Op woensdag 4 augustus vindt in Tokio tijdens de Olympische Spelen de dameskwalificatieronde plaats voor speed, boulder en tot slot: lead. Op welke dames moeten we zeker letten op basis van de competities en eerdere combined toernooien? We lichten ze uit.
Vanaf het moment dat ze in 2015 haar intrede deed in het internationale klimcircuit, is er geen worldcup voorbijgegaan waarop de 22-jarige Sloveense Janja Garnbret niet als favoriet werd aangewezen. Van de 32 lead worldcups waaraan ze deelnam, miste ze er slechts bij vier het podium. Sinds 2016 behaalde de 22-jarige drie jaar op rij de eerste plek in de overall ranking van de lead worldcups en in zowel 2016 als 2019 won ze het wereldkampioenschap lead. Voor iemand die nagenoeg alles wint wat er te winnen valt en wordt beschouwd als ’s werelds beste klimmer, lijkt concurrentie niet aan de orde. Lees een portret van Janja Garnbret in Hoogtelijn.
Janja Garnbret en Laura Rogora (Foto's: Eddie Fowke - IFSC)
De enige paar keren dat Janja niet de hoogste plaats op het podium innam op een lead worldcup, maar zilver of brons won, werd zij verslagen door klimveteranen als Jessica Pilz. De destijds negentienjarige Italiaanse Laura Rogora was echter de eerste van de jonge garde die Garnbret van haar troon wist te stoten. Ondanks dat ze met haar 1.53 meter waarschijnlijk de kleinste klimmende deelnemer van de Spelen is, behaalde ze al vele prestaties van formaat. In 2019 behaalde de Italiaanse Laura nog de eerste plaats op het jeugdwereldkampioenschap en in datzelfde jaar pakte ze bij de senioren knap zilver op het Europees Kampioenschap. Toen ze in 2020 Janja wist te verslaan op de lead Worldcup in Briancon – beiden topten de route, maar Laura kwam in de halve finale zeven grepen verder – werd duidelijk dat de twintigjarige Rogora een serieuze concurrente is.
Het andere piepjonge wereldtalent dat ‘the queen of climbing’ Janja Garnbret sterk kan uitdagen, is de pas zeventienjarige Chaehyun Seo. In 2019 maakte de Zuid-Koreaanse haar debuut op de lead worldcups en won ze direct de overall ranking van dat jaar door bij alle zes worldcups met een medaille naar huis te gaan. De eerste wedstrijd van het seizoen – en dus Seo’s eerste senioren worldcup lead – pakte ze het zilver, een week later behaalde ze op haar tweede worldcup goud. De andere drie cups werd ze nog drie keer eerste, en slechts eenmaal moest ze genoegen nemen met brons. Het had echter weinig gescheeld of Chaehyun had niet op de Spelen gestaan. Toen de Aziatische kwalificaties voor de Spelen werden geannuleerd vanwege COVID-19, kreeg Seo haar ticket naar Tokio op basis van haar prestaties op voorgaand WK. Een paar weken later werd haar plaatsing echter tenietgedaan, toen de Spelen een jaar werden uitgesteld naar 2021. Ze wist zich echter alsnog te plaatsen door in 2019 het Aziatisch lead kampioenschap te winnen.
Een klimmer van wie de ouders beiden meervoudig worldcupwinnaar zijn, de broer een succesvolle buitenklimmer is en die nota bene woont in de stad met de toepasselijke naam Boulder, lijkt haast voorbestemd om tot de wereldtop in deze discipline te behoren. De twintigjarige Brooke Raboutou begon met klimmen toen ze één jaar oud was en was de eerste Amerikaanse vrouw die zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen. Dat was echter niet het enige waarmee Brooke eerste was: ze was op haar negende de jongste vrouw ter wereld die 8a klom en in de twee jaren erna de jongste vrouw die respectievelijk 8b en 8c klom. Naast deze topprestatie in het klimmen, doet ze het ook op internationaal niveau goed in het boulderen. In 2016 én 2017 werd ze derde op het WK boulder en de afgelopen twee worldcups in Salt Lake City, Amerika, ging ze met een bronzen medaille naar huis. Als ze deze resultaten ook in Tokio kan laten zien tijdens de Spelen, is ze een goede kanshebber voor de winst in de boulderdiscipline.
