MENU

Burgenklettersteig Manderscheid in de Eifel

Je hoeft niet ver te reizen om een uitdagende klettersteig te doen. In het dorpje Manderscheid in de Duitse Eifel, op slechts drie à vier uur rijden van Utrecht, bevindt zich de Burgenklettersteig. Deze klettersteig neemt je mee over drie etappes, met uitzichten op twee kasteelruïnes en een indrukwekkende hangbrug als afsluiter. En geloof me, het is niet voor niets dat deze route bekendstaat als de beste niet-alpiene klettersteig van Duitsland. Vol enthousiasme gingen wij in het voorjaar op pad.

Tekst: Lotte van Drunen. Foto’s: Daan en Lotte van Drunen

Details

  • Moeilijkheidsgraad: C/D, met uitschieters naar D
  • Afstand: 4 kilometer
  • Duur: 3-4 uur

Etappe 1 - Lieser (C/D)

Het is begin april en we hebben geluk met het weer. In de zomer kan de Burgenklettersteig behoorlijk druk zijn, maar Daan en ik hebben de beslissing genomen om op een rustige maandag te gaan. Deze klettersteig biedt een mix van wandelpaden en klettersteigpassages, waarbij je gezekerd een route volgt langs staalkabels. We beginnen gelijk met de langste etappe, die ons langs rotsformaties langs de rivier de Lieser voert. Hij start bij Brücke Achtergraben op ongeveer 20 minuten loopafstand vanaf Parkplatz Burgenblick. Er zijn al wat overhangende stukken in deze etappe en door de regen van de afgelopen dagen is het oppassen voor de gladheid. Soms moeten we grote stappen zetten, alhoewel, Daan niet, maar ik wel met mijn kleine benen. Over het algemeen is het goed te doen, met afwisselende moeilijkheidsgraad van A t/m C en een klein stukje C/D bij de Ritterschlag-passage.

Burgenklettersteig Manderscheid Burgenklettersteig Manderscheid

Etappe 2 – Oberburg (C)

Deze etappe is de kortste van de hele tocht. We klauteren langs een oud rotspad dat vroeger werd gebruikt door de ridders van Manderscheid. Uiteindelijk bereiken we de hooggelegen burcht, Oberburg (355 meter). Bij aankomst vraag ik me gelijk af: kan ik daar naar binnen of op? Ik loop verder en zie aan de andere kant een ingang. We beklimmen de trap helemaal naar boven. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht op de vallei. Aan het einde van dit gedeelte komen we een oefen-via ferrata (B/C) tegen, ideaal voor beginners.

Burgenklettersteig Manderscheid

Eropuit in de Eifel

Eropuit in de Eifel

Heb jij al plannen voor aankomende zomer? Of kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Check de gebiedsinformatie pagina's voor meer informatie.

Gebiedsinformatie

Etappe 3 - Niederburg (D)

Nu begint het echte werk pas. Deze etappe begint bij Niedermanscheid en is alleen weggelegd voor ervaren klimmers. Op het bordje staat dat we zo’n anderhalf uur onderweg zullen zijn. Een goede conditie en sterke armkracht zijn hier dus essentieel. We komen een aantal pittige, overhangende passages tegen. Halverwege de etappe is er normaal gesproken de mogelijkheid om uit te stappen, maar vanwege de hoge waterstand van de rivier kan dat vandaag niet. Eenmaal op weg naar de hangbrug is er geen weg meer terug. De Burgenbrücke is misschien wel waar ik het meest naar uitkeek. Ik ben namelijk gek op hangbruggen, en al helemaal tijdens het klettersteigen. Deze kasteelbrug is maar liefst 60 meter lang en hangt 20 meter boven de grond. Voetje voor voetje loop ik naar de overkant terwijl ik geniet van het uitzicht op de Niederburg (305 meter). Vervolgens klimmen we een kort maar steil stuk omhoog, waarna we richting het kruis op de top en het uitzichtpunt Kaisertempel gaan. Deze route was een goede voorbereiding op onze zomervakantie in de Alpen!

Burgenklettersteig Manderscheid Burgenklettersteig Manderscheid

Praktische informatie

  • Start: Parkplatz Burgenblick in Manderscheid
  • Markering: ja
  • Topo: klik hier
  • Openingstijden: het hele jaar door, gesloten bij sneeuw of regen
  • Kosten: gratis
Volg een cursus of workshop

Volg een cursus of workshop

Heb je nog nooit geklettersteigd? Of ben je nog een beginner en wil je jezelf verbeteren? Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, en onze regio's organiseren regelmatig cursussen en workshops. Onze instructeurs vertellen je graag alles over de uitrusting en geven je tips over de techniek.

Bergsportreizen Regioactiviteiten