MENU

Vooruitblik wedstrijdseizoen 2023

De internationale kalender van de IFSC krijgt steeds meer vorm. En daarmee ook de nationale kalender van de NKBV. In 2023 staan een aantal grote internationale toernooien op het programma: het WK Sportklimmen in Bern, Zwitserland en de Europese Spelen in Krakow, Polen. Het laatste toernooi heeft invloed op het nationale leadseizoen van 2023.

WK Sportklimmen & Europese Spelen

Een van de hoogtepunten is het WK Sportklimmen van 1 tot 12 augustus. De disciplines Boulder, Lead en Speed staan samen met het combined format Boulder & Lead op het strijdtoneel. Ook paraklimmen staat op het programma van dit wereldkampioenschap. Maar dat is niet alles. De top 3 van de discipline Boulder & Lead en de top 2 van Speed ​​winnen niet alleen medailles, maar kwalificeren zich ook rechtstreeks voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Het andere hoogtepunt waar met smart naar wordt uitgekeken is de Europese Spelen in Krakow van 21 juni tot 2 juli. In Tokyo 2020 stond de klimsport voor het eerst op de Spelen. En het lijkt een vast onderdeel te worden met de toevoeging op de agenda van 2024 en 2028. Aankomend jaar vindt de derde editie plaats van de Europese Spelen. Het kleine broertje van de Olympische Spelen, dat altijd een jaar voor de Spelen op het programma staat. Aankomend jaar strijden maar liefst 25 takken van sport voor de eeuwige roem en het bijbehorend eremetaal. Ook op dit multisportevenement maakt de klimsport zijn intrede.

Nederlandse klimmers op het wereldkampioenschap

Nederlandse kanshebbers worden uitgezonden naar het wereldkampioenschap in Bern, Zwitserland. Er zijn vijf startbewijzen te verkrijgen. Wie op het strijdtoneel staat, hangt af van de resultaten op de European en World Cups. Plaats jij je op minimaal één European Cup in de top 8 dan bemachtig je een startbewijs. Bij de World Cups geldt dit als je een plaats behaald in de top 26. Dezelfde kwalificatieregels gelden bij Boulder en Lead.

Nederlandse klimmers op de Europese Spelen

Tijdens het wedstrijdseizoen van 2022 hebben de Nederlandse klimmers vier startbewijzen bemachtigd voor de Europese Spelen. Voor Boulder en Lead zowel bij de mannen als de vrouwen is één startbewijs behaald. Wie er op deze Europese Spelen uitkomt voor Nederland wordt bepaald aan de hand van kwalificatiemomenten. Voor Boulder wordt in beide categorieën gekeken naar de hoogst geplaatste Nederlander in de ranking gebaseerd op de European Cups in Chambéry en Liébana. Deze dame en heer ontvangen een startbewijs voor de Europese Spelen. Lead 1 en het NK Lead 2023 dienen als kwalificatiemomenten voor uitzending binnen de leaddiscipline in beide categorieën.

Uitzending internationale wedstrijden

De nationale wedstrijden en beide NK’s dienen als leidraad voor de uitzending naar internationale wedstrijden in 2023. Dus wil jij aankomend jaar deelnemen aan een internationale wedstrijd, laat zien wat jij in je mars hebt tijdens de nationale competitie.

IFSC wedstrijdkalender

Kwalificatiereglement

Kwalificatiereglement

Ben jij benieuwd hoe het volledige kwalificatiereglement in zijn werk gaat? Van European Cups tot het wereldkampioenschap.

Kijk dan hier

Verplaatsing datum NK Lead 2023

De aanmelding voor de Europese Spelen sluit op 2 juni. Het NK Lead 2023 stond gepland voor 3 juni. Om het Nederlands Kampioenschap alsnog te gebruiken als kwalificatiemoment is de beslissing genomen om het NK met een week te vervroegen. Het NK Lead 2023 vindt plaats op 27 mei en valt daarmee in het Pinksterweekend. Dit jaar zijn nog enkele andere aanpassingen. Zo zijn er dit jaar twee competitiewedstrijden in plaats van de gebruikelijke vier. Waarom dit is, kun je hier teruglezen.

Nationaal leadseizoen 2023

Nationaal boulderseizoen 2023

Bekijk de wedstrijdkalender