MENU

14 uur durende ijsklimwedstrijd in Utrecht krijgt gedroomde winnaar

Het Ice Climbing Continental Open Utrecht 2023 heeft na zo’n 14 uur de winnaar gekregen waar het publiek op hoopte: Marianne van der Steen. Nederlands ijsklimboegbeeld kwam in de finale het verst van iedereen aan de drytoolwand Kalymnos.

Vertraging

Dat het een grote internationale ijsklimwedstrijd was in Utrecht, kon rustig worden gezegd. Aan de wand klommen meer dan vijftien verschillende nationaliteiten omhoog, verdeeld over bijna tachtig ijsklimmers. Maar zo'n evenement organiseren, dat is niet niks. Zonder in details te treden: de finale, die door 2 van de 20 Nederlandse ijsklimmers werd gehaald, begon met meer dan een uur vertraging en liep ook nog flink uit. Maar de absolute show die het toetje van de dag uiteindelijk werd, trok alles weer helemaal recht. Precies zoals met de heftruck gebeurde nadat deze door de vlonders was gezakt bij het brengen van het ijs voor de finale.

Foto's: Rein Zout Fotografie ©

UIAA Ice Climbing Continental Open Utrecht 2023 Marianne Podium NL UIAA Ice Climbing Continental Open Utrecht 2023

Gevallen ijsbijl

Het pikkedonker, aangevuld met een vuurkorf en twee lampen die de enige drytoolwand van Nederland verlichtten, vormde het decor voor de finale. Tom Phillips en Marianne van der Steen, die daarin de enige twee Nederlanders waren, hadden zo hun nationale titel al binnen. Voor die eervolle prijs werd aan de Utrechtse klimmuur Kalymnos gedurende de grijze maar relatief warme dag al gestreden tijdens de kwalificatieronde. Van de 12 mannen en 8 vrouwen waren Marianne en Tom de enigen die daar doorheen kwamen en zo hing het in de eindstrijd letterlijk alleen nog om de zege in de internationale wedstrijd, het UIAA Ice Climbing Continental Open Utrecht.

Omstreeks 20.45 uur kon de finale dan eindelijk beginnen, met twee uur later Marianne van der Steen in de touwen. Ze ging als een raket omhoog en kreeg daarmee het publiek op de banken. Gejoel en gejuich was daarna al helemaal hoorbaar toen ze bijna de top van route bereikte. Daar was nog niemand geweest en ging ook niemand komen. Haar laatste concurrent liet namelijk vlak voor de spectaculaire jump naar het eerste ijsblok een ijsbijl vallen. Het dak ging eraf: Marianne zou in eigen land de winnaar worden van de ijsklimwedstrijd in Utrecht. Met de klok op middernacht ontving ze even later de gouden medaille, het moment waar alle aanwezigen bij Sportpark Olympos zo lang op hadden gewacht. Hun geduld was beloond, en de prijzenkast van Marianne was weer wat voller.

Foto's: Rein Zout Fotografie ©

Publiek UIAA Ice Climbing Continental Open Utrecht 2023 Podium UIAA Ice Climbing Continental Open Utrecht 2023

Aftermovie, foto's en volledige uitslag

Meer foto's van de ijsklimwedstrijd kun je vinden in ons bijbehorende Flickr-album. De volledige uitslag kun je vinden op de resultatenpagina van de UIAA. Bekijk de aftermovie hieronder.

Terug naar overzicht