BERGSPORTAWARDS

24 mei 1902. Het begin van de georganiseerde bergsport in Nederland. Een clubje mensen verbindt zich rond hun liefde voor de bergen. In mei 2017 zijn we 115 jaar verder. 115 jaar van grenzen verleggen, hoogte beleven, vriendschap in de bergen, vreugde en teleurstelling, waarin de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) is uitgegroeid tot een springlevende vereniging met ruim 60.000 leden.
 
Deze mijlpaal willen wij op 20 mei 2017 vieren met de mensen die kleur hebben gegeven aan ons verleden en met ons vorm geven aan het heden en de toekomst van de NKBV. En met de uitreiking van de BergsportAwards 2017 aan de generatie die nu geschiedenis aan het schrijven is.

Bekijk hieronder de genomineerden en juryleden van de BergsportAwards 2017.

Genomineerden Alpiene beklimming van 2016

Cerro Torre via de Ragni route Door David Bacci 
David Bacci beleefde in de winter van 2016 een bijzonder succesvol seizoen in Patagonië. Hij beklom als eerste Nederlander de Cerro Torre via de Ragni-route (90°+, M4, 900 m) samen met de Zwitser Luca Godenzi. Daarnaast deed hij de eerste herhaling van de erg lange en moeilijke Ragni-route op de oostwand van de Fitz Roy (7a, M4,  1300 m) samen met de Italiaan Matteo della Bordella. Ze klommen de route in drie dagen grotendeels vrij. Zowel de Cerro Torre als Fitz Roy zijn bijzonder lastige bergen die zelden beide in één seizoen worden geklommen. Bacci is half Nederlander en half Italiaan en hij is afkomstig uit de Nederlandse klimsport.

Linkup van de Peuterey Integrale en Freney-pijler – Door Niek de Jonge en Niels van Veen
Niek de Jonge en Niels van Veen volgden in de zomer van 2016 een uitdagende en bijzonder lange route naar de top van de Mont Blanc (4810m). Voor het onderste deel volgden ze de Peuterey Integrale en daarna gingen over op de Freney peiler. Hun prestatie is bijzonder omdat ze twee routes hebben gecombineerd die op zichzelf staand al zware alpiene beklimmingen zijn. Het resultaat is een zesdaagse beklimming van meer dan vierduizend klimmeters in technisch moeilijk terrein. Een niet onbelangrijk details is dat de route vers vanuit Nederland werd ondernomen, zonder enige vorm van acclimatisatie. 

Cholatse (geen top) - Door Roeland van Oss
Roeland van Oss beklom in het najaar van 2016 bijna de Cholatse (6501 m) noordwand in Nepal (samen met ​de Zweed Mike Abrahamsson). Het duo volgde de Franse route (t/m 90° ijs, 1400 m). Vlak onder de topgraat maakte van Oss een grote voorklimval. Hoewel de schade gelukkig mee viel, was verder klimmen uitgesloten. Het eerste deel van de wand hebben ze zelfstandig afgedaald, daarna kregen ze hulp van een reddingshelikopter. Ondanks dat de top net niet bereikt is, gaat het om een knappe alpiene prestatie in de Himalaya.

Jury Alpiene beklimming van 2016

  • Sytse Roos, alpien instructeur NKBV
  • Bas Visscher, allround klimmer en lid Alpine Adventures team
  • Bas van der Smeede , allround klimmer en lid Alpine Adventures team
 
Sytse Roos (29) is NKBV alpien- /kliminstructeur en skileraar. Hij is een echte allrounder. Sport, ijs, mixed, trad, boulder, alpinisme en skiën, hij doet het allemaal: “des te langer, moeilijker en avontuurlijker de beklimming, des te mooier het doel!”.

Bas Visscher (30) is allround klimmer en lid van het Alpine Adventures team. Hij is met dat team meermaals op expeditie gegaan naar Zuid-Amerika en de Himalaya. Bas is verder alpien instructeur bij de NKBV en coach van de Expeditie Academie.

Bas van der Smeede was allround klimmer en lid van het Alpine Adventures team. Hij is met dat team meermaals op expeditie gegaan naar Zuid-Amerika en de Himalaya. Helaas is Bas ons begin 2017 ontvallen. Hij overleed aan de gevolgen van leukemie.

