MENU

Torres del Paine expeditie via zuidgraad ipv oostwand

De Nederlanders Martin Fickweiler, Ronald Louman, Eric Frankenmolen en Gerke Hoekstra zijn er niet in geslaagd de 1300 meter hoge oostwand van de Central Tower of Paine te beklimmen.

Na het verplaatsen van 400 kilo materiaal en voedsel begon het team op 19 januari met de beklimming van 'Riders on the Storm VI-IX-A3'. Gedurende een periode van 10 dagen werd er 700 meter touw gefixeerd waarmee de hoogte van het geplande portaledge bivak werd gehaald. Op de laatste dag van januari ging het team met twee portaledges en zeven dagen eten de wand in om een toppoging te ondernemen. De touwen onder het portaledge kamp werden hierbij verwijderd om ze vervolgens boven het kamp weer te gebruiken. Op 1 februari waren Martin en Ronald in staat de eerste 150 meter touw boven de portaledges te fixeren, één van de twee gevreesde achste graadsoff-width lengtes was hierbij bedwongen.

In de nacht van 1 op 2 februari brak er een storm los. Gedurende een periode van 85 uur waren de vier klimmers nauwlijks buiten de portaledges te vinden en werd er geen progressie gemaakt in de wand. De duur van deze storm en het technische terrein boven het hoogste punt zorgde ervoor dat er onvoldoende tijd overbleef om het resterende touw tefixeren en een beklimming naar de top te ondernemen. Bedreigd door steen- en ijsslag daalde het team op 5 februari weer af. In twee resterende dagen bereikte Martin en Eric op 10 februari via de zuidgraad (c400 meter, VI) de top van de North Tower of Paine. Hiermee is Eric de derde Nederlander op de top van de North Tower en is het voor Martin de tweede keer in een jaar tijd dat hij op deze top stond.

Martin Fickweiler
Chili, 12 februari 2005.