MENU

Alpinist Herman Plugge overleden

Donderdagochtend 22 december 2022 is Herman Plugge, nestor van het Nederlandse expeditieklimmen, op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was een bindende factor binnen de Nederlandse expeditiecommunity.

Alpinist Herman Plugge

Herman Plugge was econoom en lange tijd mede-eigenaar van buitensportzaak Demmenie in Amsterdam. Als alpinist ondernam hij tal van expedities naar o.a. de Sovjet-Unie, Afghanistan en was hij expeditieleider van de veelbesproken Mount Everest Expeditie van 1984. Om opmerkelijke prestaties van Nederlandse klimmers te honoreren bedacht hij de felbegeerde Herman Plugge Irish Coffee Award.

Grote betekenis voor NKBV

Herman heeft veel voor het expeditieklimmen en de NKBV betekend. Hij zat in het bestuur van de KNAV, leidde verschillende expedities, organiseerde opleidingen en gaf jarenlang leiding aan de Commissie Expedities en Alpiene Topsport (CEAT). Herman was erelid van de NKBV en is een paar jaar geleden onderscheiden met de Lifetime Achievement Award van de NKBV.

“Herman heeft expeditieklimmers decennia lang een platform geboden om met elkaar ervaringen te delen en over de generaties heen elkaar te inspireren. Hij was in zijn benadering van het klimmen ook enthousiast over kleine ondernemingen in alpiene stijl. We gaan hem als mens en inspirator enorm missen”, aldus Peter Valkenburg, voorzitter van de NKBV.

Avontuur in de Kaukasus

Foto 1: Topfoto Elbroes, v.l.n.r. Frank, Herman, Allard en Peter. Foto 2: Herman op de top van Ushba.

Een van de expedities die hij ondernam was de Kaukasus Expeditie in 1967. Met zijn 4 vrienden, Peter van Lookeren Campagne, Allard van Melle, Frank Schreve en Jan Piet Starreveld, stapte Herman in een tot camper omgebouwd Renault-bestelbusje, op weg naar het avontuur. Volop bepakt met touwen en al hun klimmateriaal - ‘de hele ijzerwinkel’ - vertrokken zij richting het Oosten, met als doel om vér achter het IJzeren Gordijn van de Sovjet-Unie de 5621 meter hoge Elbroes te beklimmen. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog werd het een kat-en-muisspel met de politie. En een zeer succesvolle expeditie, waarin niet alleen de top van de Elbroes werd behaald, maar ook de technisch veel uitdagender noordtop van Ushba (4698 meter) werd bereikt via de noordflank.

Mount Everest Expeditie 1984

Na de 'mislukte' poging in 1982 werd in 1984 opnieuw een Nederlands expeditieteam uitgezonden naar de Himalaya met als doel om een Nederlander op Mount Everest te krijgen. Onder leiding van Herman Plugge werd de berg ditmaal bestormd via de Nepalese zijde. Bart Vos bereikte naar eigen zeggen als eerste Nederlander de top. Hoewel deze topclaim betwist wordt, is Herman altijd achter Bart blijven staan.

De Herman Plugge Irish Coffee Award

Om opmerkelijke prestaties van Nederlandse klimmers te honoreren, bedacht Herman de Herman Plugge Irish Coffee Award. Volgens de traditie, in zijn huiskamer en die van zijn vrouw Marina in Kockengen, werd de wel degelijk serieuze prijsuitreiking afgesloten met het maken en schenken van Irish Coffee door de naamgever zelf. Afgelopen juni 2022 besloot hij vanwege zijn broze gezondheid een punt te zetten achter deze traditie in eigen huis. De NKBV nam het stokje van hem over om zo te zorgen voor het voortbestaan van de naar hem genoemde Irish Coffee Award. Want het is een grote eer om als expeditieklimmer deze award te krijgen.

Podcast

Ter ere van het 120-jarig bestaan nam de NKBV het initiatief tot een podcast over de spannende en soms hilarische avonturen uit het klimmersbestaan van Herman Plugge. Het tweeluik ‘Een keurige val’ is afgelopen juli 2022 in de podcast Sisyphus verschenen, een serie over legendarische bergbeklimmingen en de geschiedenis van het Nederlandse alpinisme.

Luister de podcast

Interview met Herman in Hoogtelijn 2010

Terug naar overzicht