MENU

Lead x Speed x Boulder = Combined

De drie wedstrijddisciplines binnen de klimsport; lead, speed en boulder worden tijdens de Olympische Spelen in Tokio gecombineerd tot een gemixte discipline. Atleten doen mee aan alle drie de afzonderlijke disciplines, maar dat levert geen drie, maar één resultaat op. We leggen uit hoe dat zit.

Motto

Eerst over de disciplines Speed, Boulder en Lead. Bij Speed gaat het om snelheid, bij Boulder om kracht en bij Lead om hoogte. Het Olympische motto is Citius, Altius Fortius; Sneller, Hoger & krachtiger. Alleen daarom al hoort de klimsport thuis op de Olympische Spelen.

Het IOC had voor het sportklimmen plek voor twee sets medailles, één voor de heren en één voor de dames. Omdat het sportklimmen drie disciplines kent, stelde het IOC de internationale sportklimfederatie IFSC voor de keuze hoe deze medailles bemachtigd zouden kunnen worden. Om geen enkele discipline uit te sluiten, koos de IFSC voor een gecombineerde wedstrijd bestaande uit alle drie de disciplines. Daarbij vroeg het Olympische motto ook wel een beetje om een gecombineerde wedstrijd.

Combined op de Olympische Spelen

Twintig mannen en twintig vrouwen mogen meedoen aan de kwalificatierondes. Op één dat staan alledrie de kwalificaties op het programma. De beste acht atleten plaatsen zich vervolgens voor de finale op dag 4, waarin alledrie de disciplines nog eens terugkomen. Bekijk hoe het olympisch format precies in elkaar zit.

Kwalificatierondes dus in alledrie de klimdisciplines en een gecombineerde finaleronde. We leggen de drie klimdisciplines nog eens uit.

Speed

Speed

Snelheid dus. Speed is de enige discipline van de klimsport waarbij het puur om snelheid draait. De atleten klimmen gezekerd aan een touw zo snel mogelijk een 15 meter hoge wand op. De route die ze afleggen is altijd hetzelfde. Speed is daarmee de discipline die je het meest specifiek kunt trainen en waarbij twee klimmers direct tegen elkaar strijden op hetzelfde moment in plaats van na elkaar.

MEER OVER SPEED

Lead

Lead

Voorklimmen, oftewel lead is de discipline waarbij één zeer moeilijke route wordt geklommen van zo'n 20 meter hoog. Die route is elke wedstrijd anders. De klimmer neemt zijn eigen touw mee omhoog en klipt deze gedurende de route in setjes in de wand om gezekerd te zijn. Atleten worden getoetst op verschillende vaardigheden zoals lenigheid, kracht, inzicht en uithoudingsvermogen. Bij lead draait de klim om tactiek. Klimmers strijden na elkaar in dezelfde route, maar wie het hoogst in de route komt, wint. De klimmer krijgt hier één poging voor. Hoewel de route binnen een vastgestelde tijd moet worden afgelegd, is de snelheid pas relevant bij een gelijke eindstand.

MEER OVER LEAD

Boulder

Boulder

Er worden korte, soms zeer explosieve routes (boulders) op wanden van zo'n 4,5 meter hoog geklommen. Atleten krijgen een set boulders voorgeschoteld die ze in zo min mogelijk pogingen moeten proberen te klimmen. Dat doen ze zonder touw boven een dikke valmat op de grond. De boulders moeten binnen 4 minuten geklommen worden. Het aantal pogingen maakt niet uit, behalve bij een gelijke eindstand.

MEER OVER BOULDEREN

Uitputtingsslag

Drie verschillende klimwedstrijden dus, maar dan achter elkaar. Dat maakt de combined discipline een ware uitputtingsslag en daarmee ook interessant om te kijken!

Terug naar overzicht