MENU

Alle kleuren van het podium voor het Nederlands team paraklimmen

Vorige week heeft het Nederlands team paraklimmen alle kleuren van het podium binnengehaald. Jamie Barendrecht won goud in zijn categorie tijdens de World Cup Paraklimmen in Salt Lake City. Christiane Luttikhuizen ging er met het zilver vandoor. Teamgenoot Eva Mol klom naar het brons.

World Cups

Onze laserfocus was vorige week gericht op de World Cups Boulder, Speed en Paraklimmen, die plaatsvonden in de Verenigde Staten. Onze landgenoten, Eva Mol, Jamie Barendrecht en Christiane Luttikhuizen, vlogen naar Salt Lake City om deel te nemen aan de World Cup Paraklimmen.

De voorbereidingen naar het wedstrijdseizoen gingen voor het Nederlands team Paraklimmen niet volledig van een leien dakje. Alle drie kampten ze voor en tijdens de trainingen met gezondheidskwalen, maar naar omstandigheden hebben de klimmers zich optimaal kunnen voorbereiden. "Mentaal ben ik er helemaal klaar voor", werd voor de wedstrijd enthousiast geroepen door Jamie en Christiane. Dat blijkt achteraf volledig te kloppen. Eva kijkt trots terug op haar wedstrijd. Ondanks een moeilijke voorbereiding en corona die om de hoek kwam kijken, heeft ze naar eigen zeggen een maximale prestatie geleverd. En die prestatie heeft ook nog een podiumplaats opgeleverd.

En hoe stond het met de verwachtingen voor de wedstrijd? Diep gaan en strijden met die mentaliteit ging Jamie zijn wedstrijd tegemoet. Verwachtingen met betrekking tot resultaat daar wilden de klimmers het liever niet over hebben voor de wedstrijd.

Trots en tevredenheid

Een jubelend publiek schreeuwde tijdens de kwalificaties het team naar de top. Hier lieten ze zien waarom Christiane, Eva en Jamie tot de top van Nederland behoren. Christiane en Jamie plaatste zich als eerste in hun categorie. Eva als tweede voor de finale. Trots, tevredenheid en het beste eruit halen wat erin zit. Zo wordt er terugkeken op de behaalde resultaten. Die trots voel je door de telefoon aan de andere kant van de wereld. Maar de klimmers zijn geen topsporters zonder leerpunten mee te nemen uit de wedstrijd. Jamie kijkt met trots terug op de uitvoering van zijn gameplan. Daarnaast was hij zijn zenuwen de baas. Tijdens de World Cup finale kregen de klimmers te maken met routes die gefocust waren op duur. Met een spierziekte is dit extra lastig. Eva wil zich hier de komende tijd meer oprichten in hoeverre dat mogelijk is.

Voor Christiane werd een levensdroom werkelijkheid. Christiane kreeg tijdens haar route de mogelijkheid om op een greep te gaan zitten. Wie wil dat nu niet in een World Cup?

Medailles

Het leukste waren niet, zoals misschien verwacht, de medailles. Nee, het was het weerzien van alle paraklimmers. “In de paraklimgemeenschap kan en mag iedereen zichzelf zijn. Er hing een superfijne sfeer. Het was leuk om andere klimmers weer te zien. En als team kunnen we elkaar door hele moeilijke, maar ook hele toffe momenten helpen.”, aldus Eva Mol. Ook hoor je het teamgevoel bij elke boodschap terug. Zo antwoordt Christiane, meteen zonder enige aarzeling, dat ze het meest trots is op de teamprestatie.

Ook bondscoach Berber Brouns kijkt trots terug op een succesvolle wedstrijd. “Iedereen heeft maximaal gepresteerd met minder goed dan gehoopte randvoorwaarden. Er hing een goed groepsgevoel, waarbij de teamleden elkaar goed wisten te ondersteunen.”

Door naar Innsbruck

Volgende maand reist het Nederlands paraklimteam naar Innsbruck, waar de tweede World Cup voor de paraklimmers word geklommen. Mark Brand, Don van Laere, Paul Brand, Lisa Klem en Sabina van Essen vaardigen ook af naar Innsbruck om deel te nemen aan de World Cup Boulder. Ook Lynn van der Meer, Leto Cavé en Sabina van Essen zijn van de partij om deel te nemen aan de World Cup Lead.

INSTAGRAM FACEBOok

Terug naar overzicht