MENU

Klimsport op Olympische Spelen 2024

Tijdens de vergadering van het congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is op 25 juni besloten dat de klimsport ook in 2024 wordt toegevoegd aan de Olympische Spelen. Nog één stap en de klimsport is ook in 2024 Olympisch.

De Olympische Spelen van 2024 vinden plaats in de Franse hoofdstad Parijs. Naast de klimsport heeft het IOC-congres ook ingestemd met het toevoegen van breakdance, skateboarden en surfen.

Format

In het voorstel wordt het klimonderdeel uitgebreid van één gecombineerd evenement naar twee: Lead/Boulder en Speed. Dat betekent dat er geen zes maar twaalf medailles te verdienen zullen zijn en dat het aantal atleten dat mag meedoen wordt uitgebreid van 40 naar 72.

Discipline Aantal Dames Aantal Heren Totaal medailles
Lead/Boulder 20 20 6
Speed 16 16 6

De definitieve beslissing over het programma wordt in december 2020 genomen door het IOC-bestuur.

Tokyo2020

Volgend jaar is de klimsport voor het eerst onderdeel van de Olympische Spelen in Tokio. Lead, boulder en speed vormen een gecombineerde discipline, wat betekent dat klimmers zich in alledrie de disciplines moeten bekwamen. In Nederland is de speeddiscipline een minder ontwikkelde tak van sport. Hoewel steeds meer hallen een speedmuur neerzetten, tellen de speedtijden van Nederlandse klimmers internationaal nog niet echt mee.

Speedwand bij Delfts Bleau

Om plaatsingskandidaat voor Tokio Tim Reuser te kunnen laten trainen in de speeddiscipline, heeft boulderhal Delfts Bleau afgelopen maand een speedwand gebouwd. Geen officiële weliswaar, want het lage dak in Delft maakt dat de wand er niet in zijn volledigheid kan staan. Dat maakt voor de Nederlands teamklimmer weinig uit. Hij is al in training!

Luister ook naar het interview van Langs de Lijn met Tim Reuser en bondscoach Michiel Nieuwenhuijsen, waarin de twee praten over Olympische ambities, speedtraining en meer.

Langs de Lijn