MENU

Herfst toppers: 12 hoogtepunten in eigen land

Lekker naar buiten om een frisse neus te halen en de bladeren onder je schoenen te horen knisperen. Als bergsport liefhebbers zoeken we graag de hoogte op. Ook in Nederland kun je nog heel wat hoogtemeters bij elkaar sprokkelen. Wij hebben een lijst van herfst toppers in elke provincie samengesteld.

Hoogtemeters maken in elke provincie

Noord-Holland

Santpoort – Parnassia Deze wandeling voert je door de duinen van santpoort via het strand naar Overveen. Het glooiende duinlandschap maakt dat je 391 meter stijgt en 428 meter daalt. Dit zijn voor Noord-Hollandse begrippen aardig wat hoogtemeters die je aflegt. De totale afstand van de route is 17,9 kilometer.

Zuid-Holland

Katwijk aan Zee - Hillegom, een wandeling door de duinen en langs het strand. Afstand is 22,8 km, stijgen 23 meter, dalen 26 meter.

Zeeland

Een mooie wandeling door het beschermde Zeepeduinengebied van Westenschouwen en het historische stadje Haamsteede met zijn kasteel. Je loopt langs duinvalleien, kale zandduinen en een bos.

Noord-Brabant

Ingeklemd tussen Zeeland en Vlaanderen ligt een bijzondere regio: de Brabantse Wal. Vooral de steilrand springt in het oog: een abrupte overgang van hoger gelegen zandgronden naar kleipolders op zeeniveau. Op sommige plaatsen bedraagt het hoogteverschil wel meer dan 20 meter.

Utrecht

De Amerongse Berg (69 meter) maakt deel uit van de Utrechtse Heuvelrug. Dit gebied staat bekend om zijn glooiende landschap, met deze berg als hoogtepunt. De berg is relatief steil, wat een mooie uitdaging is.

Flevoland

Flevoland heeft een uniek landschap. Open vlaktes, tulpenvelden, prachtige bossen en weidse natuurgebieden, maar niet perse veel plekken waar je hoogtemeters kunt maken. Toch staat er een leuke tip in Hoogtelijn

Friesland

Op de Waddeneilanden liggen een aantal mooie hoge punten die zeker het bezoeken waard zijn. Zoals de Vuurboetsduin, een van de hoogste duinen die je in Nederland kunt vinden.

Groningen

Het hoogste punt van Groningen staat op 14.2 meter boven zeeniveau. De Hasseberg ligt in de buurt van Sellingen op de grens bij Duitsland.

Drenthe

Drenthe kent genoeg bergen: de Bisschopsberg, Havelterberg, Kwartjesberg en Kymmelsberg om er maar een paar te noemen. Niet alle hoge punten in Nederland zijn natuurfenomenen. Sommige bergen zijn namelijk door mensen gemaakt. De VAM-berg is hier een goed voorbeeld van. Lees er meer over in Hoogtelijn

Overijssel

Natuurgebied Lemelerberg is een divers gebied, bestaande uit bos en heide. In het natuurgebied zijn een aantal wandelroutes. Het gedeelte dat Lemelerberg heet is ruim 60 meter hoog. Lees er meer over in Hoogtelijn.

Gelderland

N-70-Nijmegen Eén van de mooiste en de meest bekende wandelroute over de stuwwal bij Nijmegen, natuurroute N70! De route voert over 8 ‘bergjes’ en door het mooie Hengstdal.

Limburg

Grensroute drielandenpunt Vaals GR6 Vaals is een begrip in Zuid-Limburg. Niet alleen staat het bekend om het Drielandenpunt en om de Vaalserberg, het hoogste punt van Nederland, maar het is ook het middelpunt van de prachtige omgeving in dit grensgebied.

12x De hoogte in

Benieuwd naar meer tips? Hoogtelijn redacteur Rien Jans schreef het artikel 12x De hoogte in voor Hoogtelijn.

Hoogtelijn