MENU

Thuis trainen met het TOC Twente

Bij het Talenten Opleidings Centrum (TOC) Twente halen de trainers alles uit de kast om hun talenten op een goede en leuke manier te laten thuistrainen. Trainster Irene Pieper geeft een inkijkje in de thuistrainingen van Top Climbing Twente.

Door Irene Pieper

Stichting Top Climbing Twente is het eerste, door de NKBV erkende Talent Opleidings Centrum. Zo'n TOC is een regionaal trainingscentrum waar de faciliteiten en het kwaliteitsniveau om talenten tot topsportniveau op te leiden op orde zijn. Zo krijgen lokale klimtalenten de kans om zich te ontwikkelen naar een hoger klimniveau in een regionale trainingsgroep. De NKBV heeft de ambitie om een aantal van dit soort TOC’s in Nederland te hebben, zodat de doorstroom van lokale trainingsgroepen naar regionale talenten opleidingen voor iedereen mogelijk is. Maar wat doet zo’n TOC nu in deze coronatijd? Klim- en boulderhallen zijn gesloten en de nationale competitie is voorlopig stopgezet. Gelukkig betekent dat niet dat er niet getraind wordt. Bij het TOC Twente zijn de klimmers gewoon aan het trainen, hetzij aangepast, met als doel fit blijven, kracht trainen en jezelf mentaal blijven uitdagen.

Trainen met behulp van app

Ik ben oprichter en hoofdcoach van het TOC Twente, maar ook sport performance (fysiek)trainer en eigenaar van FITclimbing. Bij het TOC wordt al een tijd gewerkt met de app van FITclimbing. Normaal gesproken wordt deze nooit gebruikt voor de klim intervaltrainingen en krachttrainingen, maar nu komt de app mooi van pas. De trainer zet op de trainingsdag voor elke klimmer een individuele training klaar in zijn eigen omgeving. De klimmer kan de training dan zelf thuis uitvoeren. Alle oefeningen worden als filmpjes afgespeeld en oefentijd en rusttijd zijn in de workout meegenomen.De klimmers krijgen krachttrainingen en mobiliteit workouts in hun app aangeboden, inclusief warming up en zijn aangepast op de mogelijkheden die ze thuis hebben. Ze plannen zelf het tijdstip dat ze de training uitvoeren.

Online team meetings

Elke week houdt het team een videomeeting met alle klimmers en twee van de trainers. Hier bespreken we de voortgang van de trainingen en kunnen klimmers vragen stellen over hun oefeningen. Het thuistrainen kan best saai zijn en soms lastig voor klimmers in de leeftijd 10 tot 16. De klimmers hebben een aantal persoonlijke doelen, die we in de trainingen en challenges in de app verwerken. Daarnaast mogen de klimmers alvast een voorproefje nemen op het ‘Rock Stars boekje’, dat klaarligt om in gebruik te nemen bij de jeugdtrainingen van Cube Bouldergym. Het boekje staat vol met opdrachten, verwerkt in verschillende niveaus, die passen bij de ontwikkelperioden van de klimmers. Naast klimopdrachten staan er allerlei fysieke en beweegopdrachten in, die prima in de thuisomgeving gedaan kunnen worden. De opdrachten moeten door de trainers afgetekend worden. Dit gebeurt nu met filmpjes die gedeeld worden via de groepsapp.

Omschakelen en weer opstarten

De eerste 2 weken, na sluiting van de trainingslocaties, was het wel even omschakelen. Eerst moesten we accepteren dat er voor een onbepaalde tijd niet getraind kon worden zoals normaal. Toch keken we snel naar wat er nog wel kon en stelden we gezamenlijk nieuwe trainingsdoelen. We ontdekten dat er ook kansen liggen, zoals focussen op dingen die anders minder aan dacht krijgen.

De klimmers en trainers hebben eerst even de tijd gekregen om te wennen aan de nieuwe situatie. Na week 1 zijn de thuistrainingen langzaam opgestart en na week 2 had iedereen een volledig thuistrainingsprogramma. Door de opbouw (intensiteit, herhalingen en rust) van de kracht- en mobiliteitstrainingen wordt ook fitheid getraind. Daarnaast zijn de klimmers zelf ook vrij actief en gaan ze regelmatig naar buiten om te spelen en te sporten en grijpen ze elke mogelijkheid aan om ergens op te klimmen.

Door de situatie wordt deze periode automatisch ook gebruikt om te werken aan zelfstandigheid. De klimmers moeten zelfstandig trainen, het tijdstip van hun plannen, feedback geven aan de trainers over oefeningen, activiteiten bijhouden in de app en video’s maken van de opdrachten die ze uitvoeren. Komende week wordt er op het buitenterrein van Cube ook weer beperkt getraind met de groep.

Hopelijk kan snel daarna het gebruikelijke trainingsritme weer opgepakt worden. Al zal dit voor een tijd nog in aangepast vorm zijn, aangepast aan de geldende 1,5 meter en hygiëne regels. En het wachten is dat ook de competitie weer opgestart kan worden. In ieder geval zullen de TOC klimmers tot die tijd worden uitgedaagd door zelf wedstrijdvormen aan te bieden. En zal zeker ook voortborduurt worden op de verworven zelfstandigheid tijdens de coronacrisis.

meer over toc's