MENU

Toppoging K2 afgebroken

Wilco van Rooyen is, zonder top, veilig terug in het K2-Basiskamp. Vanaf kamp 4 moesten ze de route naar de bottleneck zekeren met 500 meter touw. Het was geen haalbare zaak.

Er werd nog overwogen te wachten tot er versterking zou komen, maar vanwege de slechte weersvooruitzichten vanaf woensdag, maakten het team rechtsomkeerd.

Wellicht zal Wilco zijn klimvergunning verlengen om alsnog een toppoging te maken.

Bron: www.tweebergen.nl

Op 6 juli heeft Wilco van Rooyen 'Rocky Summit (8030m)' van Broad Peak bereikt. Daarmee is een doelstelling van Wilco gehaald voor de "Double Header". Boven de 8000 meter op de Broad Peak staan en acclimatiseren voor de toppoging op de K2.

Wilco en Gerard hebben niet de True Summit van Broad Peak beklommen. Ze hebben de voortop gehaald die ook boven de 8000 meter ligt. Hiermee blijft het hoogste punt voor Nederlanders onbeklommen.

Lees het indrukwekkende verhaal op www.tweebergen.nl over zijn BP-toppoging, de redding van een Spaanse klimmer en de fatale beklimming van de expeditieleider van een Oostenrijks team, Markus Kronthaler.

'Double header'

Van Rooyen probeert in één expeditie Broad Peak [8047m] en K2 [8611m] te beklimmen. Van Rooijen, die deel uitmaakt van een internationaal gezelschap van topklimmers die de twee genoemde bergen achtereen trachten te beklimmen, is op 1 juni naar Pakistan vertrokken. De expeditie is in Nederland bijna ‘live’ te volgen op de website www.tweebergen.nl.

Opnieuw naar de K2 De K2 – de op één na hoogste ter wereld – wordt in de bergsport beschouwd als de moeilijkste en gevaarlijkste berg. Van Rooijen heeft daar in 1995 al bijna noodlottige ervaringen mee opgedaan. Tijdens de klim sloeg een rotsblok tegen zijn gezicht. Zijn teamgenoten, onder leiding van klimpartner en vriend Hans van der Meulen, brachten hem half buiten bewustzijn toch nog veilig terug naar het basiskamp.Op naar de Seven SummitsDirect na de expeditie naar de Broad Peak en de K2 – geslaagd of niet – zal Wilco van Rooijen gaan proberen de zeven hoogste bergtoppen van alle continenten, de zogeheten Seven Summits, te beklimmen.

Op 6 augustus zal hij weer in Nederland terugkeren.

De NKBV heeft deze expeditie ondersteund.