MENU

Database

Eerste Nederlandse beklimming van de Gervasutti-route op de Grandes Jorasses-Oostwand

2012

Berg: Grandes Jorasses (4208m)

Frankrijk
Mont Blanc-massief
✓ Top behaald

  • Team
    Niek de Jonge en Jefta Smit
  • Resultaten
    Top bereikt via de Gervasutti-Gargliardone-route in de Oostwand (800m, ED2, 6b, A1)

In de voetsporen van Gervasutti

In augustus 2012 beklimmen Niek de Jonge en Jefta Smit de oostwand van de Grandes Jorasses via de Gervasutti-Gargliardone (ED2, 6B/A1, 800m). Voor zover bekend is dit de eerste Nederlandse beklimming. De oostwand van de Jorasses is groot, avontuurlijk en steil. Er wordt hier veel minder vaak geklommen dan op de bekende noordwand, waar de bekende Walker Spur zit. De oorzaak hiervoor zit hem waarschijnlijk in het feit dat de oostwand niet goed zichtbaar is vanuit het dal en dat de aanloop vrij complex is. Het is precies dit onbekende en avontuurlijke karakter dat Niek en Jefta doet besluiten om een poging te wagen.

Pionieren

In 1942, midden in de Tweede Wereldoorlog, besloot de bekende Italiaanse klimmer Giusto Gervasutti samen met Guiseppe Gargliardone op pad te gaan naar de Jorasses oostwand. Ze wisten op knappe wijze een weg te vinden door de wand. Het is misschien wel het hoogtepunt in een schitterende reeks eerstbeklimmingen die hij door de Alpen heen wist neer te zetten. Helaas komt Gervasutti in 1946 om het leven op de Mont Blanc du Tacul, als hij bij het abseilen het vastgeklemde touw probeert te bevrijden.

Een tocht vol belevenissen

Op de website van Niek lees je het verslag van de beklimming op de Jorasses in 2012. Ze beleven een echt alpien avontuur waar ze alle registers voor open moeten trekken. Midden in de wand worden ze overvallen door een hagelbui. De rotskwaliteit varieert van vreselijk losse rots tot fantastisch graniet. Niek en Jefta zetten door en bereiken na twee bivaks de top. De beklimming van de Jorasses Oostwand blijkt de opmaat voor meer knappe alpiene prestaties van Niek en Jefta. Zo klimmen ze in de zomer van 2013 samen de moeilijke Divine Providence op de Grand Pilier d’Angle en doen ze in december 2013 de eerste Nederlandse beklimming van de Fitz Roy in Patagonië.

Deel jouw foto’s, notities of andere informatie met ons en maak deze expeditie compleet.
Informatie delen