MENU

Condoleanceregister geopend voor drie alpinisten

Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het verdrietige nieuws dat Line van den Berg, Mats Wentholt en Jeroen van Ommen in de Zwitserse Alpen op 19 mei verongelukt zijn. Een enorm verlies. We hebben, in overleg met de familie van Line, Mats en Jeroen, een condoleanceregister geopend. Een plek waar we samen kunnen komen om onze gedachten, herinneringen en steun te delen.

Naar het condoleanceregister

De drie bergbeklimmers waren allen alpien instructeur bij de NKBV. Line en Mats maakten tussen 2016 en 2018 deel uit van de Expeditie Academie II van de NKBV, het opleidingsprogramma voor talentvolle alpinisten.

  • Line van der Berg (30) woonde in Bern waar ze dicht bij de bergen was en veelvuldig klom. Zij heeft de afgelopen jaren een aantal zware beklimmingen gemaakt. De route Phantom Direct op de Grandes Jorasses, met haar collega-klimmer Fay Manners, was een primeur voor een vrouwenteam. Daarna maakte ze de film My Phantom die vorig jaar in première ging.
  • Mats Wentholt, die diverse moeilijke en lange beklimmingen deed met Line, met wie hij in de Expeditie Academie zat, zou 21 mei 32 geworden zijn. Hij was een sterke klimmer die zelden op de voorgrond stond. Zo moest hij niets hebben van sociale media, insiders kenden zijn klimcapaciteiten.
  • De 40-jarige Jeroen van Ommen bouwde in de jaren een mooi klim-cv op, maar was nog nooit op expeditie geweest. Met Line, Mats en Bas Visscher, onder andere Expeditie Academie coach en instructeur bij de NKBV, ontstond het idee voor een expeditie. Ze hadden een mooie berg van 6500 meter in Pakistan uitgekozen waar ze in september naar toe wilden gaan. De drie maakten een trainingstocht naar de Grosshorn (3754 meter) in de Berner Alpen. Ze beklommen de top, maar werden tijdens de afdaling overvallen door een lawine.

Djangart Expeditie van Expeditie Academie II

Noot voor de pers:
De nabestaanden van Line, Mats en Jeroen verzoeken met klem om geen contact met hen op te nemen.
Voor eventuele nadere informatie kun je contact opnemen met Robin Baks, directeur van de NKBV, via robin.baks@nkbv.nl

Lees hier de artikelen die Line over haar avonturen schreef voor Hoogtelijn: