MENU

Klimsport werkt achter de schermen aan 1,5-meter economie

In maart werd de klimsport, net als alle andere sporten in Nederland compleet stilgelegd. Een harde klap voor alle ondernemers die hun hallen moesten sluiten en sporters die nu weinig anders kunnen aan een deurpost of een oefenwandje in huis trainen. Hoewel maatregelen op 21 april werden verlengd tot minimaal 20 mei, wordt er achter de schermen hard gewerkt om, als we eenmaal weer kunnen klimmen, te zorgen dat we er meer dan klaar voor zijn.

Voor kinderen en jeugd zijn de maatregelen inmiddels versoepeld. Vanaf 29 april mogen kinderen t/m 12 jaar en jeugd 13 t/m 18 jaar, onder begeleiding, weer samen trainen in de buitenlucht.

lees meer

Nieuwe routes bij De Campus Brandschone wanden bij Energiehaven

Branchevereniging Klimsport

We willen niets liever dan zo snel mogelijk weer klimmen, maar dan moet dat wel veilig en verantwoord. De klim- en boulderhallen hebben zich jaren geleden verenigd in de Branchevereniging Klim Sport (BKS) om de belangen van de klimsport in Nederland te behartigen in de breedste zin van het woord. Gezamenlijk denken ze na over regels, protocollen en uitingen die ervoor zorgen dat klimmers weer onbezorgd de hal kunnen klimmen en boulderen.

1,5 meter economie

De aanpassingen in de hallen zijn erop gericht dat er een maximaal aantal bezoekers tegelijk aanwezig is, die allemaal op veilige afstand van elkaar kunnen sporten. In de week van 13 april, toen er sprake was van een mogelijke versoepeling van maatregelen voor sportaccommodaties, heeft de Branchevereniging Klimsport in goede samenwerking de eerste versie van de Branchegewijze aanvulling Protocol Verantwoord Sporten Klimmen opgeleverd. De NKBV zit samen met de Branchevereniging Klimsport in een werkgroep binnen NOC*NSF, waarin we het protocol verder vormgeven. Vervolgens wordt deze beoordeeld door NOC*NSF en de ministeries (VWS en EZ). De NKBV stelde om het maatschappelijk belang van de klimsport extra te benadrukken onderstaand statement op als toevoeging op het protocol.

statement klimsport

Branchegewijze aanvulling Protocol Verantwoord Sporten Klimmen

"Klim- en boulderhallen werken toe naar gefaseerd en verantwoord opengaan. Hierbij in acht nemend het maatschappelijk belang mensen zo snel mogelijk, in een gecontroleerde en nagenoeg afgesloten omgeving, weer aan het sporten te laten gaan. Klim- en boulderhallen zijn ruim opgezette faciliteiten en kunnen dus 1,5 meter afstand bieden, mits de bezoekersstroom wordt gereguleerd.

  • Fase 1: beperkt open
  • Fase 2: fase 1 + horeca
  • Fase 3: volledig open

Binnen fase 1 en 2 wordt er aan klim- en boulderhallen de mogelijkheid geboden om onder strikte en verantwoorde voorwaarden de klimsport aan te bieden aan de sporters. Door op basis van gelimiteerde reserveringen te werken kunnen wij de veiligheid van onze sporters en medewerkers garanderen en de bezoekersstroom goed reguleren. We communiceren helder met onze klanten om te zorgen dat iedereen weet wat kan en mag. In de hal bieden we duidelijkheid waar nodig met markeringen en zorgen we voor toezicht. Wij zijn ervan overtuigd dat we met de hieronder gepresenteerde invulling van de criteria een veilige sportomgeving kunnen aanbieden. Hierdoor zullen onze klimmers op verantwoorde wijze hun geliefde sport kunnen beoefenen."

Protocol Verantwoord Klimmen

Om klimmen en boulderen veilig en verantwoord aan te bieden zijn richtlijnen opgesteld. Deze hebben het Protocol Verantwoord Sporten als basis. De kern van de richtlijnen is om in een veilige omgeving voor sporters en medewerkers een gezonde activiteit te bieden. Social Distancing is hierin de hoofdzaak: men houdt een veilige afstand van minstens 1,5 meter van elkaar en er vindt geen fysiek contact plaats. Daarnaast worden aanvullende hygiënemaatregelen getroffen en wordt de bezoekersstroom strak gereguleerd.

Lees meer in het Protocol Verantwoord Klimmen versie 25 mei 2020:

PROTOCOL KLIMSPORT

Hallen helpen klimmers

Niets frustrerender dan te merken dat je na een lange periode van niet sporten weer een paar niveaus lager klimt of bouldert. Om hun klimmers fit en getraind te houden, maken diverse hallen al weken trainingsschema's en video's met oefeningen voor hun leden. Daarnaast worden klimmers via allerlei creatieve acties uitgedaagd om hun manieren om fit te blijven te delen met anderen. Wie is het fitst als de handen straks weer gepoft kunnen worden?

Ook de wanden van de hallen zijn straks klaar voor opening. In de tussentijd hebben veel hallen namelijk hun wanden gepoetst en volgehangen met nieuwe routes. Er is hard gewerkt, zodat klimmers straks ook weer hard kunnen werken!

Klimmers helpen hallen

Dat de solidariteit groot is onder de klimcommunity blijkt wel nu tijdens deze coronacrisis abonnementhouders hun lidmaatschap laten doorlopen om de hal te ondersteunen. Hoewel klimmers niet terecht kunnen in de hal en geen gebruik kunnen maken van de faciliteiten, helpen ze zo wel de financiële schade voor de hallen te beperken.