MENU

Database

Djangart Expeditie van Expeditie Academie II

2018

Bergen: Pik Vsadnik (4803m), Pik Pionerov (4874m), Pik Alexandra (5290m), Pik Buddyness (5172m), Pik Currahee (5025m), Pik Ronald Naar (5014m), Pik Emma (4783m), Pik Andrea (4566m), Pik Sutherland (5080m), Eagles View (3669m), Pik 3920m), Pik Lucky (5172m), Pik Naomi (4858m), Pik Catharina (4840m), Pik Ilbirs (4852m)

Kirgizië
Djangart Range, Central Kok-Shaal-Too Range
✓ Top behaald

  • Team
    Wout Martens, Line van den Berg, Jorian Bakker, Noel Diepens, Rik van Odenhoven, Mats Wentholt (Coaches: Court Haegens en Boris Textor)
  • Resultaten
    Verschillende eerstebeklimmingen en wisselende formaties
  • Stijl
    Alpiene stijl

Expeditie Academie II klimt in de Djangart-vallei in Kirgizië


In september 2018 reisde de tweede lichting van de NKBV Expeditie Academie af naar de Djangart-vallei in Kirgizië. Het was de afsluiting van een opleidingstraject van twee jaar. De sneeuw- en ijscondities vielen bijzonder goed uit en het team kon daardoor maar liefst 13 nieuwe routes openen, waarvan 9 op nog onbeklommen toppen. Een zeer succesvolle expeditie van een jong team.

Over de Expeditie Academie

De Expeditie Academie is een project van de NKBV en leidt jonge en getalenteerde Nederlandse bergsporters op tot allround alpinisten die eerstbeklimmingen doen in ongebaand terrein. Met als kroon op de opleiding: een expeditie in een van de ‘Greater Ranges’ in de wereld.

De Djangart-vallei

Het Djangart-gebied ligt in de Centrale Kokshaal-Too en bestaat uit negen verschillende valleien. Acht keer eerder vonden er klimexpedities plaats. Het team van de Expeditie Academie had haar oog laten vallen op deze regio vanwege de vele mogelijkheden om routes te openen, de vaak goede sneeuw- en ijscondities en het stabiele weer.

No guts, no glory

De expeditie begon voor de teamleden met ‘opwarmtouren’, die meteen een aantal succesvolle beklimmingen opleverden. Line, Wout en Court verbonden twee onbeklommen toppen (Pik Vsadnik, 4803m, en Pik Pionov, 4874m) via een 3 kilometer lange graat op de grens met China. De route noemden ze ‘No guts no glory ridge’ (D), vernoemd naar een van de jaarlijkse awards die in de Nederlandse bergsportwereld wordt uitgereikt. De beklimming kostte het team 20 uur van kamp tot kamp. Jorian, Noël, Rik en Boris deden de Peak Andrea (4566m) en Pik Surok (4606m) als opwarmer.

Dutch Direct op Pik Alexandra

Daarna herverdeelden de teams zich voor routes op hogere bergen. Op 9 en 10 september openden Line en Wout een nieuwe route in de noordwand van Pik Alexandra (5.290m) via een opvallende lijn die rechtstreeks naar de top leidde. De ijscondities bleken perfect en het team klom makkelijk door de steile lengtes. Op ongeveer 4.950m maakten ze een bivak op een kleine winderige richel, met een niet-werkende gasfles en dus geen water of avondmaaltijd. Desondanks kon het duo de volgende dag de laatste honderden meters naar de top afleggen. De berg was slechts één keer eerder beklommen via de oostgraat. Line en Wout noemen hun lijn 'Dutch Direct' (TD+, 85°, 1100m). Deze beklimming kreeg een nominatie voor de shortlist van de Piolet d'Or.

Navat Spur op Pik Buddyness

Rik van Odenhoven, Mats Wentholt, Jorian Bakker en Boris Textor openden tegelijkertijd de route ‘Navat Spur’ (D, 60°, 1000m), op de aansprekende noordoostpijler van Pik Buddyness (5172m). Ze besloten de lange sneeuw- en ijsroute te vernoemen naar de suikerachtige sneeuw die ze tegenkwamen: 'navat' betekent ‘suiker’ in het Kirgizisch.

Court en Noël openden ondertussen verschillende rotsroutes van 150 - 200m tot VI+ op de granieten wanden in de Djangart-vallei.

Line of Decline

Na bijgekomen te zijn van hun eerdere beklimmingen, openden Line en Jorian ‘Line of Decline’ (TD-, 600m, 80°), een directe ijs- en mixed gully op de noordwand van Pik Currahee (5025m). De naam van de route verwijst naar de slechter wordende ijscondities naarmate het team dichter bij de top kwam, en naar de expeditiemoeheid die het team al voelde voordat ze aan de klim begonnen.

Peak Ronald Naar

Een nog onbeklommen piek (5014m) werd vernoemd naar Ronald Naar (1955-2011). Naar was een van de Nederlands bekendste bergbeklimmers. Noël Diepens, Boris Textor, Wout Martens, Rik van Odenhoven, Court Haegens en Mats Wentholt openden deze route (AD+). Het was waarschijnlijk de laatste onbeklommen 5000'er van het gebied.

Bas van der Smeede Tribute

Op 20 september beklommen Mats en Court een sneeuw- en ijslijn op de onbeklommen noordwand van Pik Emma (4783m). Mats en Court deden de tweede beklimming van Pik Emma voor zover bekend. Ze noemen de route 'Bas van der Smeede Tribute' (D+, 500m, 80°) ter ere en herinnering aan Bas, een enthousiaste alpinist en expeditieklimmer die in 2017 overleed aan leukemie. Bas was zeer actief binnen de Nederlandse klimgemeenschap en een zeer ervaren expeditieklimmer die zich richtte op onbeklommen routes over de hele wereld.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen