MENU

Cams - het eeuwige leven of niet?

Cams gaan lang mee, maar de triggerwires en slinges kunnen stuk gaan of verslijten. Wat dan?

Klimmateriaal gaat zoals bekend niet eeuwig mee. Dat geldt vooral voor de 'software'. Touw, gordels en bandlussen/slinges slijten relatief snel ten opzichte van hardware zoals karabiners, nuts en cams. Lastig wordt het als er software aan hardware vast zit. Voorbeelden daarvan zijn hexen, Tricams en cams die van bandlussen zijn voorzien. Als je dergelijke uitrusting veel gebruikt dan zullen de bandlussen als eerste verslijten, terwijl de metalen delen nog prima bruikbaar zijn.

Slinges aan cams

Wanneer moet je de slinges van cams vervangen? Black Diamond geeft daarvoor op haar website de volgende richtlijn:

“General guidelines for replacing slings on cams are as follows:

  • With occasional use: slings should be replaced every 5-8 years
  • With frequent use: slings should be replaced 2-5 years.

Of course, these are just guidelines. A brand new cam sling could get dusted after one pitch if the sling ran over a razorblade granite edge and got sawed back and forth while jugging or something… Remember it’s every individual climber’s responsibility to check their gear often, and when it doubt, throw it out.”

Een versleten slinge van een Black Diamond cam - vervangen of niet? Foto: www.blackdiamondequipment.com

Je kan de slinges van cams niet zelf vervangen. Het vereist professionele apparatuur en ditto ervaring om slinges te stikken. Helaas is het in Europa een stuk lastiger dan in de VS om de slinges van cams te laten vervangen. Er zijn namelijk maar weinig fabrikanten die deze service aanbieden. En als ze de service al aanbieden, dan alleen voor cams van eigen fabrikaat jonger dan 10 jaar. In het verleden kon je in een klein winkeltje in Sisteron, The Blue Light genaamd terecht om van alle cams de slinge te laten vervangen. Dat is al enige tijd niet meer mogelijk.

We kennen momenteel de volgende twee alternatieven:

Weighmyrack.com noemt een aantal bedrijven in de VS die slinges van cams vervangen en somt de fabrikanten op die slinges vervangen. Ook vertellen ze procedure om de slinges van cams van Totem en DMM, beide Europese fabrikanten, te laten vervangen. Voor de Amerikaanse fabrikanten en bedrijven geldt dat het problematisch en duur is om materiaal naar de VS op te sturen en weer terug te laten komen. In het geval van cams van Amerikaanse makelij is het daarom aan te raden om de reparaties uit te laten voeren tijdens een reis naar de VS. Of, beter nog, geef ze ruim voor je de cams weer nodig hebt mee aan iemand die die kant op reist en die ze ook weer voor je mee terug kan nemen.

Trigger wires

De trigger wires van cams gaan ook vrij makkelijk stuk. Ze hebben echter geen dragende functie en gelukkig kan je trigger wires makkelijk zelf reparen. Totem cams zijn gezien de constructie echter een ander verhaal.

Een van de handigste opties om zelf je trigger wires tijdens een vakantie te repareren is met trimmerdraad van een bosmaaier. Je verwijdert daarvoor de kapotte trigger wire met een tangetje, knipt de trimmerdraad op maat en wurmt deze vervolgens op z'n plek. Met een aansteker bewekt je vervolgens nog de uiteinden van de trimmerdraad. Dit is een snelle en makkelijke manier om zonder al te veel gereedschap een cam te repareren. Wel moet je van te voren trimmerdraad van de juiste dikte kopen. Zorg dus dat er hier wat van in je reparatiekit zit.