MENU

Nederlandse klimselectie mei 2024: Olympic Qualifier 1

In de eerste maand van het internationale wedstrijdseizoen haalden Amber Schiffeleers en Vincent van Hage (2x) meteen de finale! Lynn van der Meer klom World Cups in China en reist in mei weer af naar het oosten: haar eerste olympische kwalificatiewedstrijd begint op 16 mei in Shanghai.

Resultaten Dutch Climbing Team april

Senioren - EC Boulder Klagenfurt (26-27 april):

In Klagenfurt (Oostenrijk) kwamen Lisa Klem, Tedyano Sordam, Paul Brand en Amber Schiffeleers in actie. De eerste drie kwamen niet door de kwalificatieronde heen, maar Amber kwam in de finale en werd zesde. En dat terwijl de halve finale het doel was! Amber: “De eerste wedstrijd van het seizoen is altijd spannend om te kijken waar je staat ten opzichte van de andere atleten. Ik hoopte steady de halve finale te halen en dat lukte.”

De halve finale ging voor Amber beter dan verwacht: “Ik weinig te verliezen. Ik wilde de finale halen en dat kon, maar er was een sterk deelnemersveld dus ik verwachtte er niet al te veel van. Het ging heel goed, het lukte me om zelfvertrouwen te hebben en te genieten. De eerste twee boulders topte ik en bij de laatste twee raakte ik de eindgreep aan. Ik dacht het is niet genoeg, maar klimmers na mij bleven maar vallen en zo kwam ik in de finale. Het was leuk om drie rondes te klimmen.”

Amber Schiffeleers Amber Schiffeleers in Klagenfurt. © Austria Climbing Vincent van Hage Vincent van Hage in Soure. © FPME Climbing

Senioren: WC Boulder Keqiao & WC Lead Wuijang

De laatste wedstrijden die Lynn van der Meer had, waren in China. Eerst een World Cup Boulder in Keqiao en snel daarna een World Cup Lead in Wujiang. In Keqiao eindigde Lynn op plek 53, in Wujiang bereikte ze de halve finale en werd ze 24e. Haar reactie kun je lezen op ons Instagram-account Dutch Climbing Team.

Jeugd - 2 finales Vincent van Hage

Voor Vincent van Hage begon het internationale seizoen uitstekend. Hij bereikte in de twee European Youth Cups Boulder in Curno (Italië) en Soure (Portugal) de finale. In beide finales werd hij negende, nadat hij in de halve finale in Curno derde was geworden en in Soure vierde.

Over Curno zei hij: “Ik wilde vooral lekker klimmen en dat ging erg goed. Ik flashte een paar boulders, daar was ik erg blij mee. Voor de finale had ik veel spanning, die ging weg toen ik ging inlezen. Ik wist wat ik moest doen. Toen ik na afloop mijn scores zag was ik niet zo tevreden. Maar uiteindelijk wel, want ik heb veel geleerd van de wedstrijd. Veel dingen die ik vroeger fout deed, deed ik hier wel goed.” Jong Oranje bondscoach Nikki van Bergen: “Vincent bedoelt denk ik dat hij tussen zijn pogingen in meer rust nam dan eerst en een duidelijk plan had dat hij uit ging voeren. Dat is zijn grootste verbetering.

Bibi Hamers, Tessa Robichon, Briq Middelburg, Tedyano Sordam, Tijn Exalto, Lynn Robichon, Tirzah Pierk en Simon Tsé namen ook deel aan de European Cups in Curno en/of Souré. Dit zijn hun resultaten:

EYC Boulder, Curno (5-7 april)

  • Jeugd B: Tijn 34, Simon 45, Lynn 52, Tirzah 79.
  • Jeugd A: Bibi 16, Briq 25, Tessa 55.
  • Junioren: Tedyano 38.

EYC Boulder Soure (20-21 april)

  • Jeugd B: Tijn 27.
  • Jeugd A: Briq 34, Bibi 23, Tessa 39.

Internationale wedstrijden mei

Senioren

Mei staat in het teken van de Road to Paris, die dan met de eerste olympische kwalificatiewedstrijd in Shanghai echt gaat beginnen voor Lynn. Op de onderdelen Boulder & Lead moet Lynn zo goed mogelijk scoren, zodat ze uiteindelijk op een hoge totaalscore uitkomt. De scores van de beide disciplines worden namelijk bij elkaar opgeteld. In juni staat deel twee van de Qualifiers op het programma. Behoort ze over de twee wedstrijden tot de top tien, dan verdient Lynn een ticket voor de Olympische Spelen. Over de verrichtingen van Lynn houden we je vanaf half mei op de hoogte!

Olympic Qualifier 1, 16-19 mei, Shanghai

  • Lynn van der Meer

Lynn van der Meer Lynn van der Meer in Wujiang. © Kazushige Nakajima

Jeugd

Waar Lynn Boulder & Lead combineert, zijn andere klimmers van de Nederlands selectie in mei aan het boulderen. Maar liefst acht klimmers van Jong Oranje reizen af naar het Oostenrijkse Graz voor een European Youth Cup Boulder.

European Youth Cup Boulder, 3-5 mei, Graz

  • Lynn Robichon, Mette van Veen, Tijn Exalto, Tom Bonsen (Jeugd B)
  • Tessa Robichon, Bibi Hamers, Briq Middelburg (Jeugd A)
  • Tedyano Sordam (Junioren)

Resultaten mei

Ben je benieuwd naar hoe de Nederlandse klimmers gaan presteren in mei? Volg dan ons Instagram-account Dutch Climbing Team. Daar proberen we je snel na afloop van een wedstrijd te informeren. Zitten alle wedstrijden erop, dan plaatsen we een nieuw maandoverzicht waarin je ook alle resultaten terug kunt vinden. Daarbij vertellen 1 à 2 klimmers over de wedstrijd waar zij aan hebben deelgenomen.

Terug naar overzicht