 

                                                                                                                                                                                                                   


Genomineerden Klimprestatie Buiten van 2016

Riesenslalom Direkt (10)Aniek Lith
Aniek klom binnen één week in de Frankenjura haar eerste 8a route, haar eerste 8a+ en haar eerste 8b. Riesenslalom Direkt, een 28 meter lange Duitse 10, lukte haar in de zesde poging. Het is samen met een 8b die Nikki van Bergen klom de moeilijkste route die in 2016 door een Nederlandse vrouw is geklommen. Slechts twee Nederlandse vrouwen klommen een 8b route buiten. Alleen Nikki van Bergen ging haar voor.

Dihedral Wall (5.14a) Jorg Verhoeven
Jorg herhaalde de op-één-na moeilijkste vrij te klimmen big wall op El Capitan in Yosemite. Jarenlang was de 730 meter lange Dihedral Wall de moeilijkste op die wand. Jorg deed de eerste herhaling, twaalf jaar nadat Tommy Caldwell de eerstbeklimming deed. De moeilijkste lengten zijn (8b+, 8b, 3 x 8a+ en 3 x 8a), Jorg deed er vijf dagen over om de (officieel) 26 lengten te klimmen. Geen enkele Nederlander heeft ooit een multi-pitch met een dergelijke moeilijkheidsgraad geklommen.
 
God Save My Finger (8a) - Sanne van der Zwaan
De boulder God Save My Finger is in 2007 geopend in Fontainebleau als 8a/8a+. De licht overhangende boulder met een crux op zeer kleine greepjes is maar een meter of drie hoog en telt slechts acht passen. Het is de moeilijkste boulder die in 2016 door een Nederlandse vrouw geklommen is. Sanne is de derde Nederlandse vrouw die een (onbetwiste) achtstegraads boulder (8a/8a+) heeft geklommen.

Genomineerden Klimprestatie Binnen van 2016

 
9de plaats op WJK boulderen - Don van Laere
Don van Laere eindigde op een knappe negende plaats bij de wereldkampioenschappen voor de jeugd A in het Chinese Guanghzou. Met deze top-10 notering liet Van Laere zien dat hij met de wereldtop meekan. 

Brons bij World Cup in Meiringen - Jorg Verhoeven
Verhoeven liet vorig jaar zien dat hij de jonge honden nog steeds de baas kan en tot de beste competitieklimmers ter wereld behoort. De Nederlander werd in 2016 derde bij de wereldbekerwedstrijd boulderen in Meiringen, Zwitserland. De laatste keer dat Verhoeven op het podium stond van een World Cup was in 2014. Toen werd hij ook derde in Chongqing, China.

Nederlands kampioen lead en boulderTim Reuser
Tim Reuser is van een andere klasse en is al jaren heer en meester in de nationale klimcompetities. Of het nu boulderen of lead betreft, deze Rotterdammer gaat voor goud. Zijn winst van zowel het NK Lead als het NK Boulderen in 2016 is een bekroning van zijn prestaties in het wedstrijdcircuit.


Jury Klimprestatie Binnen en Buiten van 2016
  • Paul Kaufman, mede-oprichter Siked
  • Bart van Raaij, schrijver bouldergidsjes, wandelende klimencyclopedie
  • Olivier Coenen, herbehaker Freyr, routebouwer en eigenaar online klimwinkel
 
Paul Kaufman (28) is een van de oprichters en hoofdredacteur van klimwebsite Siked.nl. Daarnaast is hij een zeer actieve klimmer/boulderaar die het liefst elk moment van de dag in de klimhal of aan de rots hangt. Misschien ken je hem van de livestreams van de Nederlandse boulder- en leadkampioenschappen waar hij samen met Dirk Mol het commentaar voor verzorgde.

Bart van Raaij (47) klimt dit jaar dertig jaar. De eerste jaren als sportklimmer, later als boulderaar. Als redacteur van het bergsportblad Limits en als mede-eigenaar van het klimblad BLOK heeft hij 15 jaar ervaring met het bijhouden van sportklim- en boulderprestaties. Daarnaast schrijft hij bouldergidsen van het gebied Fontainebleau. Sinds het ontstaan van de Bergsportawards maakt hij deel uit van de jury. Hij klom met alle genomineerden. Olivier Coenen (40), is Belg maar woont in Maastricht. Olivier begon al jong met klimmen bij de scouting en is sindsdien fanatiek klimmer, van sportklimroutes in de rots, via competities tot multipitch routes in o.a. Yosemite en Madagaskar. Daarnaast is hij routebouwer, oprichter van het Belgian Rebolting Team en mede-eigenaar van shop.klimmen.be en I-VY Climbing.                                                                                                                                                                                                                   


Genomineerden Europese bergwandelbestemming van 2016

De jury heeft de volgende vijf wandelgebieden genomineerd voor de favoriete wandelbestemming 2017. Via stemming wordt door leden de winnaar bepaald.


