MENU

Zo gaat een speedwedstrijd tijdens de Olympische Spelen

Speed is de enige discipline van de klimsport waarbij het puur om snelheid draait. We leggen uit hoe een speedwedstrijd in zijn werk gaat en waar je op moet letten.

Altijd dezelfde route

De discipline Speed vindt plaats op een klimroute die speciaal ontworpen is om snel op te kunnen klimmen. De klimwand is 15 meter hoog en helt 5 graden over. Dat de route iets overhelt is vooral praktisch, klimmers gaan daar niet per se sneller van klimmen maar als je valt, dan val je wel veilig in het luchtledige. Speedklimmers worden gezekerd met een auto-belay systeem. Dit is een soort autogordel die oprolt als je naar boven gaat en blokkeert als je er in valt.

Vogelgreep

De speedroute is in 2000 ontworpen door Jacky Godoffe (FRA). Dit is een van meest toonaangevende routebouwers in de wereld. Hij ontwierp een handgreep in de vorm van een vliegende vogel (met twee vleugels, een kop en een staart) en een voettrede; het vogelpoepje. Met deze twee greep vormen zette hij de route uit en sindsdien is de route niet meer veranderd. De speedroute is niet perfect. Let maar eens op het vogeltje links bovenin, dat wordt altijd overgeslagen. Onderin zit dan weer een voettrede die de speedklimmers tegenwoordig als handgreep gebruiken.

Het wereldrecord is in handen van Veddriq Leonardo (ID). Hij klom in 2021 de route in 5,208 seconde (World Cup Speed Salt Lake City (USA)).

Veel mensen zijn benieuwd hoe zwaar de route is. Dit hangt heel erg af van hoe je de route klimt. De makkelijkste methode is zeker niet de snelste. Daarnaast is de moeilijkheid erg afhankelijk van de lengte van de klimmer omdat de grepen ver uit elkaar zitten. Grote stappen, snel thuis dus. Voor een lange klimmer die de route op de makkelijkste manier klimt, is de waardering ongeveer 5c. Voormalig wereldrecordhouder Reza Alipour (IRA) die de route in 2017 in 5,48 seconden klom, sloeg op een gegeven moment de vierde handgreep altijd over. Sindsdien heet deze methode “De Reza”. Klim je de route volgens de Reza methode dan moet je aan een 7b denken met 6C boulder passen. Kun je het nog volgen?

Het wereldrecord bij de dames is in handen van Yulia Kaplina (RUS) ze klom bij het EK 2020 in Moskou de route in 6,964 seconden.

Wat je moet weten als je naar een speedwedstrijd kijkt

  • Er wordt gestart vanaf een elektronische startplaat met een startsignaal. Je topt de route door op een elektronische eindplaat te slaan;
  • Val je, dan ben je af en krijg je geen herkansing;
  • Maak je een valse start (reactietijd korter dan 0,100 seconden) dan ben je direct gediskwalificeerd. Laten we hopen dat de relatief onervaren speedklimmers geen valste starts gaan maken;
  • De route wordt door de meeste topklimmers in 17 bewegingen geklommen. Dit is echt heel weinig! ter vergelijking een gemiddelde lead route is ook ongeveer 15 meter hoog en heeft meestal 45 á 50 bewegingen;
  • De scoring is simpel; de snelste klimmer wint!

Er gaan geruchten dat de route na de Olympische spelen gewijzigd gaat worden en dat er bij elke Olympische cyclus een nieuwe speedroute wordt uitgezet.

Kanshebbers

Tijdens de Olympische Spelen maakt de meest allround klimmer de meeste kans op een medaille. Toch kan het ook zeker de moeite lonen om in één of twee disciplines heel goed te zijn. We hebben de kanshebbers voor je op een rij gezet.

dames heren

Wedstrijd kijken

Zo, jij bent klaar om de speedwedstrijd tijdens de Olympische Spelen te kijken. Weet je al wanneer deze plaatsvindt? Neem het programma vast over in je agenda.

programma