MENU

Peter Habeler Runde - Zillertal

De Peter Habeler Runde, een populaire huttentocht in het Zillertal en het Wipptal, is genoemd naar bergsportgrootheid Peter Habeler. In 1978 beklom hij samen met Reinhold Messner de Mount Everest zonder gebruik van extra zuurstof. Een wereldprestatie van de kleine, pezige Oostenrijker uit Mayrhofen.

Door: Peter Daalder

Ontstaan

De Peter Habeler Runde is een geschenk van de regio aan Habeler voor zijn zeventigste verjaardag in 2012. Het is een tocht voor wat meer ervaren bergsporters want er zitten uitdagende stukken in met een paar lange dagetappes. Van de bergen waar de tocht langsloopt heeft Habeler alle wanden beklommen. De klimmer uit Mayrhofen is zijn hele leven actief gebleven en klimt nog steeds terwijl hij inmiddels de 80 nadert. Op zijn 74e beklom hij samen met zijn inmiddels overleden leerling David Lama de beruchte Eiger-noordwand via de klassieke Heckmair-route.

Van hut naar hut

Op de Habeler Runde liggen zes hutten. Het beste kan het rondje begonnen worden in Sint Jodok in het Wipptal. Wie in het Zillertal, bij Mayrhofen of Hintertux begint, krijgt een hele lange etappe voor de kiezen vanaf de Europahütte naar de Geraerhütte. De verscheidenheid aan hutten is aantrekkelijk, evenals het verschil in terrein en omgeving. De stilte bij de Landshuter Europahütte, half in Oostenrijk, half in Italië, de supermoderne Olpererhütte, het Italiaanse Pfitserjochhaus, waar ook veel mountainbikers komen, het Tuxer Jochhaus middenop de skipiste van Hintertux na een prachtige, onverwachte, af en toe spannende aanloop, de Geraerhütte met een Hüttenwirt die de gasten verwent met zijn gerechten en het Friesenberghaus dat een bewogen, interessante geschiedenis heeft rond de Tweede Wereldoorlog en een baken van verzet was tegen het antisemitisme in de Oostenrijks/Duitse bergsport.

Roots

‘Bergprofessor’ Habeler, in 1999 kreeg hij die titel vanwege zijn grote verdiensten voor de bergsport, is trots op zijn ronde. De route loopt door het gebied waar de jonge Peter de bergen leerde kennen. De groene alpenweides, de ruige kale rotsen van de Olperer, de hoogste berg dicht tegen de grens met Italië. De sneeuw en het ijs bij Hintertux, waar ook ’s zomers op de gletsjer geskied wordt. De oneindig lange trajecten met rotsblokken en stenen. Het is op een aantal plaatsen een hochalpiene route, waar je trittsicher en schwindelfrei moet zijn. Ofwel: stevig in je schoenen staan, ook op smalle richels en paadjes en geen last hebben van de diepte onder je. Op een paar plaatsen helpen laddertjes en staalkabels je de helling goed op en af te komen.

De Peter Habeler Runde past goed bij de top-alpinist. Het zijn stevige wandelingen, moeilijk soms en vragen om concentratie. En tegelijk loop je door het mooiste deel van het Zillertal en het Wipptal. Imposante bergen als de Olperer en de Hohe-Wand Spitze naast liefelijke stukken alpenwei waar geurende bloemen alle ruimte hebben. De ruige overgang van de Friesenbergscharte, op 2912 meter het hoogste punt van de ronde, naast het sprookjesachtige uitzicht vanuit het panoramaraam van de Olpererhütte op het Schlegeis stuwmeer ver beneden in het dal.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

Terug naar overzicht