BERGSPORTAWARDS

Welke Nederlandse alpiene prestatie heeft in 2015 het meest opzien gebaard, wie zette de grootste sportklimprestatie neer en waar in Europa kon je in 2015 het best bergwandelen? Op donderdag 18 februari 2016 worden de BergsportAwards, de oscars van de bergsport, uitgereikt bij restaurant PLLEK in Amsterdam. Dit jaar worden awards uitgereikt in drie categoriën: Alpiene beklimming van het jaar Sportklimprestatie van het jaar Europese bergwandelbestemming van het jaar. Drie jury's bepalen wie de genomineerden zijn en wie er in de prijzen vallen.

Programma
15:30 - inloop
16:00 - aanvang programma
17:15 - presentatie alpiniste Marianne van der Steen
18:00 - (netwerk)borrel
19:00 - einde

Presentatie Marianne van der Steen
Marianne van der Steen is een van de beste alpinisten van Nederland. Ze maakte dit jaar deel uit van het team van de eerste Expeditie Academie en komt al jaren uit voor het Nederlands Team IJsklimmen. Alpinisme is haar leven en tijdens de uitreiking van de BergsportAwards 2016 komt ze vertellen over de avonturen van afgelopen jaar en plannen voor de komende tijd.
                                                                                                                                                                                                                   


Genomineerden Alpiene beklimming van 2015

Denali, speedbeklimming Cassin graatDoor Roeland van Oss
De in Alaska gelegen Denali (6194 m) is de hoogste berg van Noord Amerika. Van de populaire routes die naar de top lopen is de zeer lange en 2500 meter hoge Cassin-graat de lastigste. Ondanks dat de technische moeilijkheid geen extreme vormen aanneemt, is de graat een grote uitdaging vanwege de hoogte, de lengte en de vaak lastige weeromstandigheden.

Dent Blanche, Directe André GeorgesDoor Roland Bekendam en Hans Lanters Roland Bekendam en Hans Lanters draaien al decennia mee in de Nederlandse klimwereld. Zo beklommen ze in de jaren tachtig de moeilijke Zmuttnase op de Matterhorn noordwand. Afgelopen zomer beklommen zij de route Directe André Georges (TD+/ED-, 800 m) op de noordgraat van de Dent Blanche (4356 m). Voor de beklimming moet men rekenen op losse rots in zesde-graads terrein.

Zes klassieke noordwanden van de Alpen - Door Niels van Veen
De noordwanden van de Eiger, Grandes Jorasses, Grosse Zinne, Matterhorn, Petit Dru en de Piz Badile. Rond de jaren dertig waren dit de laatste belangrijke onbeklommen wanden van de Alpen. De legendarische alpinist Gaston Rebuffat was de eerste die deze verzameling wanden beklom en maakte het tot één van de bekendste serie-beklimmingen.


Jury Alpiene beklimming van 2015
  • Sytse Roos, alpien instructeur NKBV
  • Bas Visscher, allround klimmer en lid Alpine Adventures team
  • Bas van der Smeede, allround klimmer en lid Alpine Adventures team
 
Sytse Roos (28) is NKBV alpien- /kliminstructeur en skileraar. Hij is een echte allrounder. Sport, ijs, mixed, trad, boulder, alpinisme en skiën, hij doet het allemaal: “des te langer, moeilijker en avontuurlijker de beklimming, des te mooier het doel!”. Bas Visscher (29) is allround klimmer en lid van het Alpine Adventures team. Hij is met dat team meermaals op expeditie gegaan naar Zuid-Amerika en de Himalaya. Bas is verder alpien instructeur bij de NKBV.

Bas van der Smeede (34) is allround klimmer en lid van het Alpine Adventures team. Hij is met dat team meermaals op expeditie gegaan naar Zuid-Amerika en de Himalaya. Bas is lid van de commissie expedities en alpine topsport van de NKBV.  

                                                                                                                                                                                                                   


Genomineerden Sportklimprestatie van 2015

Les Beaux Quartiers (8A) - Vera Zijlstra
Vera Zijlstra klom dit jaar haar moeilijkste boulder ooit. Slechts één keer eerder boulderde een Nederlandse vrouw 8A/8A+. Net als Nieuwenhuijsen verdiende Vera haar nominatie in het Franse Fontainebleau. Voor Zijlstra was het belangrijk om een ‘echte’ 8A te klimmen, waarbij er geen twijfels over de waardering bestaan. Met Les Beaux Quartiers is ze met vlag en wimpel geslaagd.

The Big Island (8C) -
Michiel Nieuwenhuijsen
Michiel Nieuwenhuijsen klom aan het einde van 2015 zijn eerste 8C boulder. Hij deed dat met een onbetwiste en prachtige boulder in het bekendste bouldergebied ter wereld, Fontainebleau. De graad 8C is wereldtop. Er zijn maar enkele boulders ter wereld 8C+ gewaardeerd.

Mistral (8c+)
- Tim Reuser
Tim Reuser verbeterde in 2015 ook zijn persoonlijke record. In het Spaanse Rodellar klom hij zijn eerste 8c+ route. Mistral is een lange overhangende lijn van maar liefst 35 meter! Interessant gegeven is dat de route als 8b+/8c geopend werd, maar door het uitbreken van grepen is het nu een 8c+. In Reusers eigen woorden: “Het geeft onwijs veel voldoening om een nieuwe graad te klimmen. Het was een mentale barrière waar ik nu doorheen ben”.

The Wheel of Life (8C/9a+)
- Jorg Verhoeven
Jorg Verhoeven klom in Australië een lijn die het midden houdt tussen een route en een boulder. Het dak is als boulder geopend maar veel herhalers geven de lijn van meer dan 60 passen een routewaardering. Verhoeven was van mening dat de bouldergradatie het meest toepasbaar is en waardeerde The Wheel of Life dan ook als 8C. Of het nu een 8C boulder of 9a+ route betreft, het zijn de hoogste graden die Jorg Verhoeven geklommen heeft.


Jury Sportklimprestatie van 2015
  • Paul Kaufman, mede-oprichter Siked
  • Bart van Raaij, schrijver klimgidsjes, wandelende klimencyclopedie
  • Olivier Coenen, herbehaker Freyr, routebouwer en eigenaar online klimwinkel
 
Paul Kaufman (27) is een van de oprichters en hoofdredacteur van klimwebsite Siked.nl. Daarnaast is hij een zeer actieve klimmer/boulderaar die het liefst elk moment van de dag in de klimhal of aan de rots hangt. Misschien ken je hem van de livestreams van de Nederlandse boulder- en leadkampioenschappen waar hij samen met Dirk Mol het commentaar voor verzorgde.

Bart van Raaij (46) klimt dit jaar dertig jaar. De eerste jaren als sportklimmer, later als boulderaar. Als redacteur van het bergsportblad Limits en als mede-eigenaar van het klimblad BLOK heeft hij 15 jaar ervaring met het bijhouden van sportklim- en boulderprestaties. Daarnaast schrijft hij klimgidsen van het gebied Fontainebleau. Sinds het ontstaan van de Bergsportawards maakt hij deel uit van de jury. Hij klom met alle genomineerden. Olivier Coenen (38), is Belg maar woont in Maastricht. Olivier Coenen begon al jong met klimmen bij de scouting en is sindsdien fanatiek klimmer, van sportklimroutes in de rots, via competities tot multipitch routes in o.a. Yosemite en Madagaskar. Daarnaast is hij routebouwer, oprichter van het Belgian Rebolting Team, actief herbehaker in Freyr en eigenaar van shop.klimmen.be.                                                                                                                                                                                                                   


Genomineerden Europese bergwandelbestemming van 2015

Gran Paradiso, Italië

Hohe Tauern, Oostenrijk

Picos de Europa, Spanje

Skye, Groot Brittannië


Jury Europese bergwandelbestemming van 2015
  • Aart Last, VVT tourenleider NKBV
  • Frans van Stigt Thans, tourenleider NKBV
  • Menno Koster, basiskampcoördinator NKBV
 
Wie is er niet met Aart Last (66) op Vreemde Voettocht geweest? Aart Last was 30 jaar verbonden aan de NKBV-Vreemde Voettochten als commissielid en tochtleider en is daarvoor benoemd tot Lid van Verdienste. Hij heeft per 1 januari 2016 zijn functie neergelegd als commissielid, maar zal als tourenleider blijven meegaan naar bergachtige bestemmingen binnen en buiten Europa. Frans van Stigt Thans (60) is enthousiast bergwandelaar, alpien tourenleider bij de NKBV en sinds enkele jaren lid van de werkgroep alpiene trektochten.Menno Koster (42) is enthousiast vrijwilliger van de NKBV en betrokken bij de organisatie van de basiskampen van de NKBV. Daarnaast organiseert en geeft hij kennismakingsworkshops, waaronder de ‘bergwandelen met kinderen’. Menno trekt ook de kar bij de organisatie van de jaarlijkse bijeenkomst van basiskamp-coördinatoren.

 

                                                                                                                                                                                                                   

Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info?