MENU

Minitrektocht door de Stubaier Alpen

Hoog in de bergen van hut naar hut. Een groen dal met lieflijke dorpjes waar ruige rotspieken bovenuit torenen.

Die combinatie maakt het Stubaital een van de mooiste dalen in Oostenrijk. Een vierdaagse trektocht langs de Wilde Wasser Weg en de Stubaier Höhenweg voert langs gletsjers, bergmeertjes en watervallen. Slapen doe je in comfortabele berghutten.

Het is een overweldigend mooi decor dat ons na een dag rijden omringt. We zijn in Kampl, onze eerste overnachtingsplek. Vanuit het lieflijke Stubaital kijken we op tegen ruige drieduizenders, het terrein van alpinisten die zich op de steile hellingen van de Stubaier Wildspitze, de Schrankogel en de Wilder Freiger wagen. Wat we nu nog niet weten, is dat ook wij - ouders en twee jonge (12+) kinderen - ons over vier dagen echte berggeiten zullen voelen. Want de wandelingen zijn kort, maar pittig en van hut naar hut volg je de markeringen door hoog alpien terrein. Soms over smalle paadjes langs steile hellingen en hier en daar klauterend langs ijzeren kabels die voor houvast zorgen. 'Spannend!' roept de jongste meteen. Extra leuk is dat we op onze minitrektocht in drie verschillende hutten slapen. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat kunnen we hoog in de bergen blijven.

De eerste top

Ons avontuur begint in het dal, bij Grawa Alm op 1530 m, waar je kunt kiezen voor de gondel bergop naar de Dresdner Hut of voor het wandelpad onderlangs. We kiezen voor de gondel zodat we onze bagage in de Dresdner Hut op 2308 m kunnen achterlaten en nog tijd hebben om de Egesengrat te beklimmen. De eerste top van de vakantie. Het uitzicht vanaf de 2635 meter hoge top over de Stubaier Hauptkamm is geweldig. De kinderen schrijven trots hun namen in het topboek voordat we afdalen naar de Dresdner Hut. Het is een grote, schone berghut, meer een berghotel, maar met een gemoedelijke sfeer en heerlijk eten. We doen spelletjes en ontmoeten veel andere wandelaars. Sommige zijn vanaf de hut met de gondel verder omhoog gegaan, naar Jochhohe en dan de gletsjer op naar het hoogste panoramapunt met 3150 meter van Tirol. Wandelaars die de Stubaier Höhenweg en de Wilde Wasser Weg in omgekeerde richting volgen vertellen dat ons morgen een pittige tocht te wachten staat.

Boek deze wandelreis bij SNP

Boek deze wandelreis bij SNP

De NKBV werkt samen met SNP Natuurreizen. Deze wandelreis in het Stubaital, met overnachting in een berghut, kun je gemakkelijk via SNP boeken.

Kijk op snp.nl

Het ruigere werk

Inderdaad, het wordt een pittige tocht vandaag. Vanaf de Dresdner Hut klauteren we over smalle paadjes en steenvlaktes. Dit is echt het ruigere werk en alleen voor ervaren wandelaars, zonder hoogtevrees en tredzeker. Dat geldt voor de route via het Peiljoch (2700 m) en ook voor onze route, iets noordelijker, via de Trögler (2902 m). De kinderen hebben het prima naar hun zin. Dit is dan ook niet onze eerste bergwandeling en we schrikken niet meer van de dieptes, de smalle paadjes en de steile stukken met staalkabels. Beide routes bieden fantastisch uitzicht op de Sulzenauer gletsjer. In het meer eronder drijven enorme ijsbrokken. Tijd voor een pauze om van dit spectaculaire plaatje te genieten.

Steile wanden en sterrenhemel

Nadat we de top van de Trögler aangetikt hebben, volgt een lange afdaling. De Sulzenauer Hut (2191 m) zien we al van verre liggen. Hij is veel kleiner dan de Dresdner Hut en je hebt er het gevoel midden in het hooggebergte te zitten. In de omgeving vind je bergmeren, mooie weiden en steile wanden waarin geklommen wordt. 's Avonds horen we dat je vanaf de Grawa Alm ook via een geleidelijk klimmende route naar de hut kunt wandelen, een tip voor wie minder avontuurlijk of ervaren is. Na een spelletje Uno zitten we ’s avonds nog in onze t-shirts buiten. Tijdens de huttentocht genieten we elke dag van de zonsondergang die wordt omgeruild voor een prachtige sterrenhemel. En de volgende ochtend als de wolken nog in het dal hangen gaan we weer op pad.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

Via de Mairspitze

We zijn al vroeg wakker, om zes uur gaat in onze kamer de eerste wekker. Na het ontbijt hangen we de rugzakken om en in de eerste zonnestralen gaan we op weg. Vandaag wacht een pittige wandeling boven de boomgrens door rotsachtig gebied. De borden geven aan dat we via de Mairspitze op 2781 m in vier uur wandelen de Nürnberger Hut op 2297 m zullen bereiken, maar wij doen er veel langer over. Het voortdurend stijgende pad heeft veel losse stenen en steile stukken. Maar vooral de riviertjes waar we pauzeren bepalen het tempo. Plus de fraaie, surrealistisch blauwe Grünausee, een ijskoud bergmeer waarin we een duik nemen. De route voert vandaag iets minder over alleen maar rotsen en de uitzichten zijn om van te watertanden. Via een korte passage met staalkabels bereiken we de Mairspitze waarna een steile afdaling naar het Langental volgt. De ligging van de schilderachtige Nürnberger Hut is prachtig, we worden stil van de indrukwekkende bergwanden waarop we uitkijken.

Van rots naar weides

Het voelt als een afscheid als we de volgende ochtend de berghut achter ons laten en via een kronkelend pad de 875 meter afdalen naar het schilderachtige Langental. Langzaamaan maken de ruige rotsen plaats voor dichtbeboste hellingen en groene weiden. In die lange afdaling vervelen we ons geen moment zo mooi zijn de panorama's, de sneeuwveldjes die fonkelen in de zon en de klaterende watervallen. Wel voelen we op een gegeven moment allemaal onze tenen. Nog even rusten we uit op een bergalm en dan beginnen we aan het laatste stuk van de afdaling het dal in. Het was voor ons een van de mooiste huttentochten tot nu toe.

Het Stubaital: handenvol bergwandelingen

De minitrektocht in de bergen rond het Stubaital volgt deels de markeringen van de Wilde Wasser Weg en de Stubaier Höhenweg. Maar het gebied leent zich ook goed voor dagwandelingen. Vanuit het dal wandel of ga je met de gondel omhoog de bergen in, maakt een tocht op hoogte en daalt aan het einde van de dag weer af. Ook ín het dal zelf kun je verschillende kortere of langere wandelingen maken.