MENU

ISMF World Cup in Val Martello - Back to the roots

Afgelopen weekend werd in het Italiaanse Val Martello een ISMF Skimountaineering World Cup gehouden. Er stonden drie wedstrijden op het programma voor de Nederlandse skimoteam atleten Nienke Oostra, Anneloes Goetze, Allard-Sym Sprenger en Jens van Vliet.

Individual Race

Bij aankomst bleek dat er niet zo veel sneeuw lag als verwacht, dus was het parcours van de Individual Race, die op donderdag 22 februari werd gehouden, vrij ijzig en technisch om te skiën. Het parcours was zo’n 16km lang en had voor de heren 1500D+ Voor de dames was een iets korter parcours uitgezet van 14 km en 1350D+. Daarmee was het één van de langere individuals van het seizoen. Een extra uitdaging was de hoogte. De start was op 2000 meter en het hoogste punt van de route was maar net onder de 3000m grens.

Op de racedag viel er gelukkig een laagje verse sneeuw en Team Nederland ging met volle motivatie van start. Voor Nienke en Allard was dit de eerste individual in een World Cup wat alles nog een beetje indrukwekkender maakte. Voor Anneloes en Jens was dit een beetje “Back to the roots” omdat deze race vorig jaar de eerste wereldbekerwedstrijd was waar het Skimoteam aan deelnam. Daarmee was dit de eerste gelegenheid om een beetje te zien welke invloed ervaring en track-knowledge op een race heeft. Spoiler: een vrij grote! Zeker omdat de omstandigheden tijdens de race niet ideaal waren. Er was een afwisseling van sneeuw, wolken met geen zicht, zon en wind. Erg wisselachtige omstandigheden. Daar was vooral de track-knowledge een grote voordeel, vooral in de downhills.

De wedstrijdresultaten: Nienke P31, Anneloes P30, Allard P58 en Jens P54.

In de nacht op vrijdag kwam er heel veel sneeuw. Bij het opstaan was er al 40 cm verse sneeuw gevallen en de voorspelling was dat het de hele dag zou blijven sneeuwen.

Mixed Relay

De volgende race op het programma was de Mixed Relay op zaterdag 24 februari. Nienke en Jens zouden Nederland vertegenwoordigen. Het parcours was zeer uitdagend. Er zat alles in wat je maar kon vragen van een racetrack: Vlakke en steile uphills, technische uphill passages, in de dowhnill grote en kleine bochten, bumpers, jumps en een kleine cliffjump, heerlijk!

Het weer was ook een droom. Na de heftige sneeuwval die dag ervoor, in totaal zo’n 70-80cm, kwam nu de zon tevoorschijn, en bleef de temperatuur dik onder nul. Het was bijna jammer dat we een race hadden en niet “gewoon” de bergen in konden, maar de dag was nog niet over ;)

Nienke ging als eerste van ons haar qualirun in en noteerde een goede tijd. Daarna was het de beurt aan Jens. Wij finishten onze quali slechts 3 seconden achter Team Bulgarije. Het komt dus ook in deze discipline op elke seconde aan! Helaas haalden we niet de cut om in de A of B Finale te mogen starten. Naar de A finale mogen slechts de beste 12 landen. De niet geplaatste teams worden naar ranking naar de B finale geschoven met maximaal twee teams per land. Wij eindigden op P31, wat een duidelijke verbetering was vergeleken met Chamonix. Daar waren we op de laatste plek gefinisht. Dus het gaat de goede kant op!

Sprint Race

Op de laatste wedstrijddag stond de sprintrace op het programma, met in totaal meer dan 120 deelnemers! Heel leuk om te zien dat de sport ook op het hoogste niveau groeit. Het weer speelde opnieuw mee en het werd een heerlijke dag!

De procedure voor elke sprint is eigenlijk altijd gelijk: aankomen, vellen onder de ski’s, langzaam warmlopen, wat praten met de andere atleten, 15 minuten track check, vervolgens intensief warmlopen met een paar sprintjes en tot slot klaarstaan voor de kwalificatierun.

Voor Nienke was dit haar eerste World Cup sprint, dus een hele nieuwe ervaring op dit niveau. Helaas had zij een beetje pech. In één van de Diamonds (ruitvormige obstakels waar je omheen moet lopen) bleef ze met haar ski hangen en verloor daardoor veel tijd. Toch kon ze nog een mooie P47 realiseren. Jens kwam binnen op P66 in een sterk veld. De top 30 bij de mannen zat slechts 16 seconden uit elkaar.

Al met al wat het een superweekend met nieuwe ervaringen. Bedankt aan al onze supporters en sponsors zoals de NKBV, Hotel Esprit Montagne, Julbo Eyewear, Outdoor XL en Dynafit.

Speciale dank aan Dynafit voor de brede selectie aan toplayers die dit weekend met de wisselende weersomstandigheden goed van pas kwamen.

De volgende races voor het Nederlandse skimoteam zijn de ISMF World Cup in Schladming (AUT) op 1 en 2 maart en daarna het NK Vertical en NK individual in Disentis (SUI) op 9 en 10 maart.