MENU

Oog voor oogbescherming

Je ogen zijn een groot goed en die wil je natuurlijk ook in de bergen beschermen. Want hoe hoger je in de bergen komt, hoe sterker de UV-straling is. Deze neemt per duizend hoogtemeters maar liefst met 10% toe. Belangrijk dus om niet alleen je huid, maar ook je ogen goed te beschermen. Zowel in de zomer als in de winter.

Zo herken je sneeuwblindheid

Aan het begin van je wandeling of skitocht door de sneeuw merk je vaak nog niet veel. Pas na een aantal uren, soms zelfs pas na je terugkomst, krijg je last van je ogen: ze doen vreselijk veel pijn, jeuken en ‘schuren’, alsof er zand in zit en licht doet pijn aan je ogen. Om de klachten te verlichten en de pijn te stillen kun je een koud kompres aanleggen en wachten. Na ongeveer 24 uur verdwijnt het grootste ongemak en na 48 uur zullen nagenoeg al je klachten verdwenen zijn. Bij herhaalde blootstelling is de kans op het ontwikkelen van staar, oogkanker en blindheid wel vele malen groter.

De juiste zonnebril

Voorkomen is beter dan… juist, genezen. Met een goede zonnebril voorkom je niet alleen verblinding, maar deze filtert ook zo veel mogelijk UV-straling weg. Europese afspraken onderscheiden vijf verschillende brilcategorieën, ofwel filterkwaliteiten, waarbij categorie 0 puur esthetisch is en geen bescherming biedt, en 4 maximaal UV filtert, waardoor deze laatste categorie brillen ook geschikt zijn voor extreme omstandigheden, zoals hoog in de bergen en in de sneeuw.

Koop niet zomaar een zonnebril. Hij moet wel passen bij jouw activiteiten. Let daarbij ook op de pasvorm: zonlicht komt niet alleen van boven, maar ook van onderaf en vanaf de zijkant als gevolg van reflectie. Een hippe bril die niet aansluit op je gezicht gaat je dan dus onvoldoende helpen. Grote glazen of zogenaamde ‘wrap arounds’ zorgen ervoor dat je beter zicht hebt.

Zonnebrillentest van de Expeditie Academie

Zonnebrillentest van de Expeditie Academie

De teamleden van de Expeditie Academie mochten een aantal zonnebrillen van Julbo testen. Wat was hun ervaring en welke bril is hun uiteindelijke favoriet geworden? Je lees het in hun blog.

Welke bril is favoriet

Goed om te weten

  • Houd ook als het bewolkt is je zonnebril op. Meer dan de helft van de UV-straling dringt gewoon door de wolken heen.
  • Hoe hoger je komt, hoe meer risico je loopt. Met elke 300 hoogtemeters neemt de intensiteit van de UV-straling met ongeveer 5 procent toe.
  • 6-8 uur op het strand of 1 uur hoog op de gletsjer kan al genoeg zijn voor het verbranden van je ogen.
  • Bij het uitzoeken van de juiste zonnebril kan het etiketje helpen. Als er UV400 op staat, betekent dit dat er UV-straling tot een golflengte van 400 nm wordt weggefilterd. Dat is min of meer maximaal.
  • De ogen van kinderen en baby’s zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Zodoende laten ze veel meer UV-straling door. Bij de kleintjes is behalve een goede zonnebril, een zonnepet een must.
  • Tijdens je vakantie kun je in de lokale krant naar de zogenaamde UV-index kijken. Deze is gebaseerd op een aantal lokale factoren. Hoe hoger, hoe meer bescherming je nodig hebt!
  • Je kunt een bril van karton maken als je je zonnebril bent vergeten. Neem een stuk karton en snijd of knip er twee gleufjes in, en klap het losgekomen stukje iets omhoog. Kijk voor meer informatie op oogfonds.nl.