MENU

Zo gaat een leadwedstrijd tijdens de Olympische Spelen

Voorklimmen, oftewel lead is de discipline waarbij één zeer moeilijke route wordt geklommen van zo'n 20 meter hoog. Die route is elke wedstrijd anders. We leggen uit hoe een leadwedstrijd in zijn werk gaat en waar je op moet letten.

Voorklimmen, routeklimmen, sportklimmen

De term lead is afgeleid van to lead; leiden of vrij vertaald; voorklimmen. In het Nederlands spreken we ook wel over routeklimmen, sportklimmen of gewoon klimmen. Dat is nogal verwarrend, want in het Engels staat Sport Climbing voor alle drie de disciplines. Bij lead klim je voorop en zet je het klimtouw uit aan ankerpunten in de wand. Een zekeraar zorgt er vanaf de grond voor dat je voldoende touw hebt en vangt je op als je valt door het touw geleidelijk te blokkeren.

Lead wordt door veel klimmers als het koningsnummer van de klimsport gezien. Het is dan ook de discipline met wereldwijd de meeste beoefenaars.

De route

De klimroutes zijn in wedstrijdvorm meestal zo’n 15 á 20 meter hoog en de klimwanden hellen meerdere meters over. De daadwerkelijke klimlijn is daardoor al gauw langer dan 20 meter. Het doel is de top van de route te halen. Net als bij het Boulderen is dit de laatste greep die de top symboliseert. Je krijgt 6 minuten klimtijd. Net als bij Speed bestaat de route uit handgrepen en voettredes; voettredes zijn meestal kleine greepjes die je niet met je handen kunt vasthouden.

De ankerpunten in de wand heten setjes. Hier clipt de klimmer zijn touw in. De route wordt getopt wanneer het laatste/hoogste setje is ingeclipt. Er mogen geen setjes overgeslagen worden en het eerste setje is voor de veiligheid vooraf al ingeclipt.

Scoring

Alle handgrepen krijgen nummers die oplopen in lijn met de route. De topgreep heeft geen nummer omdat deze al de score “top” heeft. De route is zo gebouwd dat niemand of hooguit, één klimmer, de top kan halen. In de praktijk betekent dit dat je probeert zo hoog mogelijk in de route te komen. De score wordt bepaald door het nummer van de handgreep dat de klimmer vast had voordat hij/zij uit de route viel.

Naast het nummer van de greep kan er ook een “plus” score worden behaald. Deze score krijg je door een functionele beweging naar de volgende greep te maken. Het is aan de jury om te bepalen of een beweging functioneel of niet functioneel was. Dit kan soms best lastig zijn om te bepalen.

Een Leaduitslag ziet er bijvoorbeeld zo uit:

  1. Klimmer A: 49+
  2. Klimmer B: 48
  3. Klimmer C: 46+
  4. klimmer D: 46

Dit moet je verder weten over Lead

  • In klimtouwen zit veel rek en de touwen lijken daardoor op een elastiek. Zonder deze rek zou vallen gevaarlijk zijn door de grote klap bij het opvangen. Ook zou de zekeraar gelanceerd worden;
  • Het komt regelmatig voor dat klimmers een zelfde score hebben. In dat geval bepaalt de ranking waarmee de klimmer zich geplaatst heeft de uitslag.

Kanshebbers

Tijdens de Olympische Spelen maakt de meest allround klimmer de meeste kans op een medaille. Toch kan het ook zeker de moeite lonen om in één of twee disciplines heel goed te zijn. We hebben de kanshebbers voor je op een rij gezet.

dames heren

Wedstrijd kijken

Zo, jij bent klaar om de leadwedstrijd tijdens de Olympische Spelen te kijken. Weet je al wanneer deze plaatsvindt? Neem het programma vast over in je agenda.

PROGRAMMA