MENU

Munros trotseren in winters Schotland

Wild, rauw, spartaans en uitdagend. Dat is waarschijnlijk de beste omschrijving voor bergsport in de winter in de Hooglanden van Schotland. Hoewel de hoogste top maar 1344 meter hoog is kan de winter kan er genadeloos zijn en de condities extreem.

Door: Rewild

Verwilderd en rauw

Schotland is niet de meest gebruikelijke bestemming als je aan wintersport denkt. Het winterklimmen is no-nonsense, je moet zelfredzaam zijn en je bent niet altijd zeker van sneeuw. Dit maakt dat er nauwelijks wintersporttoerisme is. Tegelijkertijd is de winter in Schotland een machtig mooi seizoen om erop uit te trekken. De betoverende landschappen, de verwilderde gebieden, de rauwe en authentieke berg- en klimcultuur – het maakt bergsport in de Schotse Hooglanden uniek. De mogelijkheden zijn ondanks de beperkte hoogte eindeloos. Schotland telt 282 Munro’s (toppen die hoger zijn dan 3000 voet) die allemaal te beklimmen zijn.

Munros

Voor ons reden genoeg om erop uit te trekken en een aantal winterse Munros te 'baggen'. Zo gezegd, zo gedaan. We pakten de crampons en pickels in en trapten hem af richting de Highlands voor een 4-daagse trip. Ons verblijf tijdens dit avontuur: een tent en Schotse bothy hut. Simpel, maar sfeervoller en gezelliger krijg je het niet. Rewilden op z’n best dus! We hadden ons voorgenomen flexibel te blijven (zoals altijd in de winter in de bergen) en elke dag te bekijken wat onze mogelijkheden waren gezien de condities op dat moment. En dat was maar goed ook...

Winter

Schotland gaf ons waar we voor kwamen: winter! Regen in de vallei, natte sneeuw halverwege de berg en sneeuwstormen op de Munros. Een horizontaal slaghageltje hier en daar met een klein briesje van 100 kilometer per uur. Dé manier om te voelen dat je leeft. We kwamen ook niet voor comfort trouwens, want dat hebben we allemaal thuis. En natuurlijk aan het einde van de dag in de tent en de hut...

Ring of Steall

Na 2 dagen zwaar winterse condities brak het zonnetje zowaar door tijdens dag 3 en 4. De aanhouder wint zullen we maar zeggen. Tijd voor een klassieke Schotse route: de Ring of Steall. Buitenspelen in optima forma!

Hierna zat onze trip er dan wel op, vergeten zouden we hem echter nooit. Sterker nog, het smaakte naar meer... en daar kun jij komende winter bij zijn. Nieuwsgierig geworden?

Rewild fotoverslag