MENU

Klimsport en de Road to Tokyo

Het was 28 september 2015. Op het NKBV-bureau, in Nederlandse klimhallen en thuis bij de sporters was de spanning voelbaar. Zou het dan eindelijk werkelijkheid worden? Komt onze olympische droom uit? Vroeg in de middag kwam het nieuws binnendruppelen. Het organiserend Comité van de Olympische Spelen in Tokio in 2020 had het sportklimmen toegevoegd als nieuwe sport op de Olympische Spelen.

Op dat moment begon het ook te dagen bij de media. Een nieuwe sport binnen de Olympische Spelen, daar moeten we aandacht aan geven! En zo druppelde het nieuws ook de Nederlandse huiskamers binnen. Hoewel vanaf 2015 dus bekend is dat de klimsport een olympische sport is, ging hier een heel traject aan vooraf. Het begon allemaal in 2006, tegelijkertijd met de Olympische Spelen van Turijn.

2006 - Jorg Verhoeven demonstreert sportklimmen tegelijk met de Olympische Winterspelen in Turijn

De Nederlander Jorg Verhoeven, een begrip in de internationale klimwereld geeft in februari 2006, tegelijk met de Olympische Winterspelen in Turijn, een demonstratie van de klimsport in Bardonecchia, vlakbij Turijn. Waarom daar? Omdat daar in 1985 de eerste echte klimwedstrijd was. Jorg is op dat moment de nummer drie van de wereldranglijst en verzorgt de demo met andere wereldtoppers. Hiermee is het duidelijk dat de UIAA Climbing, de toemalige internationale sportklimfederatie het klimmen op de olympische agenda probeert te krijgen.

2007 - De IFSC wordt opgericht als internationale bond voor de klimsport en voorlopig erkend door het IOC

In 2006 besluit de UIAA de klimsport af te stoten en ondersteunt de oprichting van een onafhankelijke internationale federatie voor de klimsport. Op 27 januari 2007 wordt in het Duitse Frankfurt de IFSC opgericht. Op 10 december in datzelfde jaar wordt de IFSC erkend door het Internatonaal Olymisch Comité.

2010 - Sportklimmen krijgt definitieve olympische erkenning

In februari 2010 bepaalt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tijdens een bijeenkomst in Vancouver dat de klimsport olympisch wordt erkend. De eerste officiële stap richting de Olympische Spelen is gezet.

2011 - Sportklimmen op de shortlist voor Tokio

De zomer van 2011 is het moment dat er een shortlist wordt samengesteld van sporten op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Samen met de sporten honkbal, softbal, karate, squash, wakeboard en wushu (Chinese vechtsport) maakt het sportklimmen kans om als officiële Olympische sport te worden gepresenteerd. De keuze voor de definitieve sport die deel uit gaat maken van het sportprogramma zal in 2013 worden gemaakt.

2013 - Naast lead ook boulder en speed toegevoegd

De IFSC kondigt in maart 2013 aan dat de sportklimdisciplines boulderen en speed worden toegevoegd aan het bid voor de Olympische Spelen van 2020. De IFSC presenteerde eerder dat jaar alleen de discipline lead als kanshebber voor opname in het Olympisch programma aan het IOC. Omdat een delegatie van het IOC in de zomer van 2012 het WK Sportklimmen in Parijs had bezocht, besloot de olympische organisatie om de IFSC aan te bevelen om toch alle drie de sportklimdisciplines voor te dragen. Alle drie de disciplines staan vanaf nu als 'sportklimmen' op de shortlist. Omdat er zowel voor de vrouwen als voor de mannen maar één medailleplaats in het Olympisch programma beschikbaar is, vat het idee vorm om een allround wedstrijd te organiseren waarin de beste klimmer over de drie disciplines de winnaar is.

2013 - Olympische droom spat uiteen

Tijdens een congres in Sint Petersburg, later in 2013 maakt het IOC bekend dat alleen worstelen, honkbal en squash op de shortlist blijven staan voor toelating tot de Olympische Spelen van 2020. Een enorme domper voor de klimwereld, vooral omdat de voortekenen zo gunstig waren. Er komt voorlopig een eind aan de olympische droom.

2014 - Demonstratiesport op Jeugd Olympische Spelen

Een jaar later verschijnt er weer een streepje licht aan het einde van de tunnel. Het sportklimmen is in 2014 de demonstratiesport bij de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing. De IFSC en de daarbij aangesloten nationale federaties sturen een delegatie van 16 jonge klimmers en 4 coaches en routebouwers naar China om de drie disciplines van de sport te demonstreren.

