MENU

Geen maillons achterlaten

Kom je een route niet door? Laat een karabiner achter.

Veel buitenklimmers hebben bij het spotklimmen altijd een stalen maillon rapide aan de gordel hangen. Deze maillon (het Franse woord voor 'schakel van een ketting') nemen ze mee om 'm in de hoogst bereikte haak te hangen, mochten ze onverhoopt in een route niet bij het relais komen. Het touw gaat in dat geval ook door de maillon en de klimmer wordt door z'n zekeraar naar benedene gelaten terwijl hij alle setjes uit de route haalt. De maillon blijft uiteindelijk achter.

Geen maillon gebruiken

Er zijn meerdere redenen waarom dit niet de beste methode is. Als een maillon (meestal geen RVS, maar verzinkt staal) een tijdje in de haak heeft gehangen is de sluiting vastgeroest en kun je 'm niet meer met de hand verwijderen. Een volgende klimmer die een setje in die haak hangt moet dat of in de maillon doen, of in het oog van de hoog boven de maillon. Bij de val in de karabiner hangt deze niet op de optimale plek in de haak (de maillon rapide zit immers in de weg). Hierdoor kan de kracht van de val als een hefboom op de karabiner werken waardoor deze kan breken. Dit is geen theoretisch verhaal, maar echt al eens gebeurd.

Een tweede, nog belangrijker reden om geen maillon achter te laten is dat beginnende (onzekere) klimmers een maillon aan zien voor een relais en in verwarring raken. Nu zou je kunnen denken 'wat een onzin, een standplaats bestaat toch altijd uit twee haken', maar helaas dat is niet zo. Hoewel de meeste klimgebieden standplaatsen kennen met twee solide haken vind je met name in Duitse klimgebieden standplaatsen met maar één haak. 

Karabiner achterlaten.

Als je niet door een route komt zijn er andere opties beter dan het achterlaten van een maillon rapide. Het best kun je een enkele karabiner of een compleet setje achterlaten. Dat eerste kost niet veel meer dan een maillon, en de karabiner kan eenvoudig door de volgende klimmer verwijderd worden. Bovendien hoef je geen ingewikkelde toeren uit te halen om naar beneden te komen. Is je leven je een paar euro waard?

Er zijn overigens nog meer opties. Zo kun je abseilen van de bovenste haak en daarbij of niets, of een hulptouwtje achterlaten. Het abseilen in een hulptouwtje dat je in de haak hangt is de beste optie in het geval van een 'plaquette', een 'scherpe' haak. Heb je dat niet bij je, kies ook dan voor de optie van het achterlaten van een setje of karabiner. Wist je trouwens dat er methodes zijn om ab te seilen waarbij je je kunt zekeren zodat je niet afhankelijk bent van maar één haak? Daarnaast kun je de route afklimmen, af springen (goed voor de moraal!) of een klimmer in de buurt vragen om je achtergelaten bovenste setje(s) op te halen. 

 

Auteur: Harald Swen

Laatste wijziging: 26-06-2015