MENU

Luuk Spaargaren voor het eerst Nederlands kampioen Lead

Nederlands kampioen Lead. Zo mag Luuk Spaargaren zich sinds vanavond noemen. Op basis van de snelste tijd, en dat had hij liever anders gezien, won de zeventienjarige klimmer het NK Lead 2024 in Mountain Network Amsterdam. Lynn van der Meer greep voor de zevende keer de titel bij de vrouwen.

De aftermovie van het NK Lead 2024:

Spekglad

Zo moeilijk als het was voor het publiek om zich te bewegen in de propvolle klimhal van MN Amsterdam, zo moeilijk was het voor de mannelijke klimmers om vlot omhoog te komen in de halve finale route. Sander Jansma sprak over een ‘spekgladde en bizar harde route’ en ook Mark Brand nam het woord glad in de mond. Toch was Mark samen met Luuk Spaargaren de beste in de halve finale met een score van 39+. Bij de vrouwen hengelde Lynn van der Meer de eerste plaats binnen, zij topte de roze route als enige en nam daarmee voorzichtig een voorschot op haar zevende NK Lead-titel.

Sfeer op het NK Lead 2024 Luuk Spaargaren Luuk Spaargaren. © Zout Fotografie

Te laat

Bibi Hamers en Iris van ’t Westeinde hadden ook graag een gooi gedaan naar de finale en wellicht zelfs de overwinning. Maar omdat zij niet op tijd in de isolatieruimte waren, werden ze uitgesloten van deelname. Zo was het NK Lead 2024 met 24 klimmers begonnen in plaats van de verwachte 26. Na de halve finale waren het er nog twaalf; zes mannen en zes vrouwen gingen richting de finale.

Bedankt mama

Tijd speelde ook een rol in de finale. Omdat vijf van de zes finalisten bij de heren op hetzelfde punt en vrij vroeg uit de wand vielen, gaf de tijd de doorslag. Luuk was ongeveer een halve minuut sneller dan Mark Brand en won. Luuk was daar blij mee, maar “had niet kunnen laten zien wat hij kon.” Of zoals Paul het verwoordde: “Je kon niet vechten.” Na het ontvangen van de bloemen en de geldprijs van 500 euro wilde Luuk nog iemand bedanken. “Mijn moeder!”

Veel blijer na de finale was Tessa Robichon. Haar enorme glimlach sprak boekdelen over haar derde plaats. “Het was een hele leuke route en het ging super goed”, zei ze over haar NK-debuut. Winnares Lynn van der Meer was vooral opgelucht. “Iedereen verwacht dat ik win, ik zelf ook. Ik had de laatste tijd heel veel stress van al die verwachtingen rondom mij. Daardoor kon ik niet klimmen zoals ik kan en wilde, terwijl ik me fit en sterk voel. Ik ben blij dat het er nu op zit en ik van die stress af ben.”

Podium NK Lead 2024 Podium NK Lead 2024. Lynn van der Meer Lynn van der Meer. © Zout fotografie

Volledige uitslag, foto's en aftermovie

De volledige uitslag kun je vinden in het WAS. Alle foto's (alleen van de finale) zijn te vinden op ons Flickr-account in het album NK Lead 2024 - MN Amsterdam. Een aftermovie van het NK Lead 2024 verschijnt 28 mei.

Terug naar overzicht