MENU

De BergeSeen Trail in het Salzkammergut

Het Salzkammergut is een pareltje in Oostenrijk. Achter elke berg vind je hier prachtige kristalheldere meren, wel 35 stuks! De perfecte manier om de regio te verkennen is om je wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Plan dan een tocht over de BergeSeen Trail, een 370 km lang langeafstandswandeling die dwars door de regio loopt. Vergeet niet af te koelen in een van de mooi meren.

35 fonkelende meren

Het Salzkammergut ligt ten oosten van Salzburg. Ooit was het een belangrijke zoutmijnregio, tegenwoordig is het een geliefde vakantiebestemming waar je naast wandelen ook perfect kunt fietsen, zeilen en natuurlijk kunt zwemmen. Want het Salzkammergut is rijk aan water. Hier stroomt onder andere de Traun, een zijrivier van de Donau. Maar het staat vooral bekend om de tientallen prachtige meren, zoals de Attersee, Wolfgangsee, Irrsee, Mondsee, Fuschlsee, Hallstättersee en de Grundlsee. Genoeg mogelijkheden dus om onderweg een verfrissende duik te nemen, want langs de route vind je er maar liefst 35. De een nog mooier dan de ander.

Feiten & cijfers

  • Start- en eindpunt: Gmunden aan de Traunsee
  • Afstand: 370 km
  • Etappes: 23 (uit te breiden met 26 extra etappes)
  • Hoogtemeters: 14.000

(c) Salzkammergut Tourismus

23 klassieke etappes

De klassieke variant van de route bestaat uit 23 dagetappes, waarbij je begint en eindigt in Gmunden am Traunsee. Tijdens de route maak je als het ware een rondje om de meren en wandel je door de deelstaten Oberösterreich, Salzburg en Steiermark. Onderweg kom je langs de fonkelende meren en door het indrukwekkende gebergte van het Salzkammergut, maar ook langs de vergletsjerde bergen van het Dachsteinmassief, de voet van het Höllengebirge en over het karstplateau van het Toten Gebirge. De etappes variëren qua lengte tussen de 10 en 25 km per dag en hebben over het algemeen een gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Authentieke dorpjes

Maak af en toe ook even een stop want in deze regio valt nog een heleboel meer te beleven: kastelen, ruïnes, boottochten, musea, kloosters, kabelbanen, wildparken. Je hoeft je hier geen moment te vervelen. Breng een bezoekje aan een aantal plaatsen waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan en je de geschiedenis bijna aan kunt raken, zoals de prachtige stad Bad Ischl. In dit kuuroord kwamen ook de Oostenrijks-Hongaarse keizer Franz Jozef I en zijn vrouw Elisabeth (Sissi) al in de 19e eeuw genieten en ontspannen.

Een plek die je echt niet over mag slaan is het idyllische plaatsje Hallstatt aan de Hallstättersee. Het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege de bijzondere traditionele architectuur en de geschiedenis van zoutwinning die al teruggaat tot de prehistorie. Een bewijs hiervan is de oudste zoutmijn ter wereld, Salzwelten Hallstatt, waar je een rondleiding kunt krijgen in de ondergrondse wereld van zoutwinning. Bij gebrek aan hoogtevrees loop je op de imposante Hallstatt Skywalk 12 meter in het 'niets', hoog boven de daken van de stad.

Alles over bergwandelen

Alles over bergwandelen

De NKBV is er om jou alles te laten halen uit je bergwandelactiviteiten. We helpen je alvast goed voor te bereiden voor je komende bergwandelingen.

Bergwandelen

17 alpiene etappes

Zoek je nog wat meer uitdaging qua klimmen of wil je juist meer hoogtemeters dan tijdens de etappes van de klassieke variant, dan kun je een of meerdere van de 17 alpiene varianten kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld etappe 15 (Gosau-Hintertal naar Hallstatt, 16,4 km) vervangen door de alpiene varianten Hintertal-Adamekhütte (D1, 14,5 km), Adamekhütte-Simonyhütte (D4, 6,8 km) en Simonyhütte-Hallstatt (D5, 13,3 km).

Kies je voor een of meerdere alpiene varianten, plan deze dan goed en boek de berghutten op tijd. Let op: de alpiene routes zijn alleen geschikt voor mensen die tredzeker zijn, geen last hebben van hoogtevrees, in goede conditie verkeren en alpiene ervaring hebben. De meeste toppen in de regio liggen onder de 2.000 meter.

9 regionale etappes

Wil je de route verlengen en het gebied Salzkammergut nóg beter leren kennen, dan kun je ook nog een of meerdere van de 9 extra regionale etappes toevoegen aan de route. Zo voeren de varianten A1-A5 je bijvoorbeeld rond de Attersee. Met de andere etappes wandel je rond de Irrsee en door de Strubklamm, een kloof langs de rivier Almbach.

Voor zowel de alpiene als de regionale varianten geldt dat je deze heel makkelijk los van de BergeSeen Trail kunt lopen, bijvoorbeeld als hike van een weekend.

Markeringen en moeilijkheidsgraad

De BergeSeen Trail, die sinds 2017 bestaat, knoopt al langer bestaande wandelroutes aan elkaar. De route wordt gemarkeerd door het logo van de route: een zwart vierkant met een gele S erin en de woorden Salzkammergut Trail. Niet te missen dus. De meeste etappes kun je in zo'n 4 tot 7 uur afleggen.

De moeilijkheidsgraad verschilt per etappe. In de klassieke variant zijn de etappes eenvoudig tot gemiddeld ingeschaald. De regionale varianten hebben het stempel 'makkelijk' gekregen. De alpiene etappes zijn gemiddeld tot moeilijk en vereisen voldoende ervaring.

Vervoer en overnachtingen

Tijdens elke etappe is er wel een mogelijkheid om eten en drinken in te slaan. De meeste etappes eindigen bovendien in plaatsen met een uitstekende infrastructuur en voldoende overnachtingsmogelijkheden. Vaak kun je ook kiezen voor een afdaling met een kabelbaan of een berghuttaxi, mocht je de wandeling van die dag willen inkorten.

Sommige etappes eindigen in een berghut of – als je voor alpiene varianten kiest – in een bivak. Let dus goed op het eindpunt, ook als je van plan bent om maar één of een paar etappes van de langeafstandswandelroute te lopen. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Meer informatie

Op de website van het Salzkammergut kun je een gratis kaart aanvragen of een routeboekje (inclusief kaart) bestellen. Hier kun je ook een overzicht downloaden van de klettersteigs en de bezienswaardigheden in de regio.

Alles over de BergeSeen Trail

Terug naar overzicht