MENU

Proeven aan trailrunning in Frankrijk

Trailrunning in Nederland is een sport waar meerdere Nederlanders deze coronamaanden mee hebben kennisgemaakt. Een deel van hen trok afgelopen september de stoute schoenen aan voor een kennismaking met trailrunning in de bergen.

Door Chris van Beem

Sinds deze maand werken Trailrunning Europe en de NKBV samen om trailrunners op een veilige manier te laten kennismaken met trailrunning in de bergen. Tijdens een mooie reis met Bergsportreizen van 12 tot 19 september vol workshops en trailroutes, leerden de deelnemers de basis van trailrunning in de bergen.

Chapelle d’Arbondance

Het basecamp van de reis was Hotel Esprit en Montagne in Chapelle d’Arbondance in Frankrijk. Een Nederlandstalig hotel dat gerund wordt door Alke Staal, zelf een fanatiek trailrunner en zeer bekend en vertrouwd met het gebied en de Trailrunning mogelijkheden. Het hotel ligt op 1 uurtje van het meer van Genève en is een prachtige uitvalsbasis voor uitdagende routes vanuit het dal. De groep bestond uit 19 deelnemers en 4 begeleiders van de NKBV en Trailrunning Europe.

Het programma – Trailrunning Week

Dag 1 – aankomst

Zaterdagmiddag stond de aankomst, inchecken en kennismaken centraal. Een groep van 23 individuen met dezelfde passie bij elkaar in hotel Esprit Montagne in het Franse Chapelle d’Arbondance in de bergen. Een beter decor voor deze eerste trailrunning week hadden we niet kunnen wensen.

Dag 2 – Techniek

Na het ontbijt de bergen in, iets wat veel herhaald werd deze week. Deze eerste dag was voor iedereen de eerste kennismaking met het gebied. Het thema was 'Techniek'. Op de paden kreeg iedereen uitleg over klimmen en dalen op verschillende terreinen en manieren. Eerst techniek, dan aanvullend het lopen met stokken, poles. Aansluitend kozen de deelnemers een trail met afstand en hoogtemeters naar eigen kunnen en in 3 verschillende groepen zijn we het gebied verder gaan verkennen.

Dag 3 – Navigeren in de bergen

De bergen rond Chapelle d’Arbondance zijn uitgestrekt en ontzetten divers. Je kunt er echt alle kanten op. Alle deelnemers kregen na het avondeten een kaart uitgereikt, met daarop de route van de volgende dag getekend. Als backup werd in de groepsapp ook het GPX bestand gedeeld, om eventueel in horloge, telefoon of handheld in te laden. .

Het thema 'Navigeren in de bergen' ging wat verder. Deelnemers kregen de uitleg in de praktijk; Hoe lees je de kaart, wat zie je op de kaart en herken je terug in de omgeving? Hoe ga je om met inschattingen en kun je letterlijk aangeven waar je nu bent en wat je te wachten staat? Als je eenmaal snapt op de kaart waar je bent, dan kun je zien wat je te wachten staat en dan komt er vertrouwen en rust. Dan kun je vervolgens je eigen plan maken en genieten van de route. En dat is nu precies de kern van het programma 'Trailrunning in de bergen'.

Dag 4 – Zelfstandig onderweg in de bergen

Tijdens deze dag kregen de deelnemers een uitdagende Way-Point trail. In totaal kon je 8 gemarkeerde punten verzamelen waarbij we foto’s van de herkenbare items op de coördinaten als bewijs vroegen. Er werden groepjes gevormd en iedere groep had een eigen plan. Ontzettend gaaf om te zien hoe deelnemers samenwerkten om als groep gestelde routes te volbrengen. Een geweldige dag waar we opnieuw hebben kunnen genieten van een strakke blauwe hemel, die de bergtoppen een prachtige plek gaf in de imposante vergezichten.

Dag 5 – De weervoorspelling in de bergen

Op dinsdag besloten we als groep om vroeg de zonsopgang op een top te gaan ervaren. Dat betekende een donkere klim omhoog in een sliert van lampjes. Met warme thee en koffie op de top genoten we van het ontwaken van de dag. Bij het ontstaan van die rode gloed, op de rand van de bergtoppen ontstaat automatische de glimlach op ieders gezicht. De bergen zijn er altijd en kunnen op sommige momenten zo magisch overkomen. We hebben genoten in alle vroegte bij Pointe d’Arvouin.