2015 - Sportklimmen toegevoegd als additionele sport

Doordat het IOC er in 2015 voor kiest om organiserende landen zelf sporten te laten aandragen als 'additionele sport', krijgt de klimsport opnieuw een kans. Japan ontwikkelt zich steeds meer als serieus sportklimland en stelt voor het sportklimmen naast karate, honkbal, skateboarden en surfen toe te laten tot het programma van de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Het pakket bevordert gendergelijkheid, en er wordt nadruk gelegd op jeugd. De klimsport is bij uitstek een sport om deze twee waarden uit te dragen in Japan. Nu hoeft het IOC later dit jaar in Rio de Janeiro alleen het pakket aan additionele sporten goed te keuren, waarna het sportklimmen officieel kan worden toegevoegd aan de Olympische Spelen in 2020.

2015 - IOC stelt sportklimmen officieel voor als nieuwe sport

In september 2015 is het dan zo ver. Een nieuw tijdperk breekt aan voor de klimsport. Sportklimmen is officieel voorgesteld door het Organiserend Comité van Tokio 2020 als nieuwe sport op de Olympische Spelen. NKBV-voorzitter Joachim Driessen noemt de toelating van het sportklimmen tot de Olympische Spelen een “erkenning voor de enorme groei van de sport in de afgelopen jaren. Wereldwijd waren er 25 miljoen klimmers in 2013, waar het er in 2015 al 35 miljoen zijn. De helft van alle klimmers is onder de 25 jaar. In Nederland merken we de toename in populariteit van de sport aan het aantal jongeren dat meedoet aan regionale en nationale klimwedstrijden. Afgelopen jaar hebben we zelfs twee gloednieuwe klimcompetities opgezet om alle jeugdklimmers op hun eigen niveau te laten wedstrijdklimmen”, aldus Driessen.

2016 - De kogel is door de kerk; sportklimmen olympisch in 2020

Het verlossende woord is daar. Het IOC maakt in augustus 2016 officieel bekend dat ze de aanbeveling van het organiserend comité van de Olympische Spelen in Tokio in 2020 overneemt. De klimsport treedt als gecombineerd evenement van lead, speed en boulder officieel toe tot de Olympische Spelen!

2016 - Sportklimmen toegevoegd aan Olympische Jeugdspelen

Het IOC voegt eind 2016 drie sporten toe tot de Olympische Jeugdspelen in Buenos Aires in 2018: danssport, karate en klimmen. De beslissing valt slechts enkele maanden na de toevoeging van klimmen aan de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Net als op de Olympische Spelen in 2020, zal het klimonderdeel bestaan uit een gecombineerd evenement van alle drie de disciplines.

2018 - Olympische Jeugdspelen

Tijdens de Olympische Jeugdspelen in oktober in Buenos Aires worden de eerste olympisch medailles in het sportklimmen verdeeld:

Categorie Goud Zilver Brons
Jongens combined Keita Dohi
Japan
Shuta Tanaka
Japan
Sam Avezou
Frankrijk
Meisjes combined Sandra Lettner
Oostenrijk
Vita Lukan
Slovenië
Laura Lammer
Oostenrijk

2019 - Geen Nederlanders naar Olympische Spelen

In de zomer van 2019 klimt Nederlands Team klimmer Tim Reuser tijdens het WK Sportklimmen in Japan zijn kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De Rotterdammer komt uit in alle drie de olympische klimdisciplines; lead, boulderen en speed, die hem een plek moeten opleveren in de Combined wedstrijd, de gecombineerde discipline dus. Het eindklassement van deze wedstrijd bepaalt wie zich direct kwalificeert voor Tokio. Het blijkt een te moeilijke opgave. Reuser is de enige Nederlander die kans maakt op kwalificatie en het internationale deelnemersveld is te sterk. Slechts de beste 7 dames en 7 heren plaatsen zich direct voor de Olympische Spelen. Hoewel hij zeker bij boulder en lead sterk klimt, hoort Tim daar helaas niet bij. Op de Spelen in Tokio komen de 20 beste dames en 20 beste heren ter wereld uit. Naast de beste 7 dames en 7 heren van het WK hebben de overige deelnemers zich geplaatst via andere wedstrijden zoals de continentale kampioenschappen en het World Cup circuit.

2020 - Olympische Spelen uitgesteld

Doordat in 2020 het coronavirus een pandemie veroorzaakt die de hele wereld inclusief de sportwereld lamlegt, worden de Spelen van 2020 met een jaar uitgesteld. Voor de samenstelling van de sporten verandert dit niets.

2021- Sportklimmen voor het eerst op de Olympische Spelen

Een mijlpaal in de geschiedenis van de sport. Van 3 t/m 6 augustus 2021 wordt er geklommen op het allerhoogste niveau tijdens de Olympische Spelen in Tokio. De 20 beste klimmers van de wereld bij de vrouwen én bij de mannen strijden om in totaal zes medailles (goud, zilver en brons voor mannen en voor vrouwen). De winnaar wordt degene die het beste overall resultaat behaalt over de drie disciplines lead, speed en boulder.

meer over de wedstrijden