MENU

Tim Reuser op olympisch kwalificatietoernooi in Japan

Volgende week klimt Tim Reuser tijdens het WK Sportklimmen in Japan zijn kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

De Rotterdammer komt uit in alle drie de olympische klimdisciplines; lead, boulderen en speed, die hem een plek moeten opleveren in de Combined wedstrijd op 21 augustus. Het eindklassement van deze wedstrijd bepaalt wie zich kwalificeert voor Tokio.

Een gemakkelijke opgave wordt dat niet. Reuser is de enige Nederlander die kans maakt op kwalificatie, en het internationale deelnemersveld is ijzersterk. Slechts de beste 7 dames en 7 heren plaatsen zich direct voor de Olympische Spelen. De overige deelnemers plaatsen zich via andere wedstrijden. Op de Spelen in Tokio komen de 20 beste dames en 20 beste heren ter wereld uit.

Tim Reuser tijdens het NK Boulder (Foto: Zout Fotografie)

Combined

Dat er nog geen duidelijke voorspelling te doen is, komt doordat de gecombineerde discipline nieuw is in de klimsport. Deze is in het leven geroepen vanwege de Olympische Spelen, waarop voor de gehele klimsport slechts 2 gouden medailles te verdelen zijn; 1 voor mannen en 1 voor vrouwen. En dat terwijl er 3 disciplines zijn. De meeste klimmers zijn dan ook gespecialiseerd in 1, hoogstens 2 disciplines. Wat het gecombineerde event van de 3 disciplines aan winnaars zal opleveren, blijkt over een week.

Tim Reuser tijdens het NK Lead (Foto: Zout Fotografie)

Programma

Maandag 12 augustus kwalificatie boulderen
Dinsdag 13 augustus halve finale en finale boulderen
Woensdag 14 augustus kwalificatie lead
Donderdag 15 augustus halve finale en finale
Zaterdag 17 augustus kwalificatie en finales speed
Maandag 19 augustus kwalificaties combined
Woensdag 21 augustus combined finales

Alle halve finales en finales worden uitgezonden via livestream.

officiële website

Warming-up

Als je het programma bekijkt en bedenkt hoe veel Tim zou moeten klimmen als hij steeds in de top van het klassement eindigt, zie je dat hij een enorm aantal wedstrijden voor de boeg kan hebben. In zijn trainingen besteedt Tim veel aandacht aan een goede warming-up. In een interview met Floor Fortunati legt hij uit hoe zijn warming-up eruit ziet.

Luister ook naar het interview van Langs de Lijn met Tim Reuser en bondscoach Michiel Nieuwenhuijsen, waarin de twee praten over Olympische ambities, speedtraining en meer.

Langs de Lijn