MENU

IJsklimduo op het strijdtoneel tijdens de Europese wedstrijden

Alles geven voor je sport. Dat klinkt bekend in de oren bij ijsklimduo Marianne van der Steen (37) en Dennis van Hoek (34). Na lang stilzitten begeven ze zich weer met goede moed op het Europees toneel tijdens de European Cups.

Dennis tijdens de European Cup in Bern Zwitserland op 13 november 2021

Voor velen die bekend zijn met de ijsklimsport zijn Marianne en Dennis boegbeelden van het Nederlands ijsklimmen. Marianne en Dennis staan vooraan als het gaat om anderen enthousiasmeren over hun grote liefde. Samen reizen ze de hele wereld af om mee te doen aan wereldkampioenschappen, World Cups en European Cups. Zij doen een boekje open over hun ervaringen de afgelopen periode.

Afgelopen weekend stonden Marianne en Dennis met hun ijsbijlen paraat in Tsjechië voor de derde wedstrijd van de European Cup. En aankomende zaterdag pronken ze met uitzonderlijke manoeuvres tijdens de allereerste internationale ijsklimwedstrijd op Nederlandse bodem bij Klimmuur Kalymnos in Utrecht. De wedstrijd is onderdeel van zes European Cups van de International Climbing and Mountaineering Federation (UIAA) die start in Bern en eindigt in Oulu. De finale is te volgen via een livestream. 29 heren en 6 dames uit verschillende hoeken van de wereld gaan de strijd met elkaar aan. En de teller loopt, want deelnemers kunnen zich tot donderdagavond inschrijven. Zeven Nederlanders, waaronder Marianne en Dennis, doen een greep naar de befaamde titel.

Klimmen stroomt door het bloed

Dennis en Marianne tijdens de European Cup in Brno Tsjechië op 4 december (Foto: Martin Tesar)

Dennis en Marianne ademen het klimmen. Ze noemen het “mee klimmen met de seizoenen”. Naast ijsklimmen, houden ze zich het hele jaar door bezig met boulderen en sportklimmen. In de zomer verandert de klimhal naar de rotsen. Maar ook drytoolen, alpien klimmen, traditioneel klimmen, multi-pitchen en meerdaagse routes worden uit de kast getrokken. Alles wat je kunt bedenken. Als het met klimmen te maken heeft, doen Dennis en Marianne er een greep op. Maar hun grote liefde ligt toch wel bij het ijsklimmen; in wedstrijdformaat of buiten.

Jaren aan ervaring achter de kiezen

Met zo’n 15 jaar wedstrijdervaring achter de kiezen zou je denken dat ze het wel voor gezien houden. Nog niet. Er staan nog verschillende doelen op het lijstje voor zowel wedstrijden als buiten klimmen en daarnaast vinden ze het beiden nog te leuk om te stoppen. Ze dragen beide de vijfvoudige Nederlandse Kampioenstitel. De laatste European Cup eindigden ze beide op de tweede plaats. Maar ze voegen beide toe dat ze hun kennis en ervaring graag delen met anderen, zodat ze over een aantal jaar het stokje kunnen overdragen. Die kennis en ervaring heeft geleid tot een zogenoemd zesde zintuig als het gaat om buiten ijsklimmen. Er komen zoveel factoren samen; je moet fit zijn, een hoog niveau beheersen en dan heb je het nog niet eens over de externe factoren, zoals de condities en het weer. IJsklimmen is complex. "Het lijkt op een wiskundige formule. Het is een mooie samenkomst van verschillende factoren die op een juiste manier worden 'opgelost'.".

Professionele ijsklimmers?

Marianne tijdens het NK ijsklimmen in 2017

Dragen ze de titel professioneel ijsklimmer? Een vraag met meerdere antwoorden. Beiden zijn fulltime bezig met de sport en trainen hier bijna dagelijks voor. Alles geven voor je sport, vereist een grote inzet. “Ik zet in zekere zin alles aan de kant om te trainen en mee te doen aan wedstrijden.”, vertelt Marianne. De finale halen bij wereldbekerwedstrijden is vaker een gegeven dan een vraag. Maar ook bevroren watervallen worden getackeld. “Een paar weken geleden was ik de eerste vrouw die een klimroute in Slowakije klom.” Terwijl ze dit vertelt, kijkt ze naar Dennis om te vragen hoeveel mannen de route hebben geklommen. Hij geeft lachend toe dat hij redelijk wat frustraties heeft gehoord over de route. “Dat is het niveau waar je aan moet denken.”, voegt ze toe. “Is dat de definitie van professioneel ijsklimmen? Dan ben ik professioneel ijsklimmer.” Maar de boterham ermee op de plank leggen, is voor een land zonder bergen en verticaal ijs niet realistisch. Met een Amerikaanse of Russische nationaliteit waarschijnlijk wel, geeft ze toe. Maar niet gek, want Nederlanders kennen de sport vaak helemaal niet.

Jamaicaans bobsleeteam

Nederlanders zijn nog steeds vreemde eenden in de bijt op het ijsklimwereldtoneel. Marianne en Dennis zijn ondertussen wel bekend bij de wereldwijde klimgemeenschap. Dat mag ook wel met zo'n 15 jaar ervaring achter de kiezen. “Als land zijn we nog wel vreemde eenden en worden we vaak onderschat als land zonder bergen. Nederlanders zijn bekend met het mooie geprepareerde ijs op de ijsbaan of met ijspegels tijdens de wintersport. Maar verticaal ijs is exotisch. Dus helemaal niet gek dat er niet zo veel Nederlanders in aanraking komen met ijsklimmen.” Ze vergelijken zichzelf met het Jamaicaanse bobsleeteam. Maar met onder andere een eerste internationale ijsklimwedstrijd hopen ze dat hier verandering in komt.

Twee jaar stilzitten

Marianne tijdens de European Cup in Bern Zwitserland op 13 november 2021

De wedstrijd in Bern op 13 november was de eerste wedstrijd na 20 maanden stilzitten door corona. “In tien jaar ben ik niet zo zenuwachtig geweest voor een wedstrijd. Na zo’n lange periode stilzitten zonder wedstrijden, stond ik zenuwachtig bij de start. Ik kon de rust niet vinden om te klimmen. Na 15 jaar zou ik dat misschien wel moeten kunnen, maar meer dan een jaar ertussen uit was mentaal zwaar. Mijn prestatie die dag vond ik teleurstellend.”, geeft Dennis schoorvoetend toe. Maar voor hem daarom extra motivatie om na al die jaren nog steeds van de partij te zijn bij de wedstrijden.

De rest van het deelnemersveld heeft tijdens de pandemie door geklommen en wedstrijden gevolgd. Voor Marianne en Dennis was dit niet mogelijk. Voor hen voelt dit als 1-0 achterstand. Een derde plek tijdens de Europese wedstrijd in Slowakije voelden voor zowel Marianne als Dennis daarom dubbel. “Aan de ene kant ben je blij met een podiumplek. Maar aan de andere kant was een eerste plek haalbaar, als je net als de rest van de wereld aan wedstrijden mee kon doen.”, vertellen ze. Marianne voegt toe: “Het is makkelijk om op te geven en niet meer mee te doen. Een stuk moeilijker om jezelf te motiveren, de kracht bij elkaar te zoeken en harder te gaan trainen als je achterloopt. Daarom is meedoen des te belangrijker. Als je nu stopt, dan weet je dat het voorbij is. Het is geen keuze. ”. Volgens Dennis belangrijk om iets frustrerends om te zetten in iets positiefs. “Het is nu niet gelukt, maar ik wil héél graag dat het wel lukt. Dus ik ga nog harder knokken.” Deze mentaliteit nemen ze ook mee naar de wedstrijd van zaterdag.

Ein-de-lijk zover

Dennis tijdens de European Cup in Bern Zwitserland op 13 november 2021

Aanstaande zaterdag 11 december 2021 is het ein-de-lijk zo ver. De European Cup Ice Climbing staat op de planning. Onwijs tof, maar de spanning slaat toe. Internationaal toptalent reist vanuit verschillende uithoeken van de wereld naar Nederland om deel te nemen. Marianne en Dennis voelen de druk. Nu moeten ze naar eigen zeggen samen met de andere deelnemende Nederlanders presteren. Zelf denken ze dat in de finale klimmen een haalbaar doel is. In de top 5 eindigen moet ook nog lukken. Uiteindelijk hopen ze natuurlijk te winnen. “Het niveau van de wedstrijd ligt hoog. Zeker als er toptalent over de hele wereld aanwezig is. Het maakt de wedstrijd voor ons en de andere Nederlanders extra lastig. Ik hoop dat er veel Nederlanders mee doen en zich niet laten afschrikken door het niveau. En dat er een Nederlands gevuld podium staat aan het einde van de avond.”, sluit Dennis af. Deelnemen aan een Europese wedstrijd biedt ijsklimmers de ideale mogelijkheid om te proeven van het wedstrijdtoneel.

Kijk mee

Bewonder de buitenaardse taferelen van Dennis, Marianne en de andere deelnemers tijdens livestream van de European Cup Ice Climbing 2021.