MENU

De Lead Series

De Lead Series zijn regionale wedstrijden voor volwassenen om kennis te maken met wedstrijdsport. Lees hier hoe het werkt en doe mee!.

In samenwerking met de NKBV organiseren klimhallen Lead Serie wedstrijden door heel het land. Het doel van de Series is deelnemers op een laagdrempelige manier wedstrijdervaring op te laten doen, zo dicht mogelijk bij huis. Deze wedstrijden zijn gericht op alle recreatieve klimmers; van beginners tot gevorderd, van jeugd tot volwassenen. De Lead Series voor volwassenen zijn voor klimmers vanaf 16 jaar.

Toprope vs. voorklimmen

Om de Leadseriescompetitie zo laagdrempelig mogelijk te houden, worden de meeste routes toprope (de touwen hangen al in de routes) geklommen. Het kan ook dat de organisatie ervoor kiest om routes van de ‘MID’ en ‘MAX’, waarover verderop meer, te laten voorklimmen (Lead; je brengt al klimmend het touw naar boven). Dit wordt gecommuniceerd voordat de competitie van start gaat. Zo kom je niet voor een verrassing te staan.

Waarom noemen we deze competitie toch LEAD als de meeste routes toprope worden geklommen? Omdat de (internationale) wedstrijddiscipline van het klimmen met touw LEAD heet. Lees meer over de verschillende wedstrijddisciplines.

Klimmen in de Lead Series, hoe werkt het?

Als je je inschrijft voor een Lead Serie wedstrijd, kun en mag je zelf kiezen op welk niveau je wil klimmen. Zie hiervoor ook onze pagina over moeilijkheidswaarderingen van routes en boulders. Je kunt je alleen niet in een lagere categorie inschrijven dan waarin je eerder hebt geklommen. En indien je je ooit kwalificeerde voor het Nederlands Kampioenschap (NK) Lead, dan is je niveau te hoog voor de Series en kun je niet deelnemen. De categorieën zijn als volgt:

  • START: 4 routes met niveau 5 en 6
  • MID: 4 routes met niveau 6
  • MAX: 4 routes met niveau 6 en 7

Als je alle 4 de routes uitklimt tijdens een wedstrijd, moet je promoveren naar een hogere categorie. Ook de rest van de competitie blijf je dan in de hogere categorie klimmen. Presteer je heel goed in de MAX? Dan kun je wellicht meedoen aan de nationale competitie.

Inschrijven lead series uitslagen lead series

Meedoen?

Wil je deelnemen aan de Lead Series voor volwassenen? Kijk dan via de inschrijfknop hierboven of er al een competitie draait in jouw regio. De deelnemende hallen kunnen verschillen per jaar. De wedstrijdinformatie in het wedstrijdadministratiesysteem, het WAS, is altijd leidend. Liever meedoen aan Boulder Series? Die organiseren we ook!

Jury gezocht

Lijkt het je leuk om mee te helpen bij de Series? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste juryleden.
Kijk via de link hieronder naar de mogelijkheden en opleidingen.
Jury gezocht