MENU

Het Nederlandse Skimountaineering team in Tromsø: Een leerzaam seizoen

Het Nederlandse Skimountaineering team verzamelde zich in Tromsø voor de laatste wedstrijd van het seizoen. Paul van Leeuwen, Anneloes Goetze en Jens van Vliet namen deel aan drie wedstrijden: de vertical, de individual en de sprint.

De vertical

Op woensdagochtend werd de vertical wedstrijd gehouden. Het startterrein was anders dan normaal, met een timetrial format waarbij we één voor één startten met 20 seconden tussenruimte. Paul van Leeuwen en Jens van Vliet startten achter elkaar. Dit gaf Paul extra motivatie om een snelle tijd neer te zetten, maar hij eindigde uiteindelijk net achter Jens van Vliet in het klassement. Paul zei: "Deze wedstrijd was een geweldige ervaring en totaal anders dan de races die ik op regionaal niveau had gedaan."

De individual

Vrijdag was de individuele race met een lengte van 11 km en 1400hm. Het parcours was aanvankelijk vlak, maar bovenaan behoorlijk steil met een portage, waar de atleten de ski's op hun rug moesten dragen. De Zwitser Remi Bonnet won de race bij de mannen in 1 uur en 5 minuten, terwijl Emily Harrop de snelste vrouw was in 1 uur en 19 minuten. Anneloes Goetze eindigde als 24e, Jens van Vliet als 44e en Paul van Leeuwen als 46e.

De sprint

De laatste wedstrijd was de sprint op zaterdagmiddag. Het parcours was slechts 1,2 km lang met 40 hoogtemeters. De start was in de haven en ging over de straten van Tromsø omhoog naar het gemeentehuis en daarna door het park weer terug naar beneden naar de haven. Alle Nederlandse atleten deden een kleine skitour van 1,5 uur om zichzelf op te warmen. Jens van Vliet had in Schladming al ervaring opgedaan met Sprints en was het meest ervaren op dit onderdeel. Hij eindigde op de 37e plaats. Jens zei: "Het was een korte maar intensieve inspanning, dus het was belangrijk dat het lichaam en alle spieren goed opgewarmd waren." Voor Anneloes en Paul was dit ook de eerste sprint ooit. Anneloes kwam op zich zonder grote fouten door de kwalificatie. In de volgende ronden moest ze strijden tegen de wereldtop. Ze eindigde op de 26ste plaats. Paul maakte een sterke start maar kwam in de problemen bij de eerste transitiezone. Hij eindigde op 49ste plaats.

Terug en vooruit kijken

Het Nederlandse Skimountaineering team heeft een leerzaam eerste seizoen achter de rug met geweldige prestaties op het Nederlands Kampioenschap en een mooie afsluiting op de laatste World Cup in Tromsø. Het team bestaande uit Paul van Leeuwen, Anneloes Goetze, Jens van Vliet en Tom van de Plassche hebben hard gewerkt om te laten zien wat ze in huis hebben en ze hebben bewezen dat ze de beste van Nederland zijn.

Hoewel er nog werk aan de winkel is om het team klaar te stomen voor de Olympische Spelen van 2026, hebben de begeleiders en atleten al een plan van aanpak opgesteld. Ze zullen zich volledig inzetten om de fitheid, techniek, downhill- en transitiemogelijkheden van de atleten te verbeteren en het materiaal te optimaliseren.

Het team is vastberaden om zich verder te ontwikkelen. Meer wedstrijden op hoog niveau zullen bijdragen aan de groei van de sport in Nederland. Het Nederlandse Skimountaineering team gaat vol energie en ambitie het volgende seizoen in en zal er alles aan doen om hun droom te verwezenlijken: deelname aan de Olympische Spelen. We kunnen niet wachten om te zien wat ze nog meer in petto hebben en zullen ze blijven aanmoedigen op hun weg naar succes.

Het Nederlandse Skimo Team

Het Nederlandse Skimo Team

De NKBV begeleidt getalenteerde Nederlandse atleten met een trainings- en wedstrijdprogramma, gericht op prestaties op mondiaal niveau en deelname aan de Olympische Spelen 2026. Vier atleten gaan deze uitdaging aan.

Laatste nieuws

Terug naar overzicht