Bij terugkomst waren we precies op tijd voor het ontbijt. Tot het avondeten had iedereen een eigen invulling van de dag. De mooiste routes werden gelopen en de prachtige dag werd goed ingevuld. Voor het eten werd onze workshop Weersvoorspelling in de bergen aan de deelnemers gepresenteerd, opnieuw met een stralende strakblauwe hemel.

Dag 6 – Naar de toppen

We begonnen de dag met de workshop EHBO in de bergen (EHBBO). Wat neem je mee aan eerste hulp materiaal en hoe gebruik je het? Voorbeelden kwamen voorbij en er volgde uitleg over de regels in de bergen.

Daarna werd hele donderdag werd besteed in nationaal park Les Cornettes de Bise. Een prachtig uitdagend gebied met indrukwekkende vergezichten. Centraal stond Col d’Ugeon, vanwaar je die dag een prachtig zicht had op de Mont Blanc.

De trail vervolgde zich richting Col de Bise over de groene bergkam. Een route die indruk achterlaat. Heerlijk om te zien hoe snel de deelnemers ervaringen omzetten in techniek en vervolgens zelfstandig hardlopend door de bergen bewegen.

Aan het begin van de avond schoof iedereen weer aan in het restaurant van Hotel Esprit Montagne. Iedere avond werden we getrakteerd op de meest culinaire hoogstandjes. Bij dit keer een echt Frans kaasfondue werd de laatste dag voor besproken. Er werden groepjes samengesteld voor de afsluiter van de vakantie… race-day op vrijdag.

Dag 7 – Trailwedstrijd en barbecue

In alle vroegte, direct na het ontbijt, vertrokken de eerste deelnemers. Er waren verschillende routes en alle deelnemers kregen 10 minuten voor de start een kaart en een korte uitleg van Alke…. Daarna schoten als team de bergen in voor een lange dag trailrunning.

Zelfstandig de bergen in met alle ervaringen van de dagen ervoor. Iedereen genoot al rennend van de paden en de omgeving van Chapelle d’Arbondance. Echt een geweldig gebied waar je letterlijk alle kanten op kan als (ultra)trailrunner.

Aan het eind van de middag waren alle groepjes binnen en begonnen we aan de afsluiting van de week met een lekker barbecue. Daar kwamen de verhalen los en het besef dat de week was omgevlogen.

Dag 8 – Vertrek

De zaterdagochtend waaierde iedereen weer uit naar eigen plaats van bestemming. Het was een geslaagde week. De deelnemers hebben gevonden wat ze zochten, hebben nieuwe vrienden en vriendinnen gemaakt en kregen hulp met kennis en ervaringen van de begeleiders.

Terugblik: te mooi weer

Het enige nadeel van deze week was ook een voordeel. Door het schitterende weer hebben we echt slechte weersomstandigheden niet kunnen oefenen. Maar daar hebben we niemand over horen klagen, we hebben genoten van de zon. ;-)

Het doel van deze week was deelnemers vertrouwd te maken met trailrunning in de bergen. Trailrunners mee nemen over de paden, onderweg adviezen delen over technieken en andere belangrijke onderdelen die bij trailrunning in de bergen komen kijken. We kunnen stellen dat alle deelnemers hebben opgehaald wat ze nodig hebben om binnen de eigen mogelijkheden te kunnen genieten van de sport.

Dit gegeven zorgt bij ons voor veel voldoening. Dat de week zo enorm gaaf was en dat we 19 liefhebbers van trailrunning in de bergen hebben samengebracht en dat dat weer resulteerde in een opeenvolgende reeks van prachtige momenten,… dat,… maakt deze week voor mij in dit geval onvergetelijk!

Op naar de volgende Trailrunning weken in 2021… dit was de eerste en er zullen er nog vele gaan volgen!
Voor 2021 hebben we in de zomer iedere maand een trailrunreis in het programma staan, kijk daarvoor op: Bergsportreizen Trailrun reis

Heb je vragen hierover, mail dan naar patrick.baars@nkbv.nl.