Noord Wales
, Verenigd Koninkrijk
Veel van de aantrekkingskracht van Wales ligt buiten de steden. Op vele manieren kun je genieten van dit prachtige oeroude land met een rijke geschiedenis. De schoonheid van het Welshe land wordt hier in alle vormen zichtbaar. De hoog oprijzende pieken tref je aan in het nationale park Snowdonia. Hier kun je alle vormen van outdoor activiteiten uitoefenen; wandelen, klimmen maar ook scrambling. Voor de nodige variatie kun je ook tientallen mijlen lopen langs de fraaie kunst. Het Wales Coast Path is maar liefst 870 mile lang. Het mooie van dit gebeid is dat je in alle seizoenen hier uit de voeten kunt.

Picos de Europa, Spanje
De Picos de Europa is Spanjes meest spectaculaire gebergte. Wild en majestueus, met diep uitgesneden dalen en steile toppen. Heerlijke groene dalen met boomgaarden en boerderijen, en vanaf de kust voeren glooiende weidelandschappen omhoog naar adembenemende bergen (tot 2640 meter) en uitzichten. In de lucht vliegen adelaars en op de grond zijn er otters, beren en wolven. Dit gebied is een paradijs voor wandelaars, natuurgenieters en bergbeklimmers.

Trentino, Italië
Trentino is de poort van Italië, een heerlijke mix van alpien en mediterraan. Het inspireert cultuurliefhebbers, natuurliefhebbers, bergsporters en multisporters. De bijna 300 prachtige meren, het uitgebreide net van wandelpaden, de gletsjers en ook de 1800 km aan mountainbike trails bieden de bezoeker vele mogelijkheden voor een korte of langere vakantie. Wandelen met uitzicht op de pieken van de Dolomieten, langs eeuwenoude irrigatiekanalen, tussen duizenden bloemen. Dwalen over immense alpenweiden op grootse hoogte of zoeken naar steenbokken, gemzen en Alpenmarmotten in Stelvio Nationaal Park. Dit gebied heeft het allemaal.

Ticino, Zwitserland
Ticino of Tessin is de toegangspoort tot het zuiden en bekoort door z'n charme, boeit met z'n lifestyle en z'n Italiaanse taal. Aan de andere kant van de Alpen wordt u door het zuiden ontvangen: Italiaanse flair, mild klimaat, lieflijke dalen en pittoreske steegjes. Maar de alpiene wereld is nooit ver weg. Met sneeuw bedekte 4000 meter hoge bergen, stromende rivieren en adembenemende, eindeloos lange trails: welkom in het outdoorparadijs Zwitserland! Verleden en toekomst, noord en zuid, berg en laagvlakte, natuur en cultuur, stad en land vormen een fascinerende eenheid vol tegenstellingen. Dat is Tessin.

Queyras, Frankrijk
Op de grens met Italië, net onder het prachtige oude stadje Briancon ligt de Queyras in de Zuid-Franse Alpen. Hoge bergketens omsluiten dit authentieke landschap. Voor de zomerse toerist beperkt ontsloten en dat geeft dit gebied zo’n bijzonder karakter. Weinig neerslag (700 mm op jaarbasis) en dat zie je terug in het gebied. Het Parc National Régional du Queyras beslaat het grootste deel van deze regio en hier kunnen prachtige wandelingen worden gemaakt. Voor de alpinist liggen hier mooie routes op je te wachten. Voor de genieters van heerlijke zomers een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met de meest geïsoleerde streek van Frankrijk


Jury Europese bergwandelbestemming van 2016
  • Frans van Stigt Thans, tourenleider NKBV
  • Peter van Dooren, voorzitter Basiskampen NKBV

                                                                                                                                                                                                                   
Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?