MENU

Jorg Verhoeven wint brons bij Europees Kampioenschap Lead in Chamonix

Op zaterdagavond 13 juli zagen meer dan 10.000 toeschouwers in het Franse Chamonix hoe Jorg Verhoeven de bronzen medaille won op de 16-meter hoge klimwand van het Europees Kampioenschap Lead 2013. De Fransman Romain Desgranges uit Chamonix klom het hoogst in de finaleroute en beloonde hiermee het uitzinnige thuispubliek met de winst van de Europese titel. Het zilver ging naar de Spanjaard Ramón Julian Puigblanque.

Jorg had een korte voorbereidingstijd op het EK Lead, omdat hij zich sinds dit seizoen volledig richt op de sportklimdiscipline boulderen. Hij is dan ook één van de kanshebbers voor de titel bij het Europees Kampioenschap Boulderen, dat plaatsvindt in Eindhoven op 31 augustus en 1 september.

De in Innsbruck woonachtige Jorg Verhoeven, die zich als zesde wist te plaatsen voor de finale, klom naar een score van 33+. In de klim direct na Jorg wist de Fransman Romain Desgranges drie grepen hoger te komen. Hierna werd het spannend. Van de vijf hoger geplaatste klimmers die volgden wist alleen de Ramón Julian Puigblanque bedreiging te vormen. De kleine Spanjaard klom net zo hoog als Jorg, maar pakte hiermee wel het zilver, omdat hij zich als eerste had geplaatst voor de finale (beste 8). Bij de heren deden de 49 beste sportklimmers van Europa mee.

Kijk hier de finale terug

Nikki van Bergen wordt 10e bij de halve damesfinale en behaalt hiermee persoonlijk beste resultaat

Nikki van Bergen behaalde in de halve finales haar beste resultaat bij de senioren. Zij wist de 10e plaats te pakken en kwam hiermee slechts 2 plaatsen te kort voor een finaleplaats.

De halve finale had een licht overhangend begin op sloperige grepen waarbij goed gezocht moest worden naar het juiste randje. Toen Nikki daar voorbij was kwam ze beter in de route en kon ze goed doorvechten.

Kijk hier de halve finales terug. Jorg en Nikki starten op 1:42:00.

Vrijdag 12 juli

Jorg en Nikki door naar de halve finales

Jorg Verhoeven en Nikki van Bergen hebben beide de halve lead finales bereikt bij het Europees Kampioenschap Lead en Speed in Chamonix. De halve finales worden zaterdag 13 juli vanaf 10:00 geklommen en zijn live te zien via www.ifsc-climbing.org.
Jorg zal vandaag ook nog meedoen aan de kwalificaties van het speedklimmen. Deze starten om 16:30.

Elko Schellingerhout is niet verder gekomen dan de kwalificaties. Hij wist met zijn 43e plaats niet in de top 26 te eindigen.

Jorg wist tijdens de kwalificaties op donderdag de eerste route niet te toppen. Goed presteren in de tweede kwalificatieroute werd hierdoor zeer belangrijk. De tweede klom hij echter zonder problemen, waardoor hij met een elfde plaats alsnog ruim in de top 26 eindigde.

Nikki van Bergen wist vrijdag samen met negentien andere dames beide kwalificatieroutes te toppen. Ook Nikki zien we zaterdagochtend dus weer terug.

Op zaterdagochtend worden vanaf 10:00 de halve finales geklommen. Dit is één route voor de dames en één route voor de heren.

De beste acht uit de halve finale mogen zaterdagavond om 21:00 voor het uitzinnige Franse publiek uitmaken wie de Europese titel pakt.

Op het plein in Chamonix worden tijdens de finale meer dan 10.000 mensen verwacht. Ook deze finale is live te zien via www.ifsc-climbing.org.