MENU

Paralympics zonder klimmen

Hoewel in Tokio de Paralympische Spelen inmiddels zijn begonnen, is dit moment voor de klimsport lang niet zo historisch als een maand geleden toen de Olympische Spelen begonnen. Paraklimmen is namelijk, in tegenstelling tot klimmen zonder beperking, niet toegevoegd tot de Spelen.

Geen Nederlandse paraklimmers dus in Tokio. Of in de komende jaren het klimmen voor atleten met een fysieke beperking wel olympisch wordt is nog afwachten. Net als bij de toelating van de klimsport tot de Olympische Spelen, gaat er een hele 'Road to' aan vooraf. In 2017 kreeg de internationale sportklimfederatie IFSC de status van Recognised International Federation toegekend door het Internationaal Paralympisch Comité. Dit was één van de belangrijke stappen richting paralympische toevoeging. Hoe lang de officiële toelating nog op zich laat wachten is niet bekend.

Classificatieregels

Ter voorbereiding op die toelating, wijzigde de IFSC de regels voor het indelen van paraklimmers bij klimwedstrijden. Voorheen bestond er een summier reglement waarin de regels onduidelijk waren en vaak oneerlijk werd gevonden door de deelnemers. Er was teveel ruimte voor interpretatie. Inmiddels heeft de IFSC een nieuwe manier van classificeren beschreven die gebaseerd zijn op de regels van het Internationale Paralympisch Comité (IPC). Behalve om de wedstrijden eerlijker te maken, werd dit ook gedaan om de deur open te zetten voor deelname van het paraklimmen aan de Paralympische Spelen.

meer over classificatie

Open NK Paraklimmen

Hoewel een internationale wedstrijd met de status van de Paralympische Spelen nog even op zich laat wachten, organiseren wel meerdere landen Open Kampioenschappen voor een internationaal deelnemersveld. Zo ook Nederland, waar de NKBV komende 17 oktober het Open NK Paraklimmen organiseert bij IVY Climbing in Sittard.

Meer over het Open NK