Brooke Raboutou en Akiyo Noguchi (Foto's: Jan Virt, Eddie Fowke - IFSC)
De Japanse Akiyo Noguchi begon in 2001 – juist, het jaar waarin Brooke werd geboren – met klimmen en heeft in die tijd een imposante klimcarrière opgebouwd. In 2007 nam ze deel aan haar eerste boulder worldcup en in de afgelopen veertien jaar heeft ze 58 worldcupmedialles gewonnen, waarvan er meer goud waren (21 medailles) dan zilver en brons. Ze vestigde een Japans record door negen keer op rij het nationale boulderkampioenschap te winnen. Met de Olympische Spelen in haar thuisland sluit ze na veertien jaar haar wedstrijdcarrière af, met hetzelfde doel als waarmee ze de worldcups klom: de overwinning.
Een klimmer die minstens zoveel kans maakt om de boulderdiscipline te winnen als de twee voorgenoemde vrouwen, is net als bij lead Janja Garnbret. Ze heeft in de afgelopen jaren zo’n unieke stijl getoond, dat zelfs een beweging naar haar is vernoemd: de ‘Janja-move’, waarbij haar bovenlichaam kaarsrecht tegen de wand blijft, terwijl een van haar benen achter haar zwaait. Ze schreef geschiedenis door de eerste atleet te worden die alle zes boulderworldcups in één seizoen won, waarbij ze zich telkens als eerste voor de finale wist te plaatsen en in totaal 74 van de 78 boulders topte. In 2017 greep ze twee keer naast het podium op een boulder worldcup, maar verder lijken de enige boulderwedstrijden waarop ze geen podiumplaats behaalt, de wedstrijden waaraan ze niet meedoet. Een olympische medaille lijkt een zekerheid voor de Sloveense klimster.
Janja Garnbret (Foto: Eddie Fowke - IFSC)
Over het algemeen behoren de beste speedklimmers niet óók tot de wereldtop op lead en boulder, maar een uitzondering op de regel is de Japanse Miho Nonaka. Deze 24-jarige klimster staat bekend om haar krachtige, dynamische klimstijl die haar in 2018 een eerste plek opleverde op de wereldranglijst van de boulder worldcups. In Salt Lake City, Amerika, was zij afgelopen maand echter de grote verrassing door een bronzen medaille te behalen op de worldcup speedklimmen. Twee jaar geleden werd ze nog 15e op het WK speedklimmen, dus het is duidelijk dat haar speedklimtrainingen hun vruchten afwerpen. Wellicht geeft het feit dat ze in Tokio woont, en dus al gewend is aan de hoge luchtvochtigheid van de Japanse zomers, deze allround klimmer net een extra voordeel waardoor ze in augustus een olympische medaille weet te behalen.
Miho Nonaka en Iuliia Kaplina (Foto's: Eddie Fowke - IFSC)
De Russische Iuliia Kaplina is in vergelijking met Nonaka een meer gespecialiseerde klimmer en is inmiddels achtvoudig wereldrecordhouder speedklimmen. Ze is de tweede vrouw ter wereld die onder de 7 seconden dook tijdens de race op de 15 meter hoge klimwand en heeft met 6.964 seconden het huidige vrouwelijke wereldrecord op haar naam staan. De 28-jarige Kaplina weet haar fitheid al lange tijd op constant niveau te houden, want tussen 2013 en 2018 behaalde ze ieder jaar een podiumplek op de overallranking van de speedklimworldcups.
Een minder bekende naam, maar daardoor niet een minder grote kanshebber, is de Poolse Aleksandra MirosÅ‚aw. Net als voorgenoemde Brooke Raboutou komt ook Aleksandra uit een echt klimgezin, want ook haar zus Gosia klimt op hoog niveau. In 2019 werd Aleksandra wereldkampioen speedklimmen in Japan, waar ze zich tevens plaatste voor de Olympische Spelen. Haar huidige snelste tijd van 7.38 seconden behaalde ze onlangs op de worldcup in Salt Lake City, waar ze het podium deelde met voorgenoemde kanshebber Miho Nonaka. Met een uitslag die aankomt op milliseconden en deelnemers die zo aan elkaar gewaagd zijn, zal het een spannende strijd worden wie uiteindelijke de snelste olympische klimmer wordt – en wellicht ook een nieuw record vestigt.
Aleksandra Miroslaw (Foto: Daniel Gajda - IFSC)