MENU

IJsklimmen: In de voetsporen van Jeff Lowe

In de Amerikaanse staat Colorado zijn de Nederlandse ijsklimmers Dennis van Hoek en Marianne van der Steen op zoek naar de routes die ijsklimlegende Jeff Lowe opende. Ze nemen je mee in hun zoektocht.

Ter voorbereiding op de World Cup Iceclimbing in Denver op 22-24 februari, trainen ijsklimmer Dennis van Hoek en Marianne van der Steen een maand lang in Colorado in en rond het Ouray Ice Park. Oprichter en bergsportlegende Jeff Lowe opende daar meerdere bijzondere routes en deelde zijn ijsklimtechnieken met de wereld. Toen hij vorig jaar in augustus overleed ontstond bij de Nederlandse ijsklimmers het idee om in zijn voetsporen te treden. Ze zijn deze maand op zoek naar de routes van Jeff Lowe! Bekijk de video's van het ijsklimduo.

In deel 2 nemen we je mee naar het Ouray Ice Park, misschien we het grootste ijs-park ter wereld. Jeff Lowe was een van de oprichters ruim 20 jaar geleden. Ook geven we je een paar kleine ijsklim-tips mee :)

Ouray heeft misschien wel het grootste ijsklim festival ter wereld. Alle hotels in de buurt zitten vol. Niet alleen met ijsklimmers maar ook heel wat toeschouwers die graag naar de wedstrijd komen kijken. We "Elite Mixed Comp" is ouder dan de meeste Worldcup wedstrijden. Aleen als je uitgenodigd wordt mag je meedoen. Zes jaar geleden werd ik tweede met lead en derde met speed, ik had dus nog wat 'unfinished business'.

3. Vertical Vlog USA 2019 Ouray Ice Fest Comp from Vertical Life on Vimeo.

Een dag na de grote overwinning kunnen we het echte ijs in. Skylight heet de route, een van de oudere Jeff Lowe routes. En eentje die heet veel geklommen wordt. Met ijsklimmen hebben we de regel dat je niet zomaar onder iemand de route instapt. Voor jezelf is dat niet veilig (ivm. o.a. vallend ijs/rots) maar ook voor de klimmers voor je is het niet fijn, inhalen is ook 'not-done' (alleen heel soms wel onvoorkomelijk - dat stukje ethiek heeft meer uitleg nodig dan we kwijt kunnen in dit filmpje). Als er nu een dik sneeuw plateu tussen zit waar het ijs in kan vallen zou je kunnen overwegen of het veilig is wel alvast een stuk te klimmen tot de volgende standplaats. In overleg met de gids en zijn klant die boven ons klommen wachtten wij tot ze in de derde touwlengte zaten en klommen we vast naar een veilig plateu boven de eerste touwlengte. We moesten daar zo lang wachten dat we alle tijd hadden om jullie een beetje uitleg te geven over eten en drinken tijdens het ijsklimmen.

4. Vertical Vlog USA 2019 Skylight, wat eet je zoal onderweg? from Vertical Life on Vimeo.

Bridalveil Fall is dé klassieker. De waterval waar Jeff Lowe beroemd mee werd als ijsklimmer. Het artikel in 1978 geschreven in Sports Illustrated is misschien wel een van de beste ijsklim artikelen erover geschreven.

5. Vertical Volg USA 2019 Bridalveil Falls en klimtijd berekenen from Vertical Life on Vimeo.

Birdbrain Boulevard. Weer een Jeff Lowe klassieker, maar wel een hele andere. Dit keer geen puur ijs, maar de overgang van ijs naar gecombineerd ijs én rotsklimmen. In Schotland begonnen ze daar letterlijk al een eeuw eerder mee, maar hier in Amerika begon het eigenlijk pas in de jaren '60 en '70. Jeff had deze route al een tijdje op het oog, maar telkens waren de condities niet goed: te veel lawinegevaar, te slecht weer (waardoor heel veel spindrift in de route) of simpelweg te weinig ijs om de route veilig te kunnen klimmen. Met de huidige materialen en technieken en ervaring in het 'mixed klim terrein' durven we vandaag de route in te stappen met nauwelijks ijs erin. We gebruiken alle materialen en technieken die we geleerd hebben in onze Schotse winter beklimmingen en vinden de route niet al te moeilijk eigenlijk. Wel lang, en wel heel veel van hetzelfde. Plak dit nog tien keer achter elkaar en je hebt een soort Metanoia op de Eiger zei Jeff zelf ooit. Nou, misschien moeten we dat dan op ons lijstje zetten?

6. Vertical Volg USA 2019 Birdbrain Boulevard en materiaal voorbereiding from Vertical Life on Vimeo.

Jeff Lowe deed iets revolutionairs in 1994. Hij klom vanuit het ijs door in de grote overhang én het hangende ijs. Al een eeuw klom men in Schotland in rots en ijs, maar zo steil en hangend ijs; dat deed men niet. Dat kon niet. Jeff zette een nieuwe trend neer: na het ijs 'gewoon' verder en opende Octopussy, M8, de allermoeilijkste route ooit. Nu exact 25 jaar later klimmen wij de route ook. Een mooiere ode aan de routes van Jeff kan bijna niet. In de American Alpine Journal schreef Jeff een artikel over z'n route.

7. Vertical Vlog USA 2019 Octopussy from Vertical Life on Vimeo.

Mede mogelijk gemaakt door RAB

Terug naar overzicht

Jeff Lowe was een van de beste klimmers uit de bergsportgeschiedenis. Hij heeft honderden eerstebeklimmingen op zijn naam staan. Lowe pionierde op alle soorten terrein en ontwikkelde en verbeterde klimmateriaal. Hij beklom in 1991 de Eiger Noordwand als eerste solo. Toen hij werd getroffen door de spierziekte ALS verloor hij de controle over steeds meer spieren, maar bleven zijn strijdlust en onverzettelijkheid. In 2014 werd de documentairefilm Metanoia gemaakt, over het leven en de prestaties van Lowe. Hij overleed op 24 augustus 2018 aan de gevolgen van ALS.