MENU

De 12 hoogste hobbels van Nederland

In Nederland kennen we geen echte bergen, toch heb ik een toppenlijstje om te snellen. Ik ben opzoek gegaan naar de 12 hoogste hobbels van Nederland. De hoogste top van elke provincie. Je kunt natuurlijk bedenken om dan de Dom te bedwingen of andere punten die door mensen zijn gebouwd. Maar persoonlijk vind ik het leuk om hobbels te bedwingen die (min of meer) natuurlijk zijn. Ik ben nog bezig met mijn project en heb de helft van de toppen afgevinkt. Elke keer word ik weer verrast.

Door Joanne Wissink

Foto's door Mini Expedities

Vaalserberg (322m)

De hoogste hobbel is natuurlijk de Vaalserberg op het Drielandenpunt. Deze topper is niet alleen interessant vanwege de hoogte, je kunt er ook echt prachtige wandelingen maken. Mijn favoriet is te starten bij boscafé het Hijgend Hert (https://www.boscafe.nl/boskeetje/), niet ver van bergdorpje Vijlen. Wandelend door het bos kijk je uit op de top waar je naartoe op weg bent. Het laatste stuk loop je over de Rugweg. Het is alsof je over een graat (een brede) de top bedwingt.

Signaal Imbosch (110m)

De hoogste top van Gelderland ligt op de Veluwe. Niet ver van de veel bekendere Posbank. Deze top kun je niet met de auto bereiken en ook ligt er niet een café naast. Het kleine topje ligt midden in het bos. Ik waande me even alleen op de wereld op dit topje.

Tankenberg (85m)

Overijssel heeft de derde top. Vlakbij Oldenzaal ligt de Tankenberg. Het gebied tussen Oldenzaal en de Lutte is een typisch Twents landschap. Kleinschalig, met bossen, velden, mais, boerderijen en dus deze top. Bovenop is een oud gebouwtje. Hier zit je droog terwijl je uitkijkt over de bossen en kunt kijken tot Duitsland.

Amerongse Berg (69m)

Vlakbij Amerongen ligt de Amerongse Berg. Dit is het hoogste punt van de provincie Utrecht. Persoonlijk vond ik deze hoogste hobbel mooier vanwege de wandeling, dan vanwege de top. Bovenop in dit sterrenbos staat een soort Peperbus, het lijkt net een reclamezuil. Die staat dan ook nog eens net niet in het midden van alle lanen. Het gebied eromheen is prachtig wandelen. Als je start bij Leersum, dan wandel je eerst over het Leersumse Veld. Een aanrader.

Gulbergen (60m)

Niet veel lager ligt de hoogste top van Noord-Brabant bij Nuenen. Het Dak van Brabant is een oude vuilstort, dus natuurlijk is deze hobbel niet. Ik heb deze zelf nog niet verkend, dus moet nog ontdekken hoe hoe leuk het er is.

Catrijper /Schoorlse Nok (55m)

Het hoogste duin van Nederland is tevens het hoogste punt van de provincie Noord-Holland. Deze hobbel in de gemeente Bergen voelt als mijn huisberg en is echt een aanrader. De duinen zelf kunnen hier nog druk zijn, maar de Catrijper Nok ligt verscholen. Als je google maps gebruikt vind je de top het makkelijkst. Het voelt of je hier een klein gletsjer veld en een graat oversteekt om bij het topkruis te komen. Een echte tiny bergtop.

Kaapduinen (49m)

Net zo interessant is het bedwingen van de Kaapduinen bij Vlissingen. Deze top is haast het tegenovergestelde van de Catrijper Nok. Niks verstopt. Deze top ligt in volle glorie aan het strand. Een steile duinrug ligt hier tussen de zee en het achterland. Er is geen markering van het hoogste punt. Maar Zeeland heeft een echt toppertje in huis met deze hobbel.

Vuurboetsduin (45m)

Het Vuurboetsduin op Vlieland is het hoogste punt van Friesland. De hobbel is aan zijn eigen succes bijna ten onder gegaan. Het ligt direct naast het dorp en de vuurtoren staat er bovenop. Natuurlijk bedwingt iedereen deze top. Deze winter heeft Staatsbosbeheer alle paden opgeknapt. Hopelijk is het voor iedereen mogelijk deze top te bedwingen en op rustige momenten toch ook dat berggevoel te krijgen.

Vlaggeduin (37m)

De hoogste top van Zuid-Holland ligt vlakbij Katwijk in het duingebied tussen Leiden, Wassenaar en Den Haag. Bovenop de duintop staat een betonnen kolos vol graffiti. Een overblijfsel van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. Maar laat het beton je niet afschrikken, je hebt prachtig uitzicht en het gebied is heerlijk om te wandelen.

Haantje Duin (27m)/VAM-berg (56m)

De hoogste top van Drenthe laat zich niet makkelijk kiezen. Haantje Duin is een schat van een hobbel, gelegen in een bos. Je kunt hier op ontdekkingstocht naar hunebedden en duintjes in het bos. De VAM-berg is natuurlijk een stuk hoger. Bekender voor fietsers dan voor wandelaars. Zelf vond ik het jammer dat je bovenop de Col de VAM te staan ziet dat verderop de kranen bezig zijn om de vuilnisbelt nog hoger te maken. Inmiddels is dat stuk, waar je dus niet mag komen, hoger dan de top…

Kardinger Heuvel (32m)

Bij Groningen ligt de Kardinger Heuvel. Nog zo’n kunstmatige heuvel. De bult ligt in de stad Groningen in een recreatiegebied. Ook deze moet ik nog gaan verkennen.

Almeerse Berg (25m)

De Almeerse Berg is een verrassing in het landschap. Wij liepen hier in het voorjaar op een moment dat de bramenstruiken en de bereklauw hoog stonden. Het bos voelde als een jungle, terwijl het allemaal relatief kort geleden is aangeplant. De hobbel zelf is een gras kegel in het bos, aangelegd als landschapskunstwerk. Er grazen schapen op het pad dat naar boven draait. Verderop in dit Museumbos zijn meer landschapskunstwerken zoals een doolhof en niet veel verder twee natuurlijke kathedralen in het Kathedralenbos.