MENU

Vier succesvolle Nederlandse expedities in Alaska

Er zijn dit voorjaar vier Nederlandse expeditie-teams actief geweest in Alaska. Voor alle teams gold dat de trip succesvol was. Een kort overzicht van de geklommen routes:

Moonflower Buttress

Roeland van Oss en William van Meegdenburg hebben van 21 tot 23 mei de 1200 meter hoge North Buttress van Mount Hunter beklommen. Ze deden dit via de Moonflower route (Bibler & Klewin). De moeilijkheidswaardering van de route is Alaska VI, 5.8, A2, M5, AI6. Van Oss en Meegdenburg zijn niet tot aan de top Mount Hunter geklommen vanwege de slechte weersomstandigheden met sneeuw en zware bewolking. Ze klommen de route tot het einde van de technische moeilijkheden via de 'Bibler Come Again' exit. In totaal is het tweetal 76 uur onderweg geweest van basecamp tot basecamp. Er werd tweemaal in de wand gebivakkeerd, op het eerste en het derde ijsveld. Voor zover beide klimmers weten is dit de eerste Nederlandse beklimming van de beroemde Moonflower-Buttress. De komende weken zal meer info volgen op de website´s van beide klimmers: roelandvanoss.com & williamvanmeegdenburg.com

Mount Hunter

Saskia en Bas van der Smeede hebben de klassieke West Ridge van Mount Hunter geklommen. Deze route, geopend door Fred beckey en Heinrich Harrer, is technisch niet zo moeilijk. Veel WI3 ijs en enkele mixed passage's tot 5.8 (M5). De moeilijkheden zit hem vooral in het commitment. De graat is maar liefst 7,5 kilometer lang, er moeten ruim 2200 hoogtemeters overwonnen worden en nergens kan je makkelijk weer de graat af. Bas en Saskia zijn in verband met vermoeidheid niet tot de top door geklommen, maar zijn aan het einde van de graat en de technische moeilijkheden afgedaald. Lees hier meer over deze trip. Daar vind je ook foto's.

Mount Huntington

Mike van Berkel, Cas van de Gevel, Frank Chargois en Jelle Staleman hebben het West Couloir op Mount Huntington geklommen. Deze 1200 meter hoge route krijgt een moeilijkheidswaardering van Alaska V, WI4+ M4. Het was de eerste maal dat Nederlanders op de top stonden van Huntington. Enkele jaren geleden hebben Leopold Roessingh en Mark Heine de Harvard Route op Huntington geklommen maar toen konden ze door slecht weer niet doorgaan naar de top. Een verslag van deze beklimming volgt op jellestaleman.nl.

Meer info over Huntington en de klim van Leopold en Mark in 2010 lees je hier.

De Mount Huntington beklimming is ondersteund door de Commissie Expedities en Alpiene Topsport (CEAT) van de NKBV.

Gletsjer Ruth Gorge

Jeroen Vels en Wouter van Dijk zijn actief geweest in de Ruth Gorge, een gletsjer gelegen in de schaduw van Denali. Hun doel was het het in alpiene stijl beklimmen van verschillende bergen via sneeuw- of ijsroutes. De wanden rond de Ruth Gorge rijzen tot 2000 meter uit het ijs en zijn daarmee bijna twee maal zo hoog als de meest forse wanden in de Alpen. Tijdens hun trip heeft het tweetal diverse routes geklommen op onder andere Mt. Barrill en Mt. Dickey.
Foto's hier zijn te vinden op de Facebook pagina van Jeroen Vels. Er komt ongetwijfeld nog een verslag op www.jeroenvels.nl