MENU

Zes Jong Oranje-klimmers betreden hoogste Europese podium in Troyes

Van 25 t/m 29 september komen zes Nederlandse klimmers van Jong Oranje uit op het Europees Jeugdkampioenschap in Troyes. Samen met bondscoach Nikki van Bergen en klimmer Bibi Hamers blikken we vooruit. Ook vermelden we het programma per dag.

Boulder en Lead

Vijf van de zes klimmers richten zich in Frankrijk enkel op Boulder of Lead. De veertienjarige Tijn Exalto is daarop de uitzondering, hij doet mee aan beide disciplines. Dat op het EJK in beide disciplines kan worden geklommen, zoals door Tijn, vindt bondscoach Nikki van Bergen een enorm pluspunt van het EJK. “Dat maakt het voor sommige klimmers echt een groot event. En het is leuk dat de teams van Boulder en Lead zo samenkomen.”

Dit zijn de Nederlandse klimmers per leeftijdscategorie:

  • U16 / Jeugd B: Tijn Exalto (B en L)
  • U18 / Jeugd A: Luuk Spaargaren (L), Bibi Hamers (B), Briq Middelburg (B)
  • U20 / Junioren: Tedyano Sordam (B), Noor Witte (L)

Vincent van Hage ontbreekt, wegens een vingerblessure moet hij helaas verstek laten gaan.

Tijn Exalto Tijn Exalto. Nikki van Bergen met Vincent en Tedyano Sordam. Nikki met Vincent en Tedyano. © Tim van der Linden.

Lach op het gezicht

Bondscoach Nikki hoopt dat de Nederlandse klimmers allemaal de halve finale bereiken. “Dat is niet makkelijk, maar moet haalbaar zijn. En het zou cool als iemand de finale haalt! Als het kwartje bij een van hen de goede kant op valt, moet dat kunnen. Fingers crossed!”

Voor Bibi Hamers (17) zou het niet bereiken van de halve finale een domper zijn, ondanks dat ze nog pijn heeft aan twee vingers van haar rechterhand. “Ik heb er niet veel last van en ga mijn best doen in Troyes. Ik hoop de halve finale te halen en wil daarin nog 10x zo hard gaan en dan kijken waar ik eindig. Haal ik de halve finale niet, dan ben ik enorm teleurgesteld.”

De Tilburgse neemt zich voor om tijdens haar eerste EJK de negatieve emoties zoveel mogelijk achterwege te laten. “Ik wil in ieder geval proberen vooral niet gefrustreerd te raken en wil positief blijven tijdens het klimmen. Met een lach op mijn gezicht klim ik altijd 20x beter. Ik heb er onwijs veel zin in.”

Luuk Spaargaren in Bologna Luuk Spaargaren. © Outthere Collective. Bibi Hamers Bibi Hamers. © Tim van der Linden.

Programma

In Troyes trappen de boulderaars af met op woensdag de kwalificatieronde. Donderdag zijn de halve finales, zondag de finales.
Vanaf zaterdag gaat het programma verder met Lead. Op zaterdag zijn de kwalificatierondes, op zondag de halve finales en de finales. De volgorde van leeftijdscategorieën per ronde is telkens U16, U18, U20.

Boulder

  • Woensdag 25 sept, 08.30 - 19.30 uur: Kwalificatierondes U16, U18 en U20
  • Donderdag 26 sept, 08.45 - 18.25 uur: Halve finales U16, U18 en U20..
  • Vrijdag 27 sept, 15.00 - 19.40 uur: Finales U16, U18 en U20.

Lead

  • Zaterdag 28 sept, 08.00 - 18.30 uur: Kwalificatierondes U16, U18 en U20.
  • Zondag 29 sept, 08.00 - 13.00 uur: Halve finales U16, U18 en U20.
  • Zondag 29 sept, vanaf 15.00 uur: Finales U16, U18 en U20.

Kijk op ifsc.results.info voor de tussenstanden per leeftijdscategorie per ronde.

Volg het EJK

De IFSC heeft livestreams op hun YouTube-kanaal klaar staan voor de halve finales en de finales. Deze kun je zonder VPN bekijken. Mochten er nog meer kijkmogelijkheden zijn, bijvoorbeeld voor de kwalificatierondes, dan zetten we die hier neer.

Via ons Instagram-account Dutch Climbing Team delen we filmpjes en/of foto’s van de Nederlandse klimmers.

Terug naar overzicht