MENU

Langeafstandswandelingen in Schladming-Dachstein

Langs schilderachtige (kleine) meertjes en (hoge) bergtoppen fluitend wandelen door de natuur op weg naar een van de wandeldorpen zoals Ramsau am Dachstein en Schladming. Waar je ook wandelt, de Dachstein, de hoogste berg van Steiermark (2995m), wandelt altijd met je mee. We gingen in gesprek met berggids Herbert Raffalt. Hij werkt al sinds 1989 fulltime als berggids en vroegen hem over de regio die hij zo goed kent en liefheeft.

“Ik ben echt een bevoorrecht mens om in deze regio te wonen en hier te mogen werken als berggids en fotograaf.” Raffalt neemt al jaren groepen mee op wandelingen in de regio: “Er komen ieder jaar veel toeristen, maar het mooie is dat de lokale mensen en de toeristen goed samen kunnen leven en rekening met elkaar houden.”

Wandeltips van berggids Herbert Raffalt

De langeafstandswandelingen die we in dit blog uitlichten zijn volgens Herbert dé wandelingen die je eigenlijk wel moet doen om de regio goed te ervaren. En ook nog eens perfect te breieken met het openbaar vervoer. De pendelbussen brengen je naar het startpunt van de wandelingen en zijn ook nog allemaal rechtstreeks verbonden met het treinstation in Schladming.

“Deze wandelingen geven je de beste indruk van wat het gebied te bieden heeft. Ze staan voor mij symbool van de natuur die onze regio heeft. De verschillen tussen de hoge bergen en velen kleine meertjes vallen mij na al die jaren nog steeds op.”

Schladminger Tauern Höhenweg

Schladminger Tauern Höhenweg  (foto: Michael Kuschei) Foto's: Michael Kuschei

  • Etappes: 7 of 5
  • Afstand: 87 km
  • Van: de Hochwurzen
  • Naar: het Sölktal
  • Onderdeel van: Central Alpine Trail 02 door heel Oostenrijk.

De Schladminger Tauern, gelegen ten zuiden van het Dachsteinmassief, is een paradijs voor wandelaars. We lichten de 7 etappes van de Schladminger Tauern Höhenweg kort voor je uit.

De wandeling begint bij de Hochwurzenhütte waar je via een kabelbaan komt. Op deze eerste etappe loop je naar de Giglach-meren. Prachtige meren met blauwgroene kleuren die meteen al een hoogtepunt zijn van deze tocht.

De Giglach-meren. Foto's: Gerhard Pilz

De eerste nacht slaap je in de Ignaz-Mattis-Hütte op 1.986 meter hoogte. En oja, als je daar bent... geniet even van de zonsondergang boven de bergen.

De volgende dag loop je verder naar de Keinprechthütte. Deze etappe is kort (6,17 kilometer) en is ideaal om van extra lang van de natuur te genieten. Op de route loop je over de Rotmandlspitze en biedt adembenemende uitzichten op de omliggende bergtoppen.

De derde etappe gaat naar de Gollinghütte. Hier loop je langs de idyllische Gollingwinkel. Daar hangt als de wolken laaghangen een mystieke sfeer. En let op: er zijn nieuwsgierige wilde paarden die graag je uitrusting opeten. Deze etappe is iets veeleisender en vereist een goeie conditie.

Op de vierde dag wandel je door het natuurgebied Klafferkessel. Het merengebied van Klafferkessel ligt op 2300 m hoogte en heeft ongeveer 30 bergmeertjes. Je slaapt in de Preintalerhütte. Deze ruime hut ligt in een hooggelegen dal met prachtig uitzicht.

“Ik kom al jaren bij de Klafferkessel maar elke keer als ik daar weer ben is het net zo indrukwekkend als de eerste keer. Alle kleine bergmeertjes bij elkaar zijn werkelijk adembenemend! Ik heb als berggids heel veel groepen met mensen in dit gebied rondgeleid en bijna iedereen zegt hetzelfde: ‘Wat is dit indrukwekkend!’ De Klafferkessel is voor mij persoonlijk ook nog steeds het hoogteput van de hele regio.”

De vijfde etappe loopt vanaf de Preintalerhütte over smalle, steile paden door het rotsachtige landschap van de Tratten Scharf. Deze route vereist wel enige alpiene ervaring. We lopen verder het Kleinsölktal in naar de Breitlahnhütte. Vanaf de Breitlahnhütte kom je nu langs de Schwarzensee en wandel je door naar de Hinterkarscharte. Het eindpunt van deze etappe is de Rudolf-Schober-Hütte. Daar kan je overnachten en genieten van de stilte die je hoog in de bergen ervaart.

Foto’s: links - Michael Kuchei, rechts - Philipp Reiter

“Wat de route extra mooi maakt is dat er ook bergtoppen zijn die je onderweg kunt beklimmen. Dat is een leuk extraatje als je daar zin en energie voor hebt.”

De laatste etappe gaat naar St. Nikolai in het Sölktal. Onderweg passeer je twee prachtige bergmeren en wandel je langs de Dürrmoos-waterval. Een van de meest indrukwekkende watervallen in het natuurpark Sölktäler.

5-daagse variant

Geen tijd om zeven dagen te wandelen? Er is ook een vijfdaagse tocht. Die is ongeveer 45 kilometer lang en loopt over de bergpaden rond de Rohrmoosvalleien Obertal en Untertal. En uiteindelijk loop je dan naar het Seewigtal. Natuurlijk zijn de etappes ook als dagtochtjes te maken.

Meer informatie

Dachstein Rundwanderweg

Een ander hoogtepunt in Schladming-Dachstein is de Dachstein Rundwanderweg. Deze tocht is in totaal 137 kilometer lang en loopt rond het Dachsteinmassief. Het is een van de meest gevarieerde langeafstandswandelroutes in de Alpen. Tijdens deze achtdaagse wandeling doorkruis je de deelstaten SalzburgerLand, Steiermark en Oberösterreich.

  • Etappes: 8
  • Afstand: 137 km
  • Door de deelstaten SalzburgerLand, Steiermark en Oberösterreich


Foto's: Philipp Reiter

De wandeling begint bij de Gosausee in Oberösterreich. Vanaf hier leidt de eerste etappe je naar de Hofpürglhütte waar je een prachtig uitzicht op de Gosaukamm, een bergketen in de Noordelijke Kalkalpen, hebt. Op de tweede dag loop je verder naar de Dachstein Südwandhütte in Ramsau am Dachstein. Deze etappe gaat over een pad op hoogte waardoor je een spectaculair uitzicht op de Dachsteingletsjer hebt. Slapen doe je die avond in de Dachstein Südwandhütte. De derde etappe brengt je met de Dachstein Gletscherbahn op 2700 meter hoogte naar onder meer de attracties ‘Sky Walk’, ‘Staircase to Nothing’ en de ‘Ladder to Heaven’.

Hangbrug bij de Dachstein gletsjer. (foto: Marie Lollok Klementová)

Als je over de loopbrug loopt en naar beneden kijkt dan zie je de 250 meter steile rotswand van de Hunerkogel. Een rotswand waar je ook goed kan klettersteigen.

Als je uitgekeken bent kan je overnachten in het Guttenberghaus die aan de voet van de Wanfußes ligt. Vanaf hier gaan we verder naar het Steinerhaus in Stoderzinken. Je loopt door dicht beboste gebieden langs de zeer herkenbare alpenweiden. Het landschap verandert van hoge alpenrotsen naar groene weilanden, wat deze etappe erg afwisselend maakt. Je komt langs de Friedenskircherl. Dat is een kleine kapel aan de Stoderzinken op een hoogte uit 1.898 meter.

Foto's: Philipp Reiter

De vijfde etappe gaat naar de Steinitzenalm. Hier wandel je door het beroemde natuurgebied ‘Notgasse’, bekend om zijn indrukwekkende kloof en historische rotstekeningen. Je kan hier ook een uitdagende trail (hard)lopen. De King Dachstein Trail is 122 kilometer lang met een hoogteverschil van 5800 meter. Als je van geschiedenis houdt dan is deze etappe extra leuk. De rotstekeningen zijn een mooi inkijkje in de geschiedenis en geologie van de regio Schladming-Dachstein. Via de Viehbergalm loop je naar het eindpunt van deze dag; de Breitlahnhütte.

Op de zesde dag gaan we verder naar Hallstatt, langs de pittoreske Hallstättersee. En op de zevende dag is de bestemming Bad Goisern. Op de laatste dag kom je weer terug waar je gestart bent, namelijk in Gosau.

Meer informatie

Panoramaweg 100

De laatste tip van berggids Herbert is de Panoramaweg 100. Een rondwandeling van 116 km lang door de hele regio. Het is een zware wandeling maar je wandelt wel over goed bewandelbare paden. Je loopt links en rechts van de rivier de Enns op een hoogte van tussen de 700 en 1.300 meter door prachtige bossen, valleien en langs karakteristieke Oostenrijkse boerderijen.

NoordrouteZuidroute

Wandelen langs het water

Schladming-Dachstein telt 300 bergmeren, 1.000 bronnen en 100 watervallen en is daarmee een waterrijk gebied in Oostenrijk. Langs die bergmeertjes en watervallen vind je schitterende wandelroutes. Langs een rustig bergmeer, zoals de Duisitzkarsee, of langs een bruisende bergbeek, zoals op het toepasselijke pad de “Wilde Wasser” in het Untertal. Op een warme zomerdag is het koele water heerlijk om doorheen te lopen.

“Dit gebied staat bekend als de regio met de meeste meertjes. Elke dag dat je een gedeelte van de route loopt kom je wel een paar meertjes tegen. Het is een soort rode draad door alle wandelroutes die je in de regio Schladming-Dachstein kan doen. De meertjes zijn in de zomer een heerlijke verfrissing tijdens het wandelen. Ik zwem elke dag in een meertje in de zomer. Heerlijk even afkoelen. Het houdt me ook jong!”, grapt Raffalt. “De reflectie van de lucht en de bergen in het water is ook prachtig om te zien tijdens het zwemmen. Het is een hele andere kijk op de natuur en het is schitterend om te zien.”

Waterrijke wandeltips

Vakantie in Schladming-Dachstein

Vakantie in Schladming-Dachstein

In de deelstaat Steiermark, het groene hart van Oostenrijk, vind je Schladming-Dachstein. Hier word je omringd door de ruige bergtoppen van de Grimming en de Dachstein. Je wandelt over alpenweiden, langs bergmeren en afgelegen gletsjerlandschappen. Terwijl je bij een berghut geniet van de rust en de stress van je afglijdt, heten de gastheren je meer dan welkom met hun lokale lekkernijen.

Ontdek het hier

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Tourismusverband Schladming-Dachstein.