MENU

Driedaagse huttentocht door het Nationaal Park Gesäuse

Een huttentocht geeft je de mogelijkheid om er echt helemaal tussenuit te zijn. Begin juli liep ik, samen met mijn vriendin, een driedaagse huttentocht in het Nationaal Park Gesäuse. Dit was wel even aanpassen en goed voorbereiden want door de corona voorzorgsmaatregelen moet je net wat meer meenemen dan normaal. Neem in elk geval je eigen slaapzak, kussensloop, handdoek, mondkapje en desinfectiemiddel mee. Daarnaast is het reserveren in de berghutten verplicht.

Door: Elmar Teegelbeckers

Het Gesäuse ligt in de deelstaat Steiermarken en is het jongste nationale park van Oostenrijk. In dit gebied dat goed bekend staat onder Alpinisten wordt al ruim 150 jaar toppen beklommen. Het gebied leent zich met meer dan 500 km aan wandelpaden ook uitstekend voor de bergwandelaar. Het is bovendien de thuisbasis van het eeuwenoude klooster Stift Admont met de grootste kloosterbibliotheek ter wereld.

De huttentocht begint in Admont en loopt via de Mödlinger hütte en Hesshütte in drie dagen naar het eindpunt: de Hartelsgraben brücke. Vanaf daar brengt de Gesäuse taxi je terug naar het beginpunt, auto of trein, ideaal! Door de vele wandelpaden heb je keuze uit verschillende routes die je naar de volgende hut brengen. Zo kun je altijd besluiten het wat rustiger aan te doen, of juist een extra top te beklimmen.

Langste wandelroute van Oostenrijk
Deze drie etappes zijn onderdeel van het langste wandelpad (924km!) van Oostenrijk: van Gletsjer tot Wijn waarin je vanaf de Dachstein Gletsjer tot de grens met Slovenië loopt.

Een idee voor je volgende wandeling?

Etappe 1: Admont - Mödlinger hütte (15.8 km | 1596 m stijgen, 708 m dalen)

De eerste etappe begint in het dorpje Admont, bij het eeuwenoude Stift Admont. Tip: bezoek het klooster zeker, het heeft een interessant museum en de oudste en zeer indrukwekkende kloosterbibliotheek van de wereld.

Klimbenen gevraagd
Vanaf Admont stijg je door de bossen richting de Klinkehütte. Deze klim brengt je door de groene bossen via riviertjes naar de hut waar een typisch Oosterijks en welverdiende lunch op je wacht. De machtige toppen worden naarmate je hoger komt steeds meer zichtbaar en geven een imposante aanblik. Vanaf de Klinkehütte is het nog 2 uur stijgen naar de Mödlinger Hütte vanwaar je kan genieten van een 360 graden uitzicht op de kalkrotsen van de Gesäuse.


Spotten: Lynxen
De eerste etappe is onderdeel van de Lynx trail. Een meerdaagse trail die door het leefgebied van deze grote katachtige loopt. Met een beetje geluk, kun je dit mooie dier spotten.

Etappe 2: Mödlinger hütte – Hesshütte (16.9 km | 1092 m stijgen, 916 m dalen)

Na een stevig ontbijt gaan we op pad naar de Hesshütte. Eerst dalen we naar het langerekte Bergsteigerdorf Johnsbach en komen we langs het Bergsteiger Friedhof. Op deze begraafplaats rondom het prachtig gelegen witte kerkje liggen veel bergbeklimmers begraven. Vanaf Johnsbach stijgen we via bloemrijke Alpenweiden naar de Hesshüte. Door de lange afdaling en daarna weer een heel stuk stijgen is dit een zware maar mooie dag. We bereiken de Hesshütte die aan de voet van de Hochtor, met 2369 m de hoogste berg in de Gesäuse ligt. De hut bevindt zich op een kruispunt van wandelpaden. Je kijkt uit op meerdere toppen en als je nog energie over hebt, kun je er een beklimmen.


Wees voorzichtig met grazende kuddes
Onderweg loop je door almweides met grazende kuddes koeien. Vaak letten ze niet op de wandelaar en grazen ze rustig door maar het kan ook zijn dat ze territoriaal zijn, vooral wanneer er kalveren zijn. Beweeg rustig, loop er met een grote boog omheen en blijf op een veilige afstand. Vergeet niet dat het geen Nederlandse koeien zijn!

Spotten: gemzen
In het Nationale Park leven veel gemzen. Met een beetje geluk zie je dit mooie bergdier.

Etappe 3: Hesshütte – Hartelsgraben brücke (11.1 km | 612 m stijgen, 1683 m dalen)

Vandaag staan we vroeg op en klimmen we naar de Zinödl. Gelukkig kunnen we weer rekenen op een stevig bergontbijt en klimmen we vanaf de hut met handen en voeten naar de top. Deze top op 2189 meter geeft een prachtig uitzicht op de andere toppen in de omgeving en vergezichten. Vanaf hier wacht een pittige, steile afdaling waarbij je tredzekerheid een vereiste is en je geen last van hoogtevrees moet hebben. Het is ook mogelijk een andere route naar beneden te lopen. Via de Sulzkaralm kun je geleidelijker afdalen richting het eindpunt. Na een lange afdaling komen we aan bij de Hartelsgraben brücke vanwaar de Gesäuse taxi ons weer naar het beginpunt Admont brengt. Hiermee komt er een eind aan een mooie huttentocht.

Er komen
Admont ligt op 1000 km van Utrecht en kun je in circa 10 uur aanrijden.
Ook kun je Admont goed bereiken met de trein in twee overstappen. Tickets kun je boeken via de Treinreiswinkel.

Tip
Als je deze huttentocht wilt uitbreiden dan kun je de gehele Gesäuse Huttenronde aandoen waarin je in 5 dagen rondom het park loopt.

AV kaart Gesäuse Info Gesäuse

Paklijst huttentocht 10 tips huttentocht