MENU

Janja, Colin en Natalia winnen in Innsbruck

Een verrassende dubbele zege voor de Amerikaan Colin Duffy bij het grootste internationale klimevent van 2022, de Worldcup Lead & Boulder in Innsbruck. Hij was zowel bij het boulderen als bij de lead voor het eerst de beste. Doordat de Sloveense Janja Garnbret ervoor had gekozen alleen bij lead te schitteren, won Natalia Grossman, ook Amerikaanse, het boulderen bij de dames.

Klimmen, slapen, eten, opnieuw

Al weken ademt Innsbruck wedstrijdklimmen, door eerst de wereldkampioenschappen voor studenten te hosten, een Europees Kampioenschap speed, daarna het paraklimmen en te eindigen met de dubbele World Cup. Een recordaantal klimmers deed mee aan lead, boulder of aan beide. Hoewel het mega-event inmiddels van het centrale marktplein naar de rand van de stad verbannen is, waren de toeschouwerskaarten voor het Kletterzentrum elke dag uitverkocht, zelfs als het regende – en dat gebeurde sommige dagen behoorlijk. De kwalificatie van de leadwedstrijd moest erdoor worden stilgelegd omdat de routes te nat werden.

Zes Nederlanders

Van de zes Nederlanders die waren afgereisd had Don van Laere uit Delft het best gepresteerd. Hij greep met twee tops en vier zones net naast de halve finales en werd 31e. ‘Bij deze extreem zware wedstrijd en met dit deelnemersveld een verdienstelijke plek’, oordeelde bondscoach Michiel Nieuwenhuijsen na afloop. ‘Je ziet dat het niveau hier ontzettend hoog is. Onze klimmers hebben zich goed staande gehouden. Een bijzondere ervaring om mee te maken.’

Voor Paul Brand en Lisa Klem was het de eerste keer dat ze meededen aan een boulder worldcup. Brand haalde twee tops, drie zones in net iets minder pogingen dan zijn broer Mark. Zij werden respectievelijk 55e en 57e. Lisa Klem wist twee keer een eindgreep aan te tikken, maar helaas niet vast te houden. Zij werd ook 57e, Sabina van Essen 67e.

Twee dagen later kon Van Essen een nieuwe poging doen bij lead, waar ook Leto Cavé in actie kwam. Hij werd 63e, zij werd 75e. Niet alleen in Innsbruck stonden Nederlands team klimmers klaar. In Ostermunidgen, Zwitersland stonden Tessa Robichon en Bibi Hamers klaar. Tessa werd 32e en Bibi 15e tijdens de European Youth Cup.

World Cup Villars, 1-3 juli

De volgende World Cup staat alweer op de agenda. Klimmers Sabina van Essen en Leto Cavé zijn zich aan het klaar maken voor de volgende World Cup Lead in Villars. De boulder krachtpatsers laten nog even op zich wachten en zien we weer terug bij het Europees Kampioenschap in München.

INSTAGRAM FACEBOok

Terug naar overzicht