MENU

Zes nationale titels behaald op het NK Skyrunning 2023

Van 15 tot en met 17 september vond in het Oostenrijkse Nassfeld het NK Skyrunning 2023 plaats als onderdeel van de Nassfeld Skyraces. Tijdens het NK Skyrunning 2023 konden op drie verschillende disciplines nationale titels worden behaald.

Vertical

Het NK begon op vrijdag met het onderdeel Vertical. Het doel is zo snel mogelijk 1000 hoogtemeters naar boven rennen over een parcours van, in dit geval, 5 kilometer. Bij de Vertical geldt, hoe korter en steiler het parcours, hoe beter!

Ewout Laudy pakte bij de heren overtuigend het goud, hij snelde in een tijd van 48 min 18 sec naar de finish. Ruim 2 minuten later kwam Jens van Vliet over de eindstreep met een tijd van 50:41 gevolgd door Rogier Wouters die de finish in 51:35 aantikte.

Het Vertical Heren podium vlnr. Rogier Wouters (brons), Ewout Laudy (goud) en Jens van Vliet (zilver).

Bij de dames ging de nationale titel naar Renée Cardinaals met een scherpe tijd van 55:17, het zilver ging naar Anneloes Goetze (57:15) en het brons naar Linda Valent (1:04:44)

Het Vertical podium vlnr. Linda Valent (brons), Renée Cardinaals (goud) en Anneloes Goetze (zilver).

SkyUltra

Na de explosieve start op vrijdag stond op zaterdag de SkyUltra op het programma. De naam zegt het al; skyrunning op z’n langst met een parcours van maar liefst 53 km en 4300 hoogtemeters. Het startschot werd om 07:00 uur gelost met koeienbellen en rookmachines, waarna een groep tot op het bot gemotiveerde skyrunners de bergen in trok.

Op vijf verschillende checkpoints langs het parcours werden tussentijden geklokt en al snel werd duidelijk dat Kaj Derks en Anouk van de Coevering beiden bezig waren met een gouden race. Kaj tikte uiteindelijk na 8 uur en 55 minuten de finishbel en Anouk na 10 uur en 7 minuten, waarna beide skyrunners zich tot Nederlands kampioen SkyUltra konden laten huldigen. Bij de heren werd Dirk Jan van der Gaag verdienstelijk tweede in 09:44. Willemijn Jongens veroverde met een eindtijd van 11 uur 52 minuten het zilver bij de dames.

Kaj Derks met lichtgroen shirt gaat voortvarend van start.

Skyrace

Het derde en laatste onderdeel van het Nederlands kampioenschap Skyrunning 2023 werd op zondag gelopen, de Skyrace. Een wedstrijd over 24,7km en 2190 hoogtemeters.

Het kampioenschap werkt eigenlijk zo dat je kiest voor de SkyUltra of de Skyrace. Kies je voor de Skyrace dan kun je voorafgaand ook deelnemen aan de Vertical en daarmee voor meerdere titels gaan. Voor Renée Cardinaals pakte deze strategie uit in een droomscenario want ze snelde in een geweldige tijd van 4 uur 28 min naar de finish en legde daarmee overtuigend beslag op haar tweede nationale titel van het weekend. Linda Valent pakte ook een tweede medaille, dit keer zilver in 5 uur 46 minuten.

Debutant Allard Sym Sprenger was dé verrassing van het kampioenschap. Hij wist bij de heren de titel in de wacht te slepen door net binnen de vier uur de finish te passeren (3 uur 59 minuten). Jens van Vliet legde net als bij de Vertical beslag op de tweede plek in 4 uur 30 minuten, gevolgd door Hanno Zandee die verdienstelijk het brons mee naar huis nam met een tijd van 4 uur 52 minuten.

Renée Cardinaals (l) en Allard Sym Sprenger (r) vieren hun nationale titel Skyrace .

Met deze prachtige prestaties kwam er alweer een einde aan het NK Skyrunning 2023.

NK Skyrunning 2024

De volgende editie staat al vroeg op de kalender! Om precies te zijn op 28 en 29 juni 2024 in de Wilder Kaiser als onderdeel van de Kaiserkrone Trail met de Vertical, SkyUltra en Skyrace als wedstrijdonderdelen. Zet deze datum dus nu in je agenda! Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijving volgt zo snel mogelijk.