MENU

Marianne van der Steen en Dennis van Hoek beklimmen moeilijkste routes van Engeland

Het Nederlandse klimduo Marianne van der Steen en Dennis van Hoek zijn in Schotland voor de derde European Cup wedstrijd in Glasgow. Helaas werkt het weer niet mee en kunnen ze niet de winterse rotsen beklimmen zoals gehoopt. Dus besluiten Marianne en Dennis om te gaan drytoolen in het Lake District in de buurt van Ambleside. Ze klimmen de beoogde route Guardians of the Underworld, die ruim 10 jaar geleden geopend werd door Andy Turner. De route heeft de waardering D12 en wordt beschouwd als een van de moeilijkste van Engeland.

De crux pas in Powerdab

Een dag later klimmen ze ook de moeilijkste route van heel Engeland, Powerdab, D13, van Greg Boswell. Naast de extreem verre passen staat deze route bekend als de ultieme route van het Verenigd Koninkrijk. Die avond klom Marianne de 'Triple Direct' in één keer.

Na de rustdag gaan ze terugvoor de laatste grote route in het gebied, Polish Direct, D12, van Jedrezj Jablonski. Marianne probeert de route onsight te klimmen, maar helaas blijkt het behoorlijk onduidelijk waar de grepen zitten. Uiteindelijk werkt ze de route uit en klom ze hem in haar tweede poging.

First Blood (D9+)
Met deze prestaties heeft Marianne alle grote routes (en meerdere makkelijkere routes) in het gebied geklommen. Ze is de eerste vrouw die alle routes heeft beklommen, behalve Guardians, die eerder door een vrouw is beklommen.

De het klimduo heeft nu nog één volle rustdag voordat ze aan de start moeten staan voor de European cup wedstrijd in Glasgow. Hoewel het geen mooi Schots mixed klimmen was, was het toch zeer succesvol. Niemand anders heeft alle routes in slechts drie dagen tijd kunnen klimmen. De vorige klimmers deden er maanden en/of jaren over. Dat maakt deze training in aanloop op de European Cup wel bijzonder.

De European Cup in Glasgow is op 18 februari live te volgen.

Livestream