MENU

De Lead Series

De Lead Series veranderen komend competitiejaar in een aantal opzichten. We vertellen je er meer over.

De Lead Series zijn regionale klimcompetities, gericht op recreatieve klimmers (vanaf 16 jaar), van beginnende wedstrijdklimmers (±1 jaar klimervaring) tot gevorderden. De Lead Series competities bevinden zich in de 'nationale klimpyramide' meteen onder de Nationale Competitie. Op deze manier kunnen deelnemers van De Series door- en terugstromen van en naar de Nationale Competitie. Om deze transities zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er alleen nog de MID- en MAX-categorie, met uitzondering van regio's die heel veel deelnemers hebben per wedstrijd. MAX is het hoogste niveau binnen de Series, MID zit daaronder.

Een Lead Series competitie in een regio bestaat uit minimaal 3 wedstrijden. Alle informatie over de wedstrijden vind je terug in het WAS, het wedstrijdadministratiesysteem. De informatie in het WAS is altijd leidend. Tijdens een wedstrijd klim je 4 routes, De routes klim je in de MID-groep of in de MAX-groep.

Toprope vs. voorklimmen

Om de Lead Series competities zo laagdrempelig te houden, worden de meeste routes toprope geklommen. De organisatie kan ervoor kiezen om routes van de categorie MID en MAX te laten voorklimmen. Indien dit gebeurt, wordt dit voor de start van de competitie gecommuniceerd. Zo kom je niet voor een verrassing te staan. Waarom noemen we zo'n competitie dan toch Lead? Omdat de (internationale) wedstrijddiscipline van het klimmen met touw Lead heet.

Klimmen in de Lead Series, hoe werkt het?

Als je je inschrijft voor een Lead Serie wedstrijd, kun en mag je zelf kiezen op welk niveau je wil klimmen. Je kunt je alleen niet in een lagere categorie inschrijven dan waarin je eerder hebt geklommen. De categorieën zijn als volgt:

  • MID: 6a t/m 7c
  • MAX: 6c t/m 7c

Als je alle 4 de routes uitklimt tijdens een wedstrijd, moet je promoveren naar een hogere categorie. Ook de rest van de competitie blijf je dan in de hogere categorie klimmen.

Meedoen?

Wil je deelnemen aan de Lead Series? Kijk dan via de inschrijfknop hierboven of er al een competitie draait in jouw regio. De deelnemende hallen kunnen verschillen per jaar. Wil je liever boulderen? We hebben ook Boulder Series!

Inschrijven lead series Boulder Series

Jury gezocht

Lijkt het je leuk om mee te helpen bij de Series? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste juryleden.
Kijk via de link hieronder naar de mogelijkheden en opleidingen.
mEER INFO