MENU

Onverwachte wending tijdens het Petzl NK Lead 2021

Tijdens het Nederlands kampioenschap sportklimmen, oftewel het Petzl NK Lead 2021, wist de 19-jarige Leto Cavé knap zijn eerste Nederlands kampioenstitel bij de heren te bemachtigen. Regerend kampioen Mark Brand slipte net voor Leto uit de route en liep daardoor op een haar na de titel mis. De Roosendaalse Lynn van der Meer wist op overtuigende wijze haar titel bij de dames te verdedigen. Het Petzl NK Lead 2021 was een spannende strijd tussen oudgedienden en een sterke jonge generatie klimmers.

Lynn van der Meer domineert het spelersveld bij de dames (Foto: Zout Fotografie)

Vierde nationale kampioenstitel voor Lynn van der Meer

In IVY Climbing zat de sfeer er bij het publiek goed in. Blijdschap, teleurstelling, verbazing en opluchting wisselden elkaar in een rap tempo af. Bij de dames was het vooral één pas die het ontzettend spannend maakte, de podiumplekken werden hier bepaald. De Sittardse Amber Schiffeleers, die in haar vertrouwde thuisbasis om de titel vocht, de 17-jarige Edith Savenije en de 16-jarige Doenja Sinke slipte er bij een venijnige compressiepas ongeveer bij dezelfde greep uit. Regerend kampioen Lynn van der Meer klom beheerst en in een constant tempo omhoog. Met deze stijl wist ze knap de route te toppen. Deze ongeëvenaarde prestatie leverde haar vierde nationale titel bij de senioren op. Amber Schiffeleers ging er met het zilver vandoor. De derde plaats ging naar Edith Savenije uit Bosch en Duin. Favorieten Tiba Vroom en Anya van Essen moesten zich vanwege een blessure op het laatste moment afmelden.

Leto Cavé bemachtigt de kampioenstitel (Foto: Zout Fotografie)

Eerste Nederlands kampioenstitel voor Leto Cavé

Bij de heren was er net als bij de dames een spectaculaire route geschroefd door de bouwers met dual texture grepen, de ene helft glad, de andere ruw. Door de lengteverschillen tussen de klimmers werden er gevarieerde, creatieve, oplossingen bedacht voor de passen.

Het leek erop dat regerend kampioen Mark Brand nogmaals met de titel naar huis zou gaan. Uiteindelijk wist Leto Cavé een greep te gebruiken om een volgende pas te maken waar Mark Brand dezelfde greep alleen vast wist te houden zonder een volgende pas te maken. Met dit verschil werd Leto Cavé de uiteindelijke winnaar van het Petzl NK Lead 2021. Mark Brand is met zilver naar huis gegaan. De derde plaats ging naar Mischa Radt.

Heb je het Petzl NK Lead gemist afgelopen zaterdag? Kijk de livestream terug.

Bekijk de volledige uitslag