MENU

Wandelevenementen

Ik zoek het liefst in alle stilte mijn eigen pad in de natuur. Bij een wandelevenement gaat het meer om de gezelligheid. Je loopt met een grote groep dezelfde route. Onderweg maak je nieuwe vrienden en klets je er op los. Het heeft een eigen charme om met een hele groep op pad te zijn.

Het meest bekende evenement in Nederland is de Nijmeegse Vierdaagse. Het gaat hierbij niet alleen om het wandelen, net zo belangrijk zijn de feesten en muziek. Met natuurlijk veel toeschouwers en deelnemers. In deze tijd is dat haast niet meer voor te stellen. Helaas gaat de vierdaagse van Nijmegen ook dit jaar niet door. Nederland kent echter veel meer wandelevenementen. Veel wandeltochten hebben een digitale variant op de kalender van 2021. Wat er allemaal wordt georganiseerd in Nederland lees je hieronder.

Door Joanne Wissink

Nijmeegse Vierdaagse

De allerbekendste is natuurlijk de Nijmeegse Vierdaagse. Elk jaar in de derde week van juli wordt dit evenement georganiseerd. Het is inmiddels toe aan de 104e editie. Helaas zal die dit jaar niet verlopen kunnen worden. De Vierdaagse is niet alleen een wandelevenement. Veel mensen komen af op de Vierdaagsefeesten.

Als wandel liefhebber kun je toch je hart ophalen, want ook dit jaar wordt de Alternatieve Vierdaagse georganiseerd. Je kunt dus nog even goed trainen voordat je de bergen weer aandoet.

Lees hier meer over de Alternatieve Vierdaagse

Kennedymars

Deze tocht hebben we te danken aan president J.F. Kennedy. Hij vroeg zich af of de officieren van het marinekorps 80 kilometer binnen 20 uur konden afleggen. Deze fitheidstest werd vol enthousiasme uitgeprobeerd door veel mensen in Amerika. Later is de Kennedymars ook in Nederland tot een officiëel wandelevenement uitgegroeid. Er staan er dit jaar 29 op de kalender, verspreid over het land.

Foto's door Mini Expedities

Long Distance Walks

Nog extremer zijn de Long Distance Walker tochten. Hieraan wordt pas voldaan als de wandeling langer is dan 105 kilometer. Net als bij de Kennedymars zijn er eretitels te winnen. Dat bereik je door niet eenmaal, nee, meerdere malen mee te lopen aan deze extreme tochten. Het hoogste haalbare is daarbij de Master Long Distance Walker.

Sponsorwandeling voor goede doelen

Minder extreem zijn tochten die georganiseerd worden voor een goed doel. Hartstocht, is een wandelevenement waarbij je tussen de 5 en 30 kilometer loopt. Je krijgt begeleiding om vol enthousiasme aan de tocht te kunnen starten. De Hartstichting krijgt geld door je te laten sponsoren. Zo’n sponsorwandeling geeft je fysiek en mentaal een goed gevoel. Naast de Hartstichting zijn er nog veel meer goede doelen waar dit omheen wordt georganiseerd.

Sallandse Wandel4daagse

Een evenement dat juist nu doorgaat is de Alternatieve Sallandse Wandel4daagse. Van januari tot augustus van dit jaar kun je zelf je eigen moment kiezen dat je deze tocht loopt. Het zijn tochten tussen de 20 en 23 kilometer per dag. Je hoeft ook niet alle dagen achter elkaar te lopen. Je kiest zelf wanneer je gaat. Wel krijg je na afloop een echte medaille, die lijkt op een Covid-virusdeeltje.

Voorjaarsevenementen

Zo vroeg in het jaar zijn er allerlei tochten zoals de Duinentocht, Bloesemwandeltocht, Bloemenwandeling en de Lentewandeling. Wandelen tussen de bloeiende bollen en ontluikende struiken en bomen is natuurlijk een feestje. De 30 van Zandvoort loopt vanaf het circuit door de mooiste stukken van het duingebied. En hoewel veel evenementen niet ‘live’ door kunnen gaan, zijn veel wandelingen individueel of virtueel wel te maken.

7-Heuvelentocht

Deze wandeling ging dit voorjaar helaas niet door. De tocht zelf is wel een aanrader om op eigen gelegenheid te maken. Online zijn er varianten op de route te vinden. Kies jouw afstand en ga op avontuur. Een medaille krijg je er niet voor, maar de prestatie is er natuurlijk niet minder om.

Mudsweattrails

Zoek je iets dat nog een graadje uitdagender is, kijk dan eens naar mudsweattrails. Dit is een platform voor trailrunners. Op hun website vind je ook veel routes die je zelf kunt lopen. De routes gaan over fijne, kleine paadjes. Als je niet aan een georganiseerde mudsweattrail meedoet, kun je natuurlijk gewoon wandelen. Ook organiseert Trailrunning.eu verschillende events. Neem een kijkje op de site of er iets voor jou bij zit.

trail events

Hardloopevenement

Een evenement als de Dam tot Dam is bekend voor de hardlopers, maar inmiddels kun je de Dam tot Dam ook wandelen. De wandeltochten zijn 20, 27 en 42 kilometer lang. De sfeer is Hollands gezellig, de start is bij het Paleis op de Dam en de finish in het Dampark in Zaandam.

Wandelkalender

De Koninklijke Wandel Bond Nederland heeft een kalender waarop je alle wandelevenementen kunt vinden. Op de kalender van dit jaar staan zo’n 850 evenementen. Teveel om op te noemen. Hopelijk kunnen de najaars en wintertochten wel weer gewoon door gaan. Denk dan aan oliebollen- en kerst-wandeltochten.

Terug naar overzicht