MENU

Nederlandse klimselectie oktober: last but not least

Voor de paraklimmers was het in september opnieuw raak: goud, brons en brons. Ook elders werd goed gepresteerd door Nederlandse klimmers. Nu is oktober aangebroken, met de laatste wedstrijden van het jaar.

Resultaten Dutch Climbing Team september

Op de World Cup in Arco was het weer feest bij de paraklimmers: alle drie vielen ze in de prijzen. Christiane Luttikhuizen bemachtigde goud, Eva Mol en Jamie Barendrecht brons. Maar ook bij andere internationale wedstrijden waren de Nederlandse klimmers lekker bezig.

Nederlands paraklimteam in Arco De paraklimmers met de medailles en bondscoach Jesse Pauw. © Slobodan Miskovic.

Weer goud voor Christiane

Met de gouden medaille op het EK in Villars revancheerde Christiane zich voor een mindere beurt in Innsbruck, in Arco topte ze álle routes en werd ze eerste op countback naar de kwalificatieronde. Daardoor voelde dit goud heel anders. “Natuurlijk ben ik hartstikke blij, winnen is altijd leuk. Maar een van de kwalificatieroutes en de finaleroute werden door bijna iedereen uitgeklommen. Dat is een beetje zonde, we trainen hard en dan wil je laten zien dat je een route goed kunt inlezen, dat je technisch kunt klimmen, dat je sterk bent en dat je de juiste keuzes kan maken op het juiste moment. De finaleroute daagde me daartoe niet echt uit.”

“Maar zoals ik zei is winnen altijd leuk, het was nu alleen een ander mentaal spelletje omdat ik wist dat ik de route sowieso uit moest klimmen. Dat geeft een ander soort druk en dat vond ik leuk”, aldus Christiane over haar laatste IFSC-wedstrijd van het jaar. “Ik blijf nu nog even in het buitenland en ga dan terug naar Nederland voor m’n werk bij de Universiteit Leiden en ik ga trainen voor het WK volgend jaar in Zuid-Korea.”

Nederlandse klimselectie september Christiane in Arco Nederlandse klimselectie september Christiane in Arco Christiane blij met haar top. © Emiliano Villani.

uitslagen WC Paraclimbing Arco

3x top 30

Lisa Klem, Amber Schiffeleers en Paul Brand waren halverwege de maand te vinden in Praag voor hun laatste World Cup van het jaar. In de Tsjechische hoofdstad sloten ze hun internationale boulderjaar mooi af met een plek in de top dertig. Lisa werd 29e, Amber 23e en Paul 27e.

“De World Cup was een groot succes voor mij”, zegt Paul erover. “Ik voelde me fit, had meer zelfvertrouwen en klom met een goede mindset. Dat bleek, want de laatste boulder, die erg moeilijk was en behalve door mij maar door één iemand anders werd getopt, flashte ik. In deze boulder liet ik klimmers als Soratu Anraku, Toby Roberts en Adam Ondra achter me! Ik ben erg tevreden met mijn 27e plaats en wetende dat ik dicht bij de halve finale zit, geeft veel motivatie om hard door te trainen. Halve finales liggen binnen mijn bereik, gelukkig kan ik straks tijdens de EC in Genua nog een keer alles geven!”

Nederlandse klimselectie september Paul Brand Paul topt in Praag. © Dimitris Tosidis. Nederlandse klimselectie september Lisa Klem Praag Lisa Klem in Praag. © Dimitris Tosidis.

uitslagen WC Boulder Prague

Lead (WC Koper en EC Bologna)

Door het grote aantal wedstrijden in september zou je het bijna vergeten, en misschien doet Lynn van der Meer dat ook het liefst wel, maar aan het begin van de maand was ze in Koper voor een World Cup. Lynn haalde de halve finale, maar kwam daarin niet lekker uit de verf en eindigde als laatste (26e). Komend weekend in Seoul krijgt ze de kans om zich te revancheren.

Nederlandse klimselectie september Luuk Spaargaren Luuk Spaargaren in Bologna. © outthere_collective. Nederlandse klimselectie september Lynn van der Meer Lynn van der Meer in Koper. © Dimitris Tosidis.

Noor Witte en Luuk Spaargaren waren begin september ook op pad voor een Leadwedstrijd. In Bologna deden ze mee aan een European Cup. Noor dwong met haar 28e plek een plaats af op het EJK, Luuk bereikte de halve finale, maar werd 25e.

Uitslagen WC Lead Koper Uitslagen EC Lead Bologna

Europees Jeugdkampioenschap

Zes klimmers van Jong Oranje meldden zich van 25 t/m 29 september in Troyes voor het Europees Jeugdkampioenschap. Waar op veel halve finales werd gehoopt, werden het er uiteindelijk maar twee: Noor Witte en Luuk Spaargaren. Over zijn prestatie zegt Luuk: “De eerste kwalificatieroute ging niet super. Desondanks behield ik de focus en klom ik de tweede beter. Ik plaatste me voor de halve finale! Die had beter kunnen gaan, ik miste een pocket over de dakrand, maar was al met al goed gefocust in de route.” Voor Luuk zit het internationale jaar er nu op. “De resultaten waren misschien nog niet zo goed als ze hadden kunnen zijn, maar het komt wel. Ik heb dit seizoen erg veel geleerd en goede wedstrijdervaringen opgedaan.”

Resultaten Nederlandse klimmers op EJK

  • U16 / Jeugd B: Tijn Exalto 36 (B), 33 (L).
  • U18 / Jeugd A: Bibi Hamers 45 (B), Briq Middelburg 38 (B), Luuk Spaargaren 18 (L).
  • U20 / Junioren: Tedyano Sordam 34 (B), Noor Witte 23 (L).

Uitslagen EJK

Internationale wedstrijden oktober

Oktober is de laatste maand met World Cups en European Cups. Alle reguliere klimmers gaan nog één keer vlammen, terwijl ook twee klimmers van Jong Oranje nog eenmaal op pad gaan.

Regulier

EC Boulder (5-6 oktober Genua)

  • Regulier: Paul Brand. Lisa Klem, Amber Schiffeleers
  • U20 / Junioren: Tedyano Sordam
  • U18 / Jeugd A: Briq Middelburg

WC Lead (2-6 oktober, Seoul)

  • Lynn van der Meer

Resultaten oktober

Ben je benieuwd naar hoe de Nederlandse klimmers gaan presteren in oktober? Volg dan ons Instagram-account Dutch Climbing Team. Daar proberen we je snel na afloop van een wedstrijd te informeren. Zitten alle wedstrijden erop, dan plaatsen we een nieuw maandoverzicht waarin je ook alle resultaten terug kunt vinden. Daarbij vertellen 1 à 2 klimmers over de wedstrijd waar zij aan hebben deelgenomen.

Terug naar overzicht