MENU

De 44 Ultra Prominent Peaks van de Alpen

Lijstjes, wie houdt er niet van? De zeven wereldwonderen, de 2000 leukste popliedjes en talloze top tien lijstjes. Wij bergsporters zijn er ook gek op; de 14 achtduizenders, de zeven summits en in de UK is Munro bagging zelfs tot nationale sport verheven.

82 vierduizenders

In de Alpen is het gangbare lijstje het beklimmen van alle vierduizenders, dat zijn er maar liefst 82 en dat is een behoorlijke uitdaging. De Nederlandse berggids Roeland van Oss deed het twee jaar geleden in één zomer met zijn Climbing4Climate project waarmee hij aandacht vroeg voor het veranderende klimaat.

Roeland van Oss tijdens het 2022 Climbing4Climate project.

Een nieuw lijstje

Voor alle lijstjes liefhebbers is er goed nieuws want de laatste tijd is er een nieuw lijstje met mooie bergen in zwang; de 44 Ultra Prominent Peaks van de Alpen. Prominentie, in de topografische betekenis is een wat lastig begrip. Stel je staat op een berg, prachtig uitzicht maar er is altijd een nog hogere berg, tenzij je op de Mount Everest staat. Het hoogteverschil dat je minimaal moet afdalen om naar een hogere berg te gaan bepaalt de prominentie van een berg.

Voorbeeld prominentie

Stel je staat op de Piz Bernina (4049m) en je wilt meteen een nog hogere berg beklimen. Dan hoef je het minst ver af te dalen door naar de Malojapas te gaan en van daaruit de 4274meter hoge Finsteraarhorn beklimmen. De Malojapas ligt op 1815 meter. Je moet dus minimaal 2234 meter afdalen om naar een hogere top te kunnen gaan. Hiermee heeft de Piz Bernina een prominentie van 2234 meter.

Elke berg is een mooie uitdaging

In de Alpen zijn er dus 44 bergen met een prominentie van 1500 meter of meer, dit zijn de 44 Ultra Prominent Peaks van de Alpen. Het is een uitdagend lijstje om af te vinken want elke berg is een behoorlijke beklimming. Bij de 82 vierduizenders lijst zijn vaak toppen te combineren. Zo kun je in het Monte Rosa massief vrij eenvoudig meerdere vierduizenders op één dag klimmen via de zogenaamde Spaghetti-tour. In 2022 beklommen Dynafit atleten Andy Steindl en Martin Anthamatten in iets meer dan 9 uur maar liefst 18 vierduizenders. Hetzelfde aantal Ultra Promiment Peaks beklimmen zal aanzienlijk meer tijd kosten. De 44 ultra prominent bergen beklimmen is dus, ondanks het lagere aantal toppen, net zo'n grote uitdaging als het beklimmen van alle vierduizenders.

Ben je benieuwd welke 44 bergen op de ultra prominent peaks lijst staan? Check het op wikipedia

De Matterhorn is met haar prominente aanwezigheid een opvallende afwezige op de Ultra Prominent Peaks lijst. De prominentie is 1043m met de Weisshorn als parent peak (de hogere berg die de prominentie bepaalt).

Prominent Peaks Project 24/25

Twee Nederlandse alpinisten, Joseliene Verloop en Christian de Jong, zijn deze zomer (2024) begonnen aan het beklimmen van de 44 Ultra Prominance Peaks van de Alpen . Het plan is om deze zomer de eerste 22 UPP’s te toppen en volgende zomer het lijstje af te maken. Je kunt Joseliene en Christian volgen via Instagram.

Prominentpeaksprojects

Joseliene Verloop trailrunning op een van de ultra prominent peaks Joseliene Verloop rent de Grigna Settentrionale (2409m) op. Met een prominentie van 1686m #26 op de UPP lijst. Christian de Jong beklimt de Gran Paradiso (4061m, 1891m) nummer 16 op de UPP